Η πυρηνική τορπίλη Poseidon που δοκιμάστηκε στα νερά της Αρκτικής είναι πρωτίστως ψυχολογικό όπλο, λέει ειδικός

Freepen.gr - Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, εικονικές εκδόσεις, οι λεγόμενες μακέτες, της τορπίλης Poseidon έχουν εκτοξευθεί σε διαφορετικά βάθη «για να διευκρινιστεί η συμπεριφορά του υποβρυχίου».

Το Belgorod είναι το μακρύτερο υποβρύχιο στον κόσμο και παραδόθηκε στο Ναυτικό τον περασμένο Ιούλιο για «πειραματικές επιχειρήσεις» με τον Βόρειο Στόλο.

Ο Poseidon είναι ένα όπλο σχηματισμένο σαν μια γιγάντια τορπίλη, το όπλο είναι πυρηνικό, πυρηνικό οπλισμένο και μπορεί να ταξιδέψει βαθιά με διηπειρωτικό βεληνεκές.

«Το έργο επωφελείται από όλη την αβεβαιότητα και τις εικασίες. Ο Ποσειδώνας είναι πρωτίστως ένα ψυχολογικό όπλο», λέει η ερευνήτρια της Νορβηγικής Ναυτικής Ακαδημίας, Ina Holst-Pedersen Kvam.

Εξηγεί πώς ο Ποσειδώνας έχει έναν ρόλο «τρίτου χτυπήματος» εάν συμβεί ποτέ ένας πυρηνικός πόλεμος.

«Τα υποβρύχια που τα μεταφέρουν είναι πιθανότατα επιφορτισμένα με την εκτόξευση των τορπιλικών drones εναντίον στόχων υψηλής αξίας αφού έχει ήδη διευθετηθεί ένας μεγάλης κλίμακας συμβατικός ή πυρηνικός πόλεμος, προκαλώντας όλεθρο στις παράκτιες πόλεις του αντιπάλου, ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει» τονίζει η Ina Holst-Pedersen Kvam.

Η ερευνήτρια δηλώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε «με εύλογο βαθμό βεβαιότητας» σχετικά με την κατάσταση της αναπτυξιακής προόδου του Poseidon.

«Η χρήση μιας εικονικής έκδοσης έχει νόημα για διάφορους λόγους», λέει, εξηγώντας πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι των ασκήσεων χωρίς να απαιτείται πραγματική βολή.

«Ακόμη και αν οι τεχνικές δυνατότητες και οι ικανότητες στο πρόσφατα ανατεθέν Belgorod έχουν φθάσει σε επαρκή ωριμότητα, το Γενικό Επιτελείο [των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας] μπορεί επίσης να επιθυμεί να αποθηκεύσει τα διαθέσιμα πρωτότυπα για σηματοδοτικούς και επιδεικτικούς σκοπούς στη συνέχεια, εάν οι εντάσεις συνεχίσουν να κλιμακώνονται».

Η Holst-Pedersen Kvam πιστεύει πως οποιαδήποτε πιθανή πραγματική δοκιμή θα έρθει σε μια στιγμή που θα χρειάζονται περισσότερο τα πιθανά αποτρεπτικά αποτελέσματα.

«Με φόντο την καταρρέουσα συμβατική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αυξημένη πυρηνική δραστηριότητα στη Θάλασσα του Μπάρεντς είναι αναμενόμενη», σημειώνει.

«Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχουν μόνο 30 τέτοιες τορπίλες κατόπιν παραγγελίας και η παραγωγή τους θα είναι πολύ ακριβή μόλις ολοκληρωθεί πλήρως ο σχεδιασμός. Οι αρχικές παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για το 2027 το νωρίτερο, αλλά αν το ιστορικό του διαβόητου βιομηχανικού-στρατιωτικού συγκροτήματος της Ρωσίας που δεν έχει επιτύχει, είναι κάποια ένδειξη, το Poseidon πιθανότατα θα φτάσει σε πλήρη επιχειρησιακή υπηρεσία πολύ αργότερα» υποστηρίζει.

* πληροφορίες από thebarentsobserver.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail