Μετατρέπεται το Ηνωμένο Βασίλειο σε κάτι εξαιρετικά διαφορετικό;

1899441 / pixabay
Την 1η Δεκεμβρίου 2022, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας δημοσίευσε την τελευταία 10ετή απογραφή, που πραγματοποιήθηκε το 2021, δείχνοντας ότι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πληθυσμός στην Αγγλία και την Ουαλία είναι μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με την απογραφή:

Mohshin Habib - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Για πρώτη φορά σε μια απογραφή της Αγγλίας και της Ουαλίας, κάτι λιγότερο από το μισό του πληθυσμού (46,2%, 27,5 εκατομμύρια άνθρωποι) περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως «χριστιανούς»...»

«Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός πως η απογραφή δείχνει λιγότερους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα να ταυτίζονται ως χριστιανοί από ό,τι στο παρελθόν», είπε ο Αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, Στίβεν Κότρελ, απαντώντας στα ευρήματα, «αλλά εξακολουθεί να μας προκαλεί μια πρόκληση όχι μόνο να εμπιστευτούμε ότι ο Θεός θα οικοδομήσει το βασίλειό του στη Γη, αλλά και να παίξουμε τονρόλο μας στο να κάνουμε γνωστό τον Χριστό».

Η μουσουλμανική κοινότητα στη Βρετανία αντέδρασε διαφορετικά. Η Zara Mohammed, γενική γραμματέας του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, δήλωσε:

«Ενώ η Απογραφή εξετάζει τη θρησκεία, η έλλειψη ευρύτερης παρακολούθησης ειδικά για τη θρησκεία μας εμποδίζει να κατανοήσουμε πλήρως πόσο οξύ είναι το ζήτημα της υποεκπροσώπησης των μουσουλμάνων στη βρετανική κοινωνία.

Αυτά τα αρχικά στοιχεία μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε τώρα ουσιαστική αλλαγή και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Βρετανία για όλους».

Το 2013, ο Βρετανός δημοσιογράφος Βίνσεντ Κούπερ έγραψε: «Μέχρι το 2050, σε μόλις 37 χρόνια, η Βρετανία θα είναι ένα πλειοψηφικά μουσουλμανικό έθνος».

Η απογραφή που έγινε το 2021 αποκάλυψε ότι ενώ λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους (27,5 εκατομμύρια) στην Αγγλία και την Ουαλία περιγράφουν πλέον τον εαυτό τους ως Χριστιανούς, εκείνοι που εμφανίζονται ως «άθρησκοι» αυξήθηκαν κατά 12 μονάδες στο 37,2% (22,2 εκατομμύρια). Όσοι ταυτίστηκαν ως μουσουλμάνοι αυξήθηκαν από 4,9% το 2011 σε 6,5% (3,9 εκατομμύρια) το 2021. Οι επόμενες πιο συχνές απαντήσεις ήταν οι Ινδουιστές (1,0 εκατομμύριο) και οι Σιχ (524.000), ενώ οι Βουδιστές ξεπέρασαν τους Εβραίους (273.000 έως 271.000).

Η θρησκεία φαίνεται πολύ πιο σημαντικό μέρος της ζωής για τους Μουσουλμάνους από ό,τι για άλλους Βρετανούς: φαίνεται πως καταλαμβάνει κεντρική θέση στην αίσθηση της ταυτότητάς τους. Σύμφωνα με έκθεση του 2006:

«Το 30 τοις εκατό των Βρετανών μουσουλμάνων θα προτιμούσε να ζει σύμφωνα με το νόμο της Σαρία (ισλαμικό θρησκευτικό) παρά με το βρετανικό δίκαιο... Το είκοσι οκτώ τοις εκατό ελπίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο μια μέρα θα γίνει ένα φονταμενταλιστικό ισλαμικό κράτος».

Ένα άρθρο του Abdul Azim Ahmed, που δημοσιεύτηκε από το Religion Media Center το Σεπτέμβριο του 2021, παραδέχτηκε ότι στη Βρετανία υπάρχουν όλες οι αποκλίνουσες σχολές του Ισλάμ — αν και ο Σαλαφισμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους νεότερους μουσουλμάνους.

Ο Τρέβορ Φίλιπς, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Φυλετικής Ισότητας και Ισότητας και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βρετανίας, διαπίστωσε ότι οι οπαδοί του Ισλάμ έχουν πολύ διαφορετικές αξίες από την υπόλοιπη κοινωνία. Πολλοί προφανώς θέλουν να ζήσουν χωριστές ζωές. «Οι μουσουλμάνοι δημιουργούν έθνη μέσα στα έθνη», είπε.

Η καθηγήτρια Linda Woodhead, κορυφαία ακαδημαϊκός, είπε για τους μουσουλμάνους μετανάστες δεύτερης γενιάς:

«Τώρα οι Βρετανοί Μουσουλμάνοι βρίσκουν τη φωνή τους με μουσουλμάνους βουλευτές και νέους με αυτοπεποίθηση που εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναμιγνύονται με τις πολλές διαφορετικές εθνοτικές μουσουλμανικές κοινότητες και δημιουργούν ένα νέο πολιτιστικό είδος βρετανικού Ισλάμ με φαγητό, ρούχα, μουσική και δημιουργικούς χώρους».

Οι μουσουλμάνοι στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνονται πιο θρησκευόμενοι από τις περισσότερες άλλες θρησκευτικές ομάδες. Ενώ λιγότεροι Χριστιανοί γίνονται μέλη της εκκλησίας και φαίνεται να χάνουν την πίστη τους, χαρακτηρίζοντας τους εαυτούς τους άθεους και μη θρησκευόμενους, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στη Βρετανία ακολουθούν αυστηρά τη θρησκεία τους. Το Λονδίνο παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό αλλόθρησκων κατοίκων, πιθανότατα λόγω του ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό οπαδών μη χριστιανικών θρησκειών, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων, που αποτελούν το 13% των ερωτηθέντων της περιοχής.

Μια έκθεση του 2015 παραθέτει μια έρευνα από τη βρετανική έρευνα κοινωνικής στάσης του NatCen:

«Το NatCen λέει πως η Εκκλησία της Αγγλίας βρίσκεται σε παρακμή για πάνω από 30 χρόνια και αυτή η παρακμή φαίνεται να έχει επιταχυνθεί την τελευταία δεκαετία.

"Το 2012, το Μοχάμεντ είχε αναδειχθεί ως το πιο κοινό όνομα που δόθηκε από αγοράκια που γεννήθηκαν στο Λονδίνο. Το όνομα ήταν επίσης το δεύτερο πιο κοινό μεταξύ των νεογέννητων μωρών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουαλία την ίδια χρονιά".

Το Κέντρο Έρευνας και Στοιχείων για Απειλές Ασφαλείας δήλωσε:

"Οι μουσουλμάνοι ήταν από ορισμένες απόψεις πιο επιτυχημένοι από άλλους στο Ηνωμένο Βασίλειο στο να μεταδίδουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και πρακτικές από τη μια γενιά στην άλλη. Υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης μεταξύ των γενεών έχουν βρεθεί μεταξύ των μουσουλμάνων παρά μεταξύ των χριστιανών, των άλλων θρησκειών και των μη - θρησκευόμενων.

"Τα περισσότερα μουσουλμάνα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο μαθαίνουν να διαβάζουν το Κοράνι στα αραβικά, είτε το κάνουν σε ένα καθημερινό σχολείο τζαμιού, στο σπίτι ενός ανεξάρτητου δασκάλου, στο σπίτι τους ή ακόμα και στο Skype. Εκτός από το Κοράνι και τα αραβικά, πολλά μουσουλμανικά συμπληρωματικά σχολεία προσφέρουν άλλες πτυχές Ισλαμικών Σπουδών, καθώς και επίσημη διδασκαλία σε μια εθνική γλώσσα και πολιτισμό».

Το ερώτημα είναι: Ποιες διδασκαλίες λαμβάνουν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, από τη μελέτη του Κορανίου; Το Κοράνι δεν ανέχεται κανέναν πολυθεϊστή, ειδωλολάτρη, παγανιστή ή άθεο -- το τελευταίο είναι μια ομάδα που τώρα αυξάνεται στη Βρετανία, σύμφωνα με την απογραφή. Το δίλημμα οραματίστηκε ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ:

"Οι μεμονωμένοι Μουσουλμάνοι μπορεί να επιδεικνύουν υπέροχες ιδιότητες. Χιλιάδες γίνονται οι γενναίοι και πιστοί στρατιώτες της Βασίλισσας, όλοι ξέρουν πώς να πεθαίνουν, αλλά η επιρροή της θρησκείας παραλύει την κοινωνική ανάπτυξη όσων την ακολουθούν. Δεν υπάρχει ισχυρότερη ανάδρομη δύναμη στον κόσμο".

 

*  Ο Mohshin Habib, συγγραφέας, αρθρογράφος και δημοσιογράφος από το Μπαγκλαντές, είναι Εκτελεστικός Συντάκτης του The Daily Asian Age.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail