Πολλά στοιχεία έχουν μείνει κρυφά… στην ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, στο τακτικό δελτίο της, ήρθε να μας θυμίσει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης, στο πλαίσιο της επιχείρησης εθνοκάθαρσης που είχε επιβάλει το τουρκικό κράτος, πριν ακόμη από τα Σεπτεμβριανά του 1955 και τον διωγμό του 1964.

Πριν από 80 χρόνια, μέρες Πρωτοχρονιάς, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε τον νόμο για τον φόρο «Βαρλίκ Βεργκισί», που τελικά εφαρμόσθηκε εναντίον των μελών των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων, στοχοποιώντας κυρίως τους Έλληνες και τους Εβραίους. Ορίζο­ντας με εντελώς αυθαίρετα στοιχεία τον φόρο, προέβλεπε ότι εάν κάποιος δεν τον πλήρωνε εντός δέκα ημερών, θα εκποιούνταν ολόκληρη η περιουσία του. 

Όμως, αν δεν εξοφλούνταν η οφειλή, τότε το θύμα συλλαμβανόταν και εξοριζόταν στην Ανατολία. Από τις κακουχίες πολλοί χάθηκαν και όσοι επέστρεψαν υποχρεώθηκαν –οι περισσότεροι χωρίς καμιά περιουσία– να φύγουν από την Πόλη…

Πολλά στοιχεία έχουν μείνει κρυφά και ποτέ δεν τέθηκε επισήμως στο τουρκικό κράτος ζήτημα αποκατάστασης των θυμάτων του διωγμού. Πάντως, μια σοβαρή έρευνα έχει γίνει από τον τούρκο δημοσιογράφο Σαΐρ Τσερίνογλου και ο κατάλογος με τα θύματα του φόρου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας www.conpolis.eu.

Από: Το Παρόν - Υπουργείο εξωφρενικών

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail