Η Γερμανία μόλις κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Ρωσία;

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε ωμά ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η απροσδόκητη παραδοχή, αν και ουσιαστικά είναι αληθινή, είναι αρκετά συγκλονιστική δεδομένου του γεγονότος ότι πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι επιμένουν πως δεν εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση με τη Μόσχα. Η Μπάερμποκ έκανε τη δήλωση κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης «Leopard 2» στο καθεστώς του Κιέβου. Τα περισσότερα κύρια μέσα ενημέρωσης αγνόησαν βολικά τα λόγια της, αλλά πολλοί ειδικοί ανησυχούσαν και προειδοποίησαν ότι το Βερολίνο στην ουσία κήρυξε πόλεμο στη Ρωσία.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς άλλων Γερμανών αξιωματούχων που ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί με τις δηλώσεις τους για σχεδόν ένα χρόνο, επιμένοντας ότι η χώρα τους δεν εμπλέκεται άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση και αναφέροντας την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση ως πρωταρχικό τους μέλημα. Ωστόσο, αυτή η επίσημη στάση τίθεται πλέον σοβαρά υπό αμφισβήτηση, καθώς ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας μόλις ουσιαστικά ακύρωσε όλες τις προσπάθειές τους. Η Annalena Baerbock ξεκίνησε τη δήλωσή της στο PACE με τα εξής:

«Και επομένως έχω πει ήδη τις τελευταίες ημέρες – ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία. Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στα τανκς. Αλλά το πιο σημαντικό και κρίσιμο μέρος είναι να το κάνουμε μαζί και πως δεν παίζουμε παιχνίδι ευθυνών στην Ευρώπη, γιατί κάνουμε πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και όχι ο ένας εναντίον του άλλου».

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρώην υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ έχουν κατηγορηθεί ως «αδύναμοι» στον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Έχουν συχνά επιμείνει ότι θα ήταν επικίνδυνο να εμπλακούν πιο άμεσα στον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, φαίνεται πως η πολύ πιο γερακίνα Baerbock είναι πρόθυμη να πει το ήσυχο μέρος δυνατά. Η Μόσχα αντέδρασε αμέσως στα σχόλια, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να λέει ότι αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη πως η πολιτική Δύση σχεδίαζε έναν πόλεμο απέναντι στη Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό.

«Αν προσθέσουμε αυτό στις αποκαλύψεις της Μέρκελ ότι ενίσχυαν την Ουκρανία και δεν υπολόγιζαν τις συμφωνίες του Μινσκ, τότε μιλάμε για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας που είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων. Μην πείτε αργότερα πως δε σας προειδοποιήσαμε» είπε η Ζαχάροβα .

Τα σχόλια του Baerbock έρχονται μετά από σχεδόν ένα χρόνο άμεσης ρωσοφοβικής αφήγησης, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτά κηρυγμένων σχεδίων για πόλεμο με τη Ρωσία. Στα μέσα Νοεμβρίου, το Der Spiegel δημοσίευσε έγγραφα που διέρρευσαν από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, αποκαλύπτοντας ότι η Bundeswehr προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία. Το μυστικό προσχέδιο με τίτλο «Επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για τις Ένοπλες Δυνάμεις» δε συντάχθηκε από κανέναν άλλον παρά από τον ίδιο τον Γερμανό Αρχηγό Επιτελείου Στρατηγού Έμπερχαρντ Ζορν. Τόνισε την ανάγκη για μια «μεγα-μεταρρύθμιση» του γερμανικού στρατού και προσδιόρισε ξεκάθαρα τη Ρωσία ως «άμεση απειλή».

Ο ισχυρισμός δεν έχει νόημα, καθώς η Γερμανία βρίσκεται πλέον πάνω από 1.500 χιλιόμετρα μακριά από τη Ρωσία, με τη Λευκορωσία, την Πολωνία και την Ουκρανία να στέκονται μεταξύ των δύο χωρών. Ενώ τέτοιοι ισχυρισμοί είχαν κάποιο νόημα στο απόγειο του (Πρώτου) Ψυχρού Πολέμου, όταν η Σοβιετική Ένωση είχε πάνω από μισό εκατομμύριο στρατιώτες σταθμευμένους μόνο στην Ανατολική Γερμανία (εκτός από άλλα κράτη μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας), η κατάσταση ουσιαστικά έχει αντιστραφεί στις μέρες μας. Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που καταπατά τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, με την έρπουσα επέκταση να περιλαμβάνει πραξικοπήματα και άλλες επεμβάσεις σε διάφορα ανατολικοευρωπαϊκά και μετασοβιετικά κράτη. Μετά από δεκαετίες αυτής της υφέρπουσας επιθετικότητας και των μάταιων προσπαθειών της Μόσχας να οικοδομήσει μια συνολική εταιρική σχέση με την πολιτική Δύση, η Ρωσία αναγκάστηκε να ξεκινήσει την αντεπίθεσή της.

Πίσω στις αρχές Μαρτίου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια δραματική αύξηση των αμυντικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου προϋπολογισμού 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr, ουσιαστικά διπλάσιο σε σύγκριση με το 2021. Αν και αυτό θα ασκήσει αναπόφευκτα πρόσθετη πίεση στην ήδη ταλαιπωρημένη γερμανική οικονομία, που έχει καταστραφεί από τις κυρώσεις - μπούμερανγκ από την αποτυχημένη οικονομική πολιορκία της Ρωσίας, η αυτοκτονική υποτέλεια του Βερολίνου στην Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει προτεραιότητα. Μεγάλο μέρος της ευημερίας της Γερμανίας βασίστηκε στην πρόσβαση σε φθηνή ρωσική ενέργεια, που τώρα ανήκει στο παρελθόν χάρη στην αναζωπυρωμένη ρωσοφοβία του Βερολίνου.

Επιπλέον, η Γερμανία έχει επίσης μοναδικά ιστορική ευθύνη σε κλίμακα που σχεδόν καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει, ειδικά απέναντι στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εξαπέλυσε μια βάναυση εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, σκοτώνοντας περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά της. Ακόμη χειρότερα, μετά από περίπου 80 χρόνια αποναζισμού στον απόηχο της ήττας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Βερολίνο αποφάσισε ακόμα να υποστηρίξει το καθεστώς στο Κίεβο, αποκηρύσσοντας ουσιαστικά τη δική του επίσημη μεταπολεμική πολιτική θέση. Αυτό περιλαμβάνει επίσης γερμανικά όπλα που σκοτώνουν Ρώσους, τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες.

Θορυβημένοι από τη δραματική αλλαγή της ρητορικής, πολλοί στη Γερμανία επισημαίνουν ήδη το γεγονός ότι η χώρα επαναλαμβάνει το ίδιο ιστορικό λάθος ανταγωνιζόμενη τη Ρωσία. Ο Petr Bystron, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), υπενθύμισε στους συναδέλφους του στην Bundestag τις συνέπειες της αποστολής γερμανικών τανκς για να πολεμήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία:

«Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που ακολουθείτε εδώ. Γερμανικά τανκ εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρεμπιπτόντως, οι παππούδες σας έχουν ήδη προσπαθήσει να το κάνουν τότε με τους Melnyks και τους Banderas [συνεργάτες των Ουκρανών Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου] και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ανείπωτη ταλαιπωρία, εκατομμύρια θάνατοι και από τις δύο πλευρές, και στο τέλος, ρωσικά τανκς εδώ στο Βερολίνο. Και δύο από αυτά είναι ακόμα εδώ, μπροστά από την Bundestag. Πρέπει να περνάς από δίπλα τους κάθε πρωί και να το θυμάσαι!».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail