Το Euro στραγγαλίζει την Κροατία. Ο πληθωρισμός είναι κοντά στο 20 τοις εκατό

Οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν τους Κροάτες πολίτες στη Νομισματική Ευρωζώνη όπως μόνο αυτές ξέρουν: ένα βουνό αυξήσεων με τις τιμές των τροφίμων και των πρώτων υλών κυριολεκτικά να τρελαίνονται. Μια δραματική κατάσταση για μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει πληθωρισμό στο 13% ετησίως. Η μετάβαση από το νόμισμα «kune» στο ευρώ κοστίζει στην Κροατία αυξήσεις τιμών που κυμαίνονται από 5 έως 20 τοις εκατό σε σύγκριση με τις τιμές πριν από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. 

Γράφει ο Πιέρο Μεσίνα - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ως συνήθως, κανείς δεν έχει συμμορφωθεί με τις επίσημες τιμές μετατροπής και με τη δικαιολογία της στρογγυλοποίησης τιμών, τα τιμολόγια και τα προϊόντα, ακόμη και αυτά πρώτης ανάγκης, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Είναι μια ιστορία που συμβαίνει πάντα όταν ένα έθνος υιοθετεί το ευρώ ως επίσημο νόμισμα.

Ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια τέθηκε σε ισχύ το ευρώ. Στην Ιταλία, η οποία είχε υιοθετήσει μια «τρελή» συναλλαγματική ισοτιμία (ίση με 1936,27 λίρες για ένα ευρώ), συνέβη οι τιμές σε ό,τι ήταν εμπορεύσιμο να διπλασιαστούν ουσιαστικά από τη μια μέρα στην άλλη. Εν ολίγοις, ακόμη και στην Κροατία η νέα ζωή στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος των Βρυξελλών δεν ξεκινά καλά. Η χώρα υιοθέτησε το ευρώ μόλις πριν από δέκα ημέρες και ήδη υπάρχει μεγάλη άνοδος στις τιμές, ειδικά στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες. Οι αυξήσεις αυτές θεωρούνται αδικαιολόγητες από την κυβέρνηση, η οποία έχει εξαγγείλει παρέμβαση τις επόμενες ημέρες.

Οι περισσότερες από τις αυξήσεις είναι στρογγυλοποιήσεις που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα ποσοστά μετατροπής. Για το λόγο αυτό, πολλοί έμποροι, εστιάτορες, ακόμη και ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν κατηγορηθεί από τον Τύπο ότι εκμεταλλεύτηκαν το συνάλλαγμα. Η οργή των πολιτών έχει ξεσπάσει και στα κοινωνικά δίκτυα, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στο ψωμί και το βούτυρο έως και 30%. Ο Πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς κατηγόρησε επίσης «ένα μέρος εμπόρων και επιχειρηματιών πως εκμεταλλεύονται τη μετάβαση από το κούνα της Κροατίας στο ευρώ με ανεύθυνη συμπεριφορά», ο οποίος προανήγγειλε πιθανές παρεμβάσεις εάν η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή. 

Ο αρχηγός της κυβέρνησης είπε ότι η εκτελεστική εξουσία διαθέτει ισχυρά εργαλεία «που δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει». Οι πιθανές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν στοχευμένες αυξήσεις σε φόρους και δασμούς, κατάργηση των επιδοτήσεων φυσικού αερίου και ενέργειας ή ακόμη και πάγωμα των τιμών εκατοντάδων ειδών σε επίπεδα Δεκεμβρίου. Η χώρα παλεύει με πληθωρισμό ήδη στο 13%, ο οποίος θα μπορούσε να επιταχυνθεί απότομα στις επόμενες έρευνες λόγω των προσαρμογών των τιμών που συνδέονται με τη μετάβαση στο ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail