Διοικητής της Χεζμπολάχ στο Ιράκ γκρεμίζει τα παραμύθια: «Οι Αμερικανοί δεν πολέμησαν το ISIS»

Freepen.gr - Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Ιρανός διοικητής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση της ιρακινής αντίστασης κατά της κατοχής των ΗΠΑ και, στη συνέχεια, κατά του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του ISIS.

Η ιστορία της στρατιωτικής επιχείρησης που οδήγησε στην ήττα του ISIS ξεκίνησε με μια συνάντηση μεταξύ του Σουλεϊμανί και του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό, ο οποίος αποφάσισε να καλέσει μια ομάδα αξιωματικών της Χεζμπολάχ που εδρεύουν στη Συρία και τον Λίβανο σε μια συνάντηση στη Δαμασκό. Εκεί θα συγκεντρώνονταν για να καθορίσουν πώς θα βοηθούσαν τους Ιρακινούς να νικήσουν το ISIS.

Ένας από αυτούς τους αξιωματικούς,  ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ που συνόδευε τον Σουλεϊμανί και πολέμησε μαζί του σε πολλές μάχες, μοιράστηκε τις λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο The Cradle μιλώντας με το ψευδώνυμο Sajed.

Ο Sajed, που ήταν διοικητής της Χεζμπολάχ στο Ιράκ αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ δεν πολέμησαν το ISIS, κάτι που στη Freepen.gr έχετε διαβάσει ήδη από το 2014 και την ίδρυση του τότε Συνασπισμού κατά της οργάνωσης.

Μεταξύ άλλων ο Sajed αναφέρει:

The Cradle: Υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο Soleimani πολέμησε στο πλευρό των ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να παρέχουν αεροπορική κάλυψη ενώ ήταν στο έδαφος. Πόσο αληθινή είναι αυτή η υπόθεση;

Sajed: Οι Αμερικανοί δεν συμμετείχαν σε καμία επιχείρηση για την απελευθέρωση του Ιράκ από το ISIS. Στη μάχη του Τικρίτ, το Μάρτιο του 2015, το PMU ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες του για την απελευθέρωση της πόλης, αλλά οι Αμερικανοί παρενέβησαν με την ιρακινή κυβέρνηση για να αποτρέψουν το PMU από το να πραγματοποιήσει την επίθεση.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι αποφάσισε να αναθέσει στις αντιτρομοκρατικές δυνάμεις και την ομοσπονδιακή αστυνομία να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση και αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν στόχους μέσα στην πόλη. Όταν μπήκαν οι κυβερνητικές δυνάμεις, δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν πολύ και αποδείχθηκε πως οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί δεν προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο ISIS.

Ως αποτέλεσμα, η πόλη απελευθερώθηκε μόνο μετά τη συμμετοχή του PMU στη μάχη. Ο αμερικανικός στρατός δεν παρείχε αεροπορική κάλυψη για καμία από τις επιχειρήσεις του PMU, ούτε συμμετείχε σε καμία επιχείρηση για την απελευθέρωση του Ιράκ από το ISIS.

The Cradle: Μετά την ήττα του ISIS, υπήρχε μια ευρέως διαδεδομένη αφήγηση που απέδωσε τη νίκη στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και προσπάθησε να παρουσιάσει τον Σουλεϊμανί ως διεθνή τρομοκράτη. Ποια είναι η πραγματική ιστορία;

Sajed: Οι δυνάμεις του συνασπισμού δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία επιχείρηση κατά του ISIS. Απέρριψαν το αίτημα της κυβέρνησης του (πρώην πρωθυπουργού του Ιράκ) Nuri al-Maliki να παρέμβουν κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης και αρνήθηκαν να παράσχουν όπλα στον ιρακινό στρατό. Ο ιρακινός στρατός είχε μόνο τέσσερα άρματα μάχης χωρίς πυρομαχικά και χρησιμοποιήθηκαν ως κιάλια μόνο για νυχτερινή όραση.

Η μόνη μάχη στην οποία συμμετείχαν οι Αμερικανοί ήταν στη Μοσούλη. Για εμάς αντίσταση είναι αντίσταση στην κατοχή όποια κι αν είναι. Αλλά για τους Αμερικανούς, η αντίσταση είναι νόμιμη όταν είναι εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, και γίνεται «τρομοκρατία» όταν είναι εναντίον του Ισραήλ.

The Cradle: Ποιο ήταν το σημείο καμπής στον πόλεμο που σηματοδότησε την αρχή της ήττας του ISIS;

Sajed: Η μάχη του Baiji από τα τέλη Δεκεμβρίου 2014 έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015 ήταν η αποφασιστική μάχη που επέτρεψε στην αντίσταση να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου από τη Βαγδάτη προς το Baiji και να χρησιμοποιήσει το Baiji ως βάση για να ξεκινήσει μια αντεπίθεση στη Μοσούλη.

Η πτώση της Μοσούλης ξεκίνησε όταν το PMU έκοψε το δρόμο μεταξύ Μοσούλης και Συρίας και εμπόδισε τις προμήθειες να φτάσουν στους τρομοκράτες της πόλης. Αν και οι Αμερικανοί συνέβαλαν στη μάχη της Μοσούλης, ήταν υπεύθυνοι για το 99 τοις εκατό των απωλειών που υπέστησαν οι δυνάμεις της αντίστασης.

The Cradle: Πώς ευθύνονταν οι ΗΠΑ;

Sajed: Τα περισσότερα από τα θύματα προκλήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας. Οδηγούσαν αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά, θωρακισμένα και κλειστά από όλες τις πλευρές, για να μη βλέπουν οι οδηγοί τους τον δρόμο. Ήταν αμερικανικά drones που τους καθοδηγούσαν στα μονοπάτια που έπρεπε να ακολουθήσουν.

The Cradle: Ποιο πιστεύετε πως ήταν το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία του Soleimani στο ιρακινό έδαφος;

Sajed: [οι ΗΠΑ] ένιωσαν ότι η παρουσία του Hajj Qassem θα ήταν εμπόδιο στην υιοθέτηση της νίκης επί του ISIS. Ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο στο αμερικανικό σχέδιο στη Δυτική Ασία, όπως ο Χατζ Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο στο ίδιο έργο στο Ιράκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail