Το Κίεβο παραδέχεται ότι είναι de facto μέλος του ΝΑΤΟ, «χύνοντας αίμα για την αποστολή του»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC, ο υπουργός Άμυνας του καθεστώτος του Κιέβου Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι «η Ουκρανία είναι de facto μέλος του ΝΑΤΟ», καθώς είναι ήδη εξοπλισμένη με «τόσα πολλά δυτικά όπλα». Ο Ρέζνικοφ απέρριψε επίσης την άποψη πως οι δηλώσεις του θα μπορούσαν να είναι αμφιλεγόμενες, λέγοντας στον κορυφαίο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι ήταν βέβαιος πως "οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας θα προμήθευαν στο Κίεβο πολεμικά αεροσκάφη και τανκ", παρά τις ανησυχίες για την πιθανότητα ευρύτερης κλιμάκωσης με τη Μόσχα.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Αυτή η ανησυχία για το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης, για μένα, είναι κάποιου είδους πρωτόκολλο», είπε ο Ρέζνικοφ και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία ως χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ. De facto, όχι de jure [από το νόμο]. Επειδή έχουμε όπλα και κατανοούμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε».

Είχε ήδη κάνει κάπως παρόμοια σχόλια στις αρχές Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, δηλώνοντας πως «η Ουκρανία χύνει αίμα για μια αποστολή του ΝΑΤΟ». Η αμφιλεγόμενη παραδοχή είναι απολύτως σύμφωνη με αυτό που λένε εδώ και χρόνια πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο στρατός της δεν πολεμά την Ουκρανία, αλλά μια συνολική επίθεση από το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Τα σχόλια του Reznikov σίγουρα ενισχύουν αυτή την άποψη, αν και η εμπόλεμη συμμαχία ήταν ανένδοτη πως δεν είναι μέρος στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ενώ είναι σίγουρα αλήθεια ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται επίσημα, οι de facto ενέργειές του φανερώνουν το εντελώς αντίθετο από αυτόν τον ισχυρισμό. Με όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποστέλλονται στο καθεστώς, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι εντελώς αναμφισβήτητη, γεγονός που η εμπόλεμη συμμαχία όχι μόνο αναγνωρίζει, αλλά και υπερηφανεύεται. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του καθεστώτος του Κιέβου απλώς απέρριψε την ιδέα πως οτιδήποτε από αυτά ήταν με οποιονδήποτε τρόπο αμφιλεγόμενο, αν και η Μόσχα σίγουρα θα επισήμανε τα σχόλιά του άμεσα ότι το ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικά μέρος στη σύγκρουση.

"Γιατί [θα ήταν] αμφιλεγόμενο; Είναι αλήθεια. Είναι γεγονός. Είμαι σίγουρος πως στο εγγύς μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, de jure", κατέληξε ο Ρέζνικοφ.

Μόλις μια μέρα αργότερα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak επιβεβαίωσε ότι το Λονδίνο θα έστελνε πρόσθετα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου , συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης «Challenger 2» και του αυτοκινούμενου πυροβολικού AS-90. Αν και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διέψευσε αναφορές πως θα παρασχεθούν και ελικόπτερα «Apache», επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί για άλλα όπλα, υποδεικνύοντας τη διαρκώς αυξανόμενη εμπλοκή του Λονδίνου στην ουκρανική κρίση. Και πράγματι, δεδομένης της θέσης του ΗΒ ως το δεύτερο πιο σημαντικό κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αυτές οι ενέργειες ενισχύουν περαιτέρω τους ισχυρισμούς του Ρέζνικοφ.

Στις αρχές Οκτωβρίου του περασμένου έτους, το The Intercept ανέφερε πως οι ΗΠΑ και οι υποτελείς τους στο ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει σημαντικά την παρουσία των ειδικών δυνάμεών τους στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ορισμένοι από τους οποίους είναι ακόμη ενεργοί, δήλωσαν ότι «υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία τόσο του προσωπικού και πόρων της CIA όσο και των αμερικανικών ειδικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία από ό,τι υπήρχε την εποχή της ρωσικής εισβολής το Φεβρουάριο». Οι New York Times δημοσίευσαν παρόμοιες αναφορές τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας πως αρκετοί σύμμαχοι και δορυφορικά κράτη των ΗΠΑ, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Λιθουανία, έστειλαν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων για να υποστηρίξουν άμεσα το καθεστώς του Κιέβου.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι μυστικές επιχειρήσεις της CIA και των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία διεξάγονται με μυστική προεδρική εντολή. Αν και η ακριβής φύση της εμπλοκής τους είναι άγνωστη, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τουλάχιστον βοηθούν τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου στην εκπαίδευση και πιθανώς ακόμη και στοχοποιούν ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια επιθέσεων με δυτικά όπλα όπως το HIMARS. Το καθεστώς του Κιέβου δήλωσε ακόμη ανοιχτά πως θα προτιμούσε το ΝΑΤΟ να ελέγχει άμεσα τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς του. Περιττό να πούμε ότι τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με δηλώσεις πως η πολιτική Δύση δε θα στείλει στρατεύματα ούτε θα εμπλακεί άμεσα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη και αναφορές ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών συμμετέχουν σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς και επιθέσεις σε μη στρατιωτικές και στρατιωτικές υποδομές όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ερευνητή δημοσιογράφο Τζακ Μέρφι, πρώην βετεράνο των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τις πληροφορίες ενός μέλους του ΝΑΤΟ για να διεξάγει επιθέσεις στη Ρωσία. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τα ευρήματά του υποδεικνύουν πως αυτές οι μαύρες επιχειρήσεις σχεδιάζονταν εδώ και χρόνια, με τα κελιά του ΝΑΤΟ να έχουν διεισδύσει περίπου πριν από μια δεκαετία. Ανέφερε επίσης η Washington Post ότι ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα επέτρεψε «την τοποθέτηση κυβερνοόπλων στην υποδομή της Ρωσίας, το ψηφιακό ισοδύναμο βομβών που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρεθούν σε κλιμακούμενη αντιπαράθεση με τη Μόσχα».

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι συνέπειες της άμεσης εμπλοκής της εμπόλεμης συμμαχίας στη σύγκρουση είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Η παραδοχή δίνει στη Μόσχα ένα ισχυρό πρόσχημα για να δει το ΝΑΤΟ ως μέρος στη σύγκρουση, επιδεινώνοντας περαιτέρω ακόμη και μια εμφάνιση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της πολιτικής Δύσης, γεγονός που καθιστά τη δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης της κρίσης ακόμη πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Πιο πολύ, οι δηλώσεις του Reznikov δίνουν στη Ρωσία ακόμη και το δικαίωμα να επιτεθεί σε στρατιωτικά μέσα του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται άμεσα στη βοήθεια της Ουκρανίας. Προς το παρόν, η Μόσχα αρνείται να κλιμακώσει τις εντάσεις σε τέτοιο βαθμό, αλλά καθώς η πολιτική Δύση συνεχίζει να αυξάνει τις παραδόσεις όπλων και να παρέχει πληροφορίες θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο τους Ρώσους στρατιώτες, η υπομονή της Μόσχας θα εξαντληθεί κάποια στιγμή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail