Τουρκικό «Πλυντήριο»

Η Τουρκική κρατική Τράπεζα ΧΑΛΚΜΠΑΝΚ (ΧΒ) έλαβε «χλιαρά ενθάρρυνση», κατά το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, όταν το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ εξήτασε την αναπομπή της υπόθεσης παραβιάσεως των κυρώσεων του Ιράν απ’ την Τουρκία, για το προ ετών «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος ενός δισ. δολλαρίων από την κυβέρνηση Ερντογάν και  παρέπεμψε την υπόθεση  σε κατώτερο ομοσπονδιακό Αμερικανικό δικαστήριο.

Από: energia.gr - Κώστας Κόλμερ

Ο διορισθείς, υπό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, ανώτατος δικαστής Μπρέτ Κάβανω υπεστήριξε ότι εάν καταδικασθή η ΧΒ δυσχεραίνεται ο νύν πρόεδρος Τζό Μπάϊντεν να χειρισθή καταλλήλως ζητήματα «εθνικής ασφαλείας» της συμμαχίας.

Καθώς η υπόθεση εντάξεως της Σουηδίας και Φιλλανδίας στο ΝΑΤΟ παραπέμπεται για τον Ιούνιο 2023, η συμμαχία χάνει την δυνατότητα να παζαρέψει την απαλλαγή της Τουρκικής κρατικής Τραπέζης, τώρα που η συμφωνία για τα Αμερικανικά μαχητικά «έκλεισε».

Το Τουρκικό επιχείρημα είναι ότι είναι πρωτοφανές ένα κράτος (η Τουρκία) να δικάζεται από άλλο (ΗΠΑ) για την παραβίαση της νομοθεσίας του δευτέρου. Αμερικανοί δικαστές, όμως, υποστηρίζουν ότι γι’ αυτό ακριβώς συνεστήθη η Ομοσπονδιακή Αρχή FSIA– για να μην μπορούν ξένοι κρατικοί οργανισμοί να ξεπλένουν μαύρα χρήματα στο Αμερικανικό Τραπεζικό σύστημα.

Η ΧΒ πρωτοδίκως κατεδικάσθη σε 2 δις. δολλαρίων πρόστιμο για την παράκαμψη της Αμερικανικής νομοθεσίας και δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία σύρεται στα Αμερικανικά δικαστήρια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Γι’αυτό ίσως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονυ Μπλίνκεν ευρίσκεται κατ’ αυτάς στην Αγκυρα κι όχι για την παραγγελία των 40 F-16 που δέον να θεωρηθή δεδομένη. Τον Φεβρουάριο αναμένεται στην Αθήνα για ν’ασκήσει πιέσεις υπέρ της Τουρκίας αλλά με τις εκλογές να πλησιάζουν είναι μάλλον δύσκολο στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να ενδώσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail