Τείχος αποτροπής σε νησιά και Έβρο απέναντι στις Τουρκικές απειλές - Η απάντηση με ασκήσεις σε ξηρά και θάλασσα

Kαίριο  ρόλο στην επιχειρησιακή εκπαίδευση έχουν για μία ακόμη φορά οι Αμφίβιοι Καταδρομείς των ακριτικών νησιών.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Την ώρα που πάνω από το Αιγαίο μαίνεται πλέον ο καθημερινός ακήρυχτος «πόλεμος», με τα Ελληνικά «γεράκια» να αντιμετωπίζουν αποφασιστικά την κλιμακούμενη Τουρκική επιθετικότητα με τις μαζικές πλέον παραβιάσεις από μεγάλο αριθμό μαχητικών της Άγκυρας, οι ‘’φρουροί’’ του Αρχιπελάγους  ανεβάζουν τους ρυθμούς εκπαίδευσης πάνω και στον τελευταίο βράχο. Σε όλα τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τη Σαμοθράκη και τη Λέσβο έως την Κω και τη Ρόδο αλλά και στα μικρότερα από τις Οινούσσες και την Παναγιά μέχρι το Σύμπλεγμα του Καστελόριζου το σύνολο των Σχηματισμών και Μονάδων ξεκίνησαν ήδη μια σειρά ασκήσεων με διπλό στόχο. Από τη μια να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η εγρήγορση και η ετοιμότητα και από την άλλη να περάσει το μήνυμα στις απέναντι ακτές ότι τα νησιά του Αιγαίου όχι απλά φυλάσσονται άγρυπνα ημέρα και νύχτα με τους φρουρούς-ακρίτες να διαθέτουν πανίσχυρα και ετοιμοπόλεμα οπλικά συστήματα.

Εκπαίδευση στο νυχτερινό αγώνα, αναγνωρίσεις, πορείες και βολές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ενώ σημαντικό ρόλο σε όλα τα σενάρια αποτελούν οι επανδρώσεις όπλων, φυλακίων και η άμεση ανάπτυξη και διασπορά σε κρίσιμους τομείς για την άμυνα των νησιών. Ο σχεδιασμός της ΑΣΔΕΝ περιλαμβάνει τη συμμετοχή του συνόλου των όπλων-Μονάδων με ζητούμενο και την ταχύτητα εκτέλεσης των σεναρίων καθώς ο χρόνος αντίδρασης σε κάθε εχθρική ενέργεια έναντι των νησιών θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για της αποτρεπτικής δυνατότητας. Ενώ το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν και ασκήσεις μεγαλύτερης κλίμακας όπως έγινε πρόσφατα στη Ρόδο με την άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» και στη Λέσβο με την άσκηση «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ».

Καίριο  ρόλο στην επιχειρησιακή εκπαίδευση έχουν για μία ακόμη φορά οι Αμφίβιοι Καταδρομείς των ακριτικών νησιών αφού αυτοί καλούνται να σηκώσουν το κύριο βάρος στην άμυνα και του τελευταίου βράχου του Αιγαίου. Ενώ θα είναι οι πρώτοι που θα αντιδράσουν σε κάθε εχθρική ενέργεια είτε αποτροπής είτε ανακατάληψης. Άλλωστε γνωρίζουν άριστα κάθε γωνιά νησίδα.

Την ίδια ώρα και το Πολεμικό Ναυτικό ανεβάζει στροφές και ενισχύει την παρουσία του στο Ανατολικό Αιγαίο. Εκτός από την άσκηση ‘’ΑΣΤΡΑΠΗ’’ τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν η άσκηση «ΤΡΙΑΙΝΑ» στην περιοχή των Ψαρών αλλά και η τεχνική άσκηση «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» με συμμετοχή υποβρυχίων του Στόλου. Ειδικά κατά τη διάρκεια της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» στο Ανατολικό Αιγαίο θα πετάξουν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία εκτός από τη συνεργασία με τα πλοία θα εκτελέσουν σενάρια προσβολής στόχων στη θάλασσα και σε νησιά με τη βοήθεια κατάδειξης από κομάντος JTAC(Joint Terminal Attack Controller).

Πέρα όμως από το Αιγαίο εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την συνεχή εγρήγορση θα πραγματοποιήσουν Σχηματισμοί και Μονάδες του Δ ΣΣ στην περιοχή της Θράκης έως και την παραποτάμια περιοχή του ‘Εβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost στις ασκήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι φρουροί των χερσαίων συνόρων της χώρας θα συμμετέχουν και τα νεοαποκτηθέντα Γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1 A3.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail