Τι κρύβεται πίσω από το ενδιαφέρον της Ιταλίας για τα τουρκικά drones

ΑFΡ
Freepen.gr -  Όταν η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κανείς δεν περίμενε ότι θα γοητεύονταν ο ένας από τον άλλον.

«Είναι μια ειλικρινής κυρία και η πρώτη μας συνάντηση ήταν πολύ σοβαρή και αποφασιστική», είπε ο Ερντογάν το Νοέμβριο μετά την πρώτη συνάντησή του με τη Μελόνι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. «Η Ιταλία είναι μια χώρα με την οποία θα είμαστε αλληλέγγυοι στην Ευρώπη».

Λίγο μετά τη συνάντηση, αρκετές τοπικές τουρκικές αναφορές ισχυρίστηκαν πως η Μελόνι ενδιαφερόταν να αγοράσει τα διάσημα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας. Ο ισχυρισμός προκάλεσε ανησυχία στην κοινότητα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς η Ιταλία χρησιμοποιεί drones MQ-9 Reaper, κατασκευής ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται πιο προηγμένα.

Μια τουρκική πηγή που γνωρίζει τη συνάντηση Μελόνι-Ερντογάν είπε στο Middle East Eye ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός πράγματι έθεσε το ενδεχόμενο αγοράς τουρκικών drones. «Την ενδιέφερε κυρίως για σκοπούς επιτήρησης παράνομων μεταναστών», είπε η πηγή. «Η ενέργεια μεταξύ Ερντογάν και Μελόνι ήταν εξαιρετική».  

Η πηγή πρόσθεσε πως ο Ερντογάν, σε αντάλλαγμα, ζήτησε την ιταλική συνεργασία για την κοινή παραγωγή του συστήματος αεράμυνας SAMP/T, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγματεύσεις από το 2017. Το σύστημα είναι συμπαραγωγή Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας, αλλά Τούρκοι και Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει εκτός εάν η Ιταλία εγκαταλείψει τις τεχνικές αντιρρήσεις της ή προτείνει νέες λύσεις για να προχωρήσει.

Δεν είναι σαφές ποιες είναι οι τεχνικές δυσκολίες για τις οποίες μιλούν και οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μελόνι υποσχέθηκε να επιταχύνει τη διαδικασία για την επίτευξη λύσης.

Ωστόσο, ιταλικές πηγές έχουν αμφιβολίες για το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της Ιταλίας για τα τουρκικά drones. Αρκετές ιταλικές πηγές είπαν στο MEE πως δεν είναι τίποτα άλλο από μια φήμη. Η ΜΕΕ απέστειλε γραπτές ερωτήσεις για το θέμα στο γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού και στο ιταλικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς καμία απάντηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail