Τα…ΝΑΤΟϊκά νησιά του Αιγαίου και ο κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Αλεξανδρούπολη έκανε ορισμένες δηλώσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν αν δεν αναλυθούν. Εν τη ρύμη του λόγου και,ίσως, χωρίς καλή γνώση της γλώσσας είπε τα εξής:
 
 
“… Και μέχρι στιγμής, όταν έχουμε μια χώρα η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και αυτό που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι αυτά είναι νατοϊκά νησιά, είναι νησιά μιας σύμμαχης χώρας στο NATO, προφανώς αυτή είναι μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί»!
Το ότι τα νησιά είναι ελληνικά δεν το συζητάμε. Το αντιπαρερχόμαστε. Εκείνο που μπερδεύει τα πράγματα είναι η φράση “ΝΑΤΟΪκά νησιά”.
ΝΑΤΟϊκά νησιά δεν υπάρχουν. Το ΝΑΤΟ δεν είναι κράτος. Άλλο ΝΑΤΟϊκά νησιά και άλλο “νησιά μιας χώρας του ΝΑΤΟ”.
Νησιά μιας χώρας του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι τα νησιά ανήκουν στην επικράτεια της ΝΑΤΟϊκής χώρας. Και ως τέτοια, το ΝΑΤΟ τα προστατεύει, αφού υποτίθεται ότι προστατευει την επικράτεια της χώρας. Η προστασία απο την Τουρκία, όμως, δεν ισχύει.
Νατοϊκά νησιά θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα νησιά ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ επιχειρεί απο αυτά. Τα εντάσσει στις ασκήσεις του, βοηθά στις υποδομές τους, οργανώνει την άμυνά τους και την άμυνά του. Υπάρχουν, όμως, νησιά στα οποία το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί ότι πρέπει να κάνει ασκήσεις ή να τα συμπεριλάβει στον προγραμματισμό των ασκήσεών του. Διότι αντιδρά η Τουρκία. Η Λήμνος, για παράδειγμα, είναι ένα τέτοιο νησί. Είναι ΝΑΤΟϊκό; Η Σκύρος, επίσης. Οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να συμπεριληφθεί ακόμη και ως παραχώρηση στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Ο Καμμένος παραχωρούσε την Ικαρία στο ΝΑΤΟ αλλά το ΝΑΤΟ δεν την δεχόταν.
Ίσως ο πρωθυπουργός να μην μπόρεσε να κάνει εκείνη την στιγμή όλους αυτούς τους συλλογισμούς και να το είπε για καλό. Δηλαδή, με την έννοια ότι τυγχάνουν της προστασίας του ΝΑΤΟ. Ας ευχηθούμε αυτό να συμβαίνει. Αλλά να μην γνώριζε ότι το ΝΑΤΟ δεν παρέχει προστασία απο την Τουρκία;
2.-Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση την οποία καταθέτω ως προβληματισμό: Αφού τα νησιά είναι ΝΑΤΟϊκά πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες του ΝΑΤΟ σε ό,τι τα αφορά. Και οι κανόνες αυτοί υπαγορεύουν πως αφού υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, αν το ΝΑΤΟ αναλάβει κάποια προσπάθεια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως π.χ. νέα ΜΟΕ το περιεχόμενο των οποίων θα το δούμε, πρέπει να αποδεχθούμε αυτά τα ΜΟΕ. Αν, όμως, το ΝΑΤΟ δεν θέλει να είναι εξοπλισμένα;
Οι συνομιλητές μου που ξέρουν να διαβάζουν μεταξύ των γραμμών λένε πως δεν διαφαίνεται κάποια κακή πρόθεση με αυτήν την δήλωση.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πει πως ως ΝΑΤΟϊκή χώρα περιμέναμε απο τις ΗΠΑ κάτι περισσότερο για τα νησιά. Και, ίσως, λένε, η δήλωση να εκφράζει και μια πικρία προς τις ΗΠΑ.
Μακάρι να είναι έτσι.
Τέλος, ορισμένοι συλλογισμοί οδηγούν σε πιο ανησυχητικά μονοπάτια. Αλλά είναι συλλογισμοί. Ας μείνουμε σε αυτά.
 
Π.ΣΑΒ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail