Η Δύση ελπίζει να σύρει τη Λευκορωσία σε πόλεμο με την Ουκρανία

Οι κοινές ασκήσεις μεταξύ της Λευκορωσίας και της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, που διεξάγονται αυτή την στιγμή στη Λευκορωσία, έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποτελούν απάντηση στη συλλογική απειλή που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες από το ΝΑΤΟ και τη γειτονική Ουκρανία. Αυτές οι ασκήσεις γίνονται σε μια περίοδο που η Δύση πιέζει το Κίεβο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά της Λευκορωσίας, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η Πολωνία συγκεντρώνει στρατεύματα στα ανατολικά της σύνορα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι δυτικές χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά τις προκλήσεις τους πραγματοποιώντας στρατιωτικές ασκήσεις, συγκεντρώνοντας τα στρατεύματά τους και βαρέα όπλα κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Λευκορωσίας. Ακριβώς όπως η Ρωσία σύρθηκε σε σύγκρουση με την Ουκρανία λόγω της αδυσώπητης προθυμίας της χώρας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, ακόμη και αν είναι αντίθετη με τα δικά της συμφέροντα, η Δύση ελπίζει πως η Λευκορωσία μπορεί να παρασυρθεί στον πόλεμο με πολύ βαθύτερο τρόπο.

Οι κοινές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησαν στις 16 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως την 1η Φεβρουαρίου. Ο κύριος στόχος των ασκήσεων είναι να αυξηθεί η επιχειρησιακή συμβατότητα σε κοινά καθήκοντα μάχης, κάτι κρίσιμης σημασίας δεδομένου του πολέμου που διεξάγεται στη γειτονική Ουκρανία και στον οποίο το Κίεβο χρηματοδοτείται από δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η βαθύτερη ενσωμάτωση των ρωσικών και λευκορωσικών στρατευμάτων ξεκίνησε πολύ πριν η Μόσχα ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις εγείρουν επίσης εικασίες για το εάν η Λευκορωσία θα εισέλθει στην ουκρανική σύγκρουση. Η Λευκορωσία δε θέλει να παρασυρθεί στη σύγκρουση, εάν μπορεί να αποφευχθεί, αλλά ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο σίγουρα δε θα πτοηθεί ούτε εάν είναι απαραίτητο.

Το Κίεβο αντιμετωπίζει ένα αίνιγμα. Από τη μια πλευρά, το Κίεβο ελπίζει πως μια στρατιωτική επιχείρηση της Λευκορωσίας θα αναγκάσει μια άμεση δυτική επέμβαση στον πόλεμο. Ωστόσο, εάν η Ουκρανία είναι να προκαλέσει τη Λευκορωσία, διατρέχει επίσης τον κίνδυνο του λευκορωσικού στρατού να εκχυθεί στις περιφέρειες του Κιέβου, του Zhitomir και του Chernigov, εμπλέκοντας έτσι ουκρανικά στρατεύματα και πόρους από άλλα μέτωπα, και χωρίς καμία εγγύηση για δυτική επέμβαση. Η Δύση είναι ικανοποιημένη με το να βλέπει την Ουκρανία να αυτοκαταστρέφεται στην προσπάθεια αποδυνάμωσης της Ρωσίας και ελπίζει ότι και η Λευκορωσία μπορεί να παρασυρθεί σε αυτό το χάος.

Υπενθυμίζεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Yevhen Yenin είχε ήδη δηλώσει στο BBC το Δεκέμβριο ότι η Ουκρανία θα ενισχύσει τα σύνορά της με τη Λευκορωσία διαθέτοντας περαιτέρω ένοπλες δυνάμεις και πυρομαχικά, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά στα μέτωπα της μάχης με τη Ρωσία.

Εάν η Ουκρανία είναι να προκαλέσει τη Λευκορωσία σε σύγκρουση με την ελπίδα πως θα οδηγήσει σε δυτική επέμβαση, και η Δύση δεν επέμβει άμεσα, θα ήταν μεγάλη καταστροφή. Είναι αυτός ο παράγοντας κινδύνου-ανταμοιβής που το Κίεβο εξακολουθεί να συζητά. Το Κίεβο ήδη διαμαρτύρεται συχνά για την ανυπόφορη υποστήριξη της Δύσης και είναι πολύ απίθανο η Δύση να επέμβει άμεσα στην Ουκρανία, επειδή και η Λευκορωσία εισήλθε στη σύγκρουση και σε αυτή την περίπτωση η κύρια επίπτωση για το Μινσκ θα είναι περισσότερα πακέτα κυρώσεων.

Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας τον περασμένο Οκτώβριο, ο Λουκασένκο ενέκρινε την ανάπτυξη μιας κοινής περιφερειακής στρατιωτικής ομάδας. Με στόχο την ενίσχυση της άμυνας των συνόρων, το σύνολο του ρωσικού στρατού στην κοινή ομάδα είναι περίπου 9.000 στρατιώτες. Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις, η ομάδα θα περιλαμβάνει περίπου 170 άρματα μάχης, περίπου 200 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 100 πυροβόλα και όλμους.

Ο Λουκασένκο προειδοποίησε προηγουμένως ότι η Δύση πιέζει την Ουκρανία να ανοίξει μέτωπο εναντίον της Λευκορωσίας. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί πως το ΝΑΤΟ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν επιλογές για επιθετικότητα κατά της Λευκορωσίας.

Εκτός από τα σύνορα με τη Ρωσία, η Λευκορωσία (με ετυμολογία που σημαίνει "Λευκή Ρωσία") βρίσκεται ανάμεσα στις ρωσοφοβικές χώρες - Ουκρανία, Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία. Η Πολωνία συγκεντρώνει στρατό στα ανατολικά σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ στρατεύματα του ΝΑΤΟ σταθμεύουν στις χώρες της Βαλτικής. Τα πιο πρόσφατα τανκς και αεροπλάνα έχουν φτάσει στη Βαλτική, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν αρκετά όπλα για να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο κατά της Λευκορωσίας.

Γι' αυτόν το λόγο οι κοινές ασκήσεις αεροπορίας μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας είναι κρίσιμες, ειδικά καθώς η ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει υψηλό επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας και πρόσφατη εμπειρία (όταν εξετάζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Συρία από το 2015 και τη Γεωργία το 2008), κάτι που δεν έχουν οι πιλότοι της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Βαλτικής. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά αυτής της εμπειρίας μάχης στους Λευκορώσους μέσω κοινών ασκήσεων θα βελτιώσει επίσης την άμυνα και την ασφάλεια της Ρωσίας.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν το Κίεβο θα προχωρήσει στην εξαναγκασμό της Λευκορωσίας σε σύγκρουση. Είναι πολύ πιθανό η Ουάσιγκτον να θέλει να συρθεί η Λευκορωσία στον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να είναι απρόθυμη να παρέμβει άμεσα εάν ο Λουκασένκο δώσει την εντολή να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ήταν μια χρήσιμη μαριονέτα για τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής, ωστόσο, ακόμη και ο ίδιος πρέπει σίγουρα να γνωρίζει πως το να αναγκάσει τη Λευκορωσία να παρέμβει στον πόλεμο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο μαχόμενο ουκρανικό στρατό. Ταυτόχρονα, το καθεστώς του Κιέβου από το 2014 συνηθίζει να εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα και όχι δικά του και για αυτό, καθώς η Ουκρανία είναι απρόβλεπτη, η Λευκορωσία πρέπει επίσης να έχει υψηλή ετοιμότητα μάχης σε περίπτωση που οι Ουκρανοί υποκινήσουν προκλήσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail