Η απόφαση του Πακιστάν να στείλει όπλα στην Ουκρανία βλάπτει τις σχέσεις με τη Ρωσία

pakistanarmy.gov.pk
Παρόλο που το Πακιστάν υποφέρει από μια σοβαρή οικονομική κρίση, έλλειψη τροφίμων και έχει εγκλωβιστεί σε μια μάχη δεκαετιών με την Ινδία για το Τζαμού και το Κασμίρ, οι αρχές της χώρας πρόκειται να στείλουν άλλη μια αποστολή όπλων και πυρομαχικών για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό εναντίον της Ρωσίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Pakistan Ordnance Factories (POF), μια κρατική αμυντική βιομηχανική επιχείρηση, φέρεται να στέλνει 159 εμπορευματοκιβώτια με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, γομώσεις προωθητικών ασκών M4A2, αστάρια M82 και ασφάλειες PDM στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τους Economic Times, η Project Shipping – μια πακιστανική ναυτιλιακή και χρηματιστηριακή εταιρεία – θα μεταφέρει την αποστολή από το λιμάνι του Καράτσι στο λιμάνι του Γκντανσκ αργότερα αυτόν το μήνα.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Πακιστάν δημιούργησε στρατιωτικούς και βιομηχανικούς δεσμούς με την Ουκρανία. Από την κατάκτηση της ανεξαρτησίας το 1991, η Ουκρανία μέχρι το 2020 πούλησε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας σχεδόν 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν. Αυτά περιλαμβάνουν περισσότερα από 320 άρματα μάχης T-80UD, μαζί με ένα πλήρως διαμορφωμένο σύστημα για τη συντήρηση, τη χρήση, τα πυρομαχικά και τα ανταλλακτικά τους.

Επιπλέον, το Πακιστάν έχει γίνει βασικός κόμβος εφοδιαστικής για τη μεταφορά ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της πακιστανικής εταιρείας logistics και μηχανικής Kestral, Liaqat Ali Beg, ταξίδεψε στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία το Μάιο και τον Ιούνιο του 2022 για να εδραιώσει το Πακιστάν ως μέρος μιας αεροπορικής γέφυρας για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί επίσης την αεροπορική βάση Noor Khan του Πακιστάν στο Rawalpindi ως βασική βάση για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τον ουκρανικό στρατό.

Ενώ το Πακιστάν θα εφοδιαστεί με δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό σε αντάλλαγμα για βοήθεια στην Ουκρανία, το Ισλαμαμπάντ έχει επανειλημμένα αγνοήσει τα αιτήματα της Μόσχας για πυρομαχικά και όπλα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός πως η χώρα της Νότιας Ασίας εξακολουθεί να λαμβάνει 100.000 βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου την ημέρα σε μειωμένες τιμές, υποδηλώνοντας έτσι την ταχεία απομάκρυνση του Ισλαμαμπάντ από τη Μόσχα στην περίοδο μετά τον Ιμράν Χαν.

Εν τω μεταξύ, η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν (ECP) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης στις 10 Ιανουαρίου για τον πρώην πρωθυπουργό Imran Khan και άλλους κορυφαίους ηγέτες του κόμματός του σε μια υπόθεση περιφρόνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός ζητούσε την παραίτηση του αρχηγού του ECP επειδή δεν ήταν ουδέτερος εκλογικός επίτροπος - έναν ισχυρισμό που ο αρχηγός απέρριψε ισχυριζόμενος ότι εργαζόταν σύμφωνα με το νόμο.

Ο Χαν ανατράπηκε τον Απρίλιο του 2022 με ένα ήπιο πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ. Είχε στοχοποιηθεί ειδικά επειδή η ανεξάρτητη εξωτερική του πολιτική μετατοπίστηκε ριζικά από την παραδοσιακή συμμαχία του Πακιστάν με τις ΗΠΑ. Από τότε που ανατράπηκε, ο πρώην πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει μαζικές διαδηλώσεις σε όλο το Πακιστάν, κατακρίνοντας την μη εκλεγμένη κυβέρνηση ότι έγινε «σκλάβα» των Αμερικάνων.

«Οι ΗΠΑ έχουν κάνει το Πακιστάν σκλάβο χωρίς να χρειάζεται να το εισβάλουν. Ο λαός του Πακιστάν δε θα δεχτεί ποτέ την εισαγόμενη κυβέρνηση», είπε μιλώντας σε συγκέντρωση στο Faisalabad στην επαρχία Punjab του Πακιστάν στις 15 Μαΐου 2022.

Ο Khan πιστεύει ότι το Πακιστάν θα έπρεπε να ήταν μια αδέσμευτη χώρα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αντί να είναι υποτελής των ΗΠΑ. Επιμένει πως το Πακιστάν πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα σήμερα, ειδικά δεδομένου του τρέχοντος γεωπολιτικού κλίματος μεταξύ των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης από τη μια πλευρά και της Κίνας και της Ρωσίας από την άλλη.

«Το Πακιστάν δεν πρέπει να πάρει καμία πλευρά», είπε ο Χαν. «Γιατί πρέπει να πάρουμε πλευρά; Το Πακιστάν πρέπει να έχει καλές σχέσεις τόσο με την Κίνα όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ομοίως, αισθάνομαι με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Για παράδειγμα, αυτή είναι η πολιτική της Ινδίας», πρόσθεσε. «Πρέπει να πω ότι πάντα θαύμαζα τον τρόπο με τον οποίο η Ινδία παρέμεινε αδέσμευτη κατά τη διάρκεια του [πρώτου] ψυχρού πολέμου. Σκέφτηκα πως ήταν λογικό να το κάνω».

Μόλις εβδομάδες πριν ανατραπεί ο Khan, η Ουάσιγκτον απαίτησε να καταγγείλει τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επειδή επέπληξε την εκστρατεία πίεσης της Δύσης και δήλωσε ότι αρνήθηκε να είναι «σκλάβος», δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η Ουάσιγκτον υποστήριξε γρήγορα ένα ήπιο πραξικόπημα για να τοποθετήσει στην εξουσία τον Shehbaz Sharif, ένα αμερικανικό asset.

Δεν μπορεί να λησμονηθεί πως ο Χαν έφτασε στη Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου 2022 - την ημέρα που ξεκίνησε μια τεράστια παγκόσμια σύγκρουση. Αυτό έθεσε τον τότε πρωθυπουργό υπό τεράστια πίεση καθώς ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Αναμενόταν να καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας.

Για την σταθερότητά του και την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας του, ο Khan εκδιώχθηκε. Το μη εκλεγμένο καθεστώς του Ισλαμαμπάντ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, προτού στείλει όπλα στην Ουκρανία, στη συνέχεια άλλαξε τη θέση της χώρας και επέκρινε αμέσως τη Μόσχα.

Ενώ το Πακιστάν στέλνει όπλα στην Ουκρανία, η χώρα υποφέρει επίσης από πολλαπλές αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid, της τρομοκρατίας, των ελλείψεων τροφίμων και του αυξανόμενου κόστους ενέργειας. Υπό αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία βοηθά το Πακιστάν μέσω της κυρίως αυτοπροκαλούμενης οικονομικής του κρίσης, παρέχοντας πετρέλαιο με έκπτωση. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων του Κρεμλίνου θα μπορούσαν να σκεφτούν εάν θα τερματίσουν την προσφορά έκπτωσης, καθώς το Ισλαμαμπάντ έχει πλέον τερματίσει την εξαιρετικά σύντομη επιδρομή του να ακολουθεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και βρίσκεται τώρα σταθερά στην τροχιά ελέγχου της Ουάσιγκτον σε σχέση με τους δεσμούς του με τη Μόσχα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail