Στον «αστερισμό» της κάλπης!

Με αρκετές ελλείψεις και αστερίσκους οι σχεδιασμοί Μητσοτάκη - Τα αφηγήματα, η κοινωνική πολιτική και τα μέτρα-ασπιρίνες που προβάλλει το Μαξίμου

Από: newsbreak.gr / Του Πάνου Σώκου

Με μια πλούσια αρνητική ατζέντα και με μια θετική αλλά με αρκετές ελλείψεις και αστερίσκους εισέρχεται από 1ης Ιανουαρίου 2023 στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της άνοιξης η κυβέρνηση, διεκδικώντας και πάλι την εκλογική νίκη.
  
Στο επίκεντρο της προεκλογικής της πολιτικής, όπως φάνηκε με καθαρό τρόπο από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, θα είναι η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης -δηλαδή τα επιδόματα για την ανακούφιση των πολιτών από την ακρίβεια- και η προβολή των μέτρων που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να αφήσουν στον Αλέξη Τσίπρα το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, στο οποίο πιστεύουν ότι θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα… ξαναβαφτίζει ιδεολογικά τη Ν.Δ. λέγοντας συνεχώς ότι είναι «το πιο λαϊκό και προοδευτικό κόμμα στην Ελλάδα»!

Στο πλαίσιο αυτό συνεργάτες του πρωθυπουργού προβάλλουν:

  •    Τα 8 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2023 μόνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.
  •     Τα 6 δισ. ευρώ για μόνιμα μέτρα, όπως οι αυξήσεις των συντάξεων και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και τις έκτακτες επιδοτήσεις, όπως το market pass. Σε αυτά -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονται: χορήγηση του επιδόματος των 250 ευρώ, που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και πριν από το Πάσχα, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, επέκταση της άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα (αύξηση τριών μηνών), διπλασιασμός των δόσεων για την πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις από 12, μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αύξηση από 12 σε 24 των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών και κρατική επιδότηση 40% των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
  •     Επίσης η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να αντιπαραβάλλει το αποτέλεσμα της δικής της πολιτικής απέναντι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη λένε ότι δεν είναι ουσιαστικές και υλοποιήσιμες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη προτάσεων είπε πως μόνο τρία λεπτά μίλησε ο κ. Τσίπρας για το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα.
  •     Το καλό χαρτί που θέλουν να παίξουν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη νέα τετραετία είναι η αύξηση του εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό θα ρίξουν στο προεκλογικό τραπέζι το σύνθημα «καλύτεροι μισθοί για όλους», παράλληλα με την αύξηση των συντάξεων έως και 7% από τις αρχές του νέου έτους. Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι μετά την υλοποίηση της δέσμευσης για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών κατά την πρώτη τετραετία ακολουθεί η στρατηγική δέσμευση για σύγκλιση των αμοιβών στη χώρα μας με αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πλούσια η αρνητική προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κι εδώ μπαίνει «σφήνα» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η αρνητική προεκλογική ατζέντα:

  •     Στον τομέα της σύγκλισης των μισθών με τους μισθούς της Ε.Ε. υπάρχει μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, γι’ αυτό και το σύνθημα είναι εξόχως παραπλανητικό. Οπως έγραψε πρόσφατα η «κυριακάτικη δημοκρατία», σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις, με μόλις 398,07 ευρώ μεικτά (ή 330 ευρώ καθαρά) τον μήνα πληρώνονται 741.286 εργαζόμενοι (σχεδόν ένας στους τρεις), που δουλεύουν με όρους μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας αντιστοιχούν στο 29,1% του συνόλου των εργαζομένων. Από τα ίδια στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει μια μισθολογική διάκριση εις βάρος των γυναικών, καθώς ο μέσος μεικτός μισθός των γυναικών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση είναι 1.079,23 ευρώ και των αντρών 1.232,54 ευρώ.
  •     Η διόγκωση της ακρίβειας σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στα καταναλωτικά αγαθά ξεζουμίζει το εισόδημα. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, η σύγκριση σε τιμές 59 βασικών καταναλωτικών προϊόντων σούπερ μάρκετ έδειξε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι η αύξηση είχε φτάσει μέχρι και το 50%.
  •     Υπό αμφισβήτηση είναι και ο ισχυρισμός της κυβέρνησης για ουσιαστική μείωση των φόρων στην 4ετία που φεύγει, καθώς, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα χρέη στην Εφορία στο τέλος του Ιουλίου του 2022 ήταν αυξημένα κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 112,6 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι οφειλέτες προς την Εφορία (φυσικά και νομικά πρόσωπα) στο τέλος του Ιουλίου του 2022 ήταν 4.230.900, αυξημένοι κατά 741.827 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
  •     Την ίδια στιγμή το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται και βρίσκεται στα 260 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Το ιδιωτικό χρέος αποτελείται από τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, τα δάνεια που έχουν περάσει στα funds αλλά και τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς την Εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  •     Σε όλα αυτά προστίθενται τα κυβερνητικά σκάνδαλα, με σημαντικότερο απ’ όλα τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ των Νίκου Ανδρουλάκη, Κωστή Χατζηδάκη, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Κ. Φλώρου, δημοσιογράφων αλλά και δεκάδων άλλων παρακολουθήσεων υπουργών, δημοσιογράφων, κρατικών παραγόντων και επιχειρηματιών με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Αλλά και το σκάνδαλο διαφθοράς με τα «κόκκινα» δάνεια του «γαλάζιου» βουλευτή Ανδρέα Πάτση, τον οποίο αναγκάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαγράψει υπό το βάρος των αποκαλύψεων, σύμφωνα με τις οποίες είχε αγοράσει δάνεια 64.000.000 ευρώ με μόλις 4.000.000 ευρώ…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail