Πως εξηγείται η ενεργειακή κρίση της Γερμανίας

Global Look Press / IΜΑGO
Το Βερολίνο συνεχίζει να κατηγορεί τη Μόσχα για την κρίση, ενώ η Ουάσιγκτον επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση

Η Γερμανία αγωνίζεται να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες για σχεδόν ένα χρόνο, καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Αξιωματούχοι στο Βερολίνο εξακολουθούν να κατηγορούν για τα προβλήματα του έθνους τη Μόσχα και τον υποτιθέμενο «ενεργειακό πόλεμο» εναντίον της Δύσης.;

RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Την Παρασκευή, ο υπουργός Ενέργειας του κρατιδίου Schleswig-Holstein της βόρειας Γερμανίας, Tobias Goldschmidt, κατηγόρησε τη Μόσχα για «έναρξη ενεργειακού πολέμου» και «μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου». Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα πως η «ενεργειακή ανεξαρτησία» από τη Ρωσία αξίζει όλο τον κόπο, χαρακτήρισε τις μαζικές εισαγωγές ενέργειας από τη χώρα «μεγάλο λάθος» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

1. Γιατί η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία;

Τον Ιούνιο του 2022, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 – ενός μεγάλου αγωγού που παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα – πρώτα κατά 40% και αργότερα κατά 60%.

Η απόφαση προκλήθηκε από τεχνικά ζητήματα, καθώς η γερμανική εταιρεία Siemens δεν επέστρεψε εγκαίρως έναν στρόβιλο για μονάδες άντλησης αερίου σε σταθμό συμπίεσης του Nord Stream 1. Στη συνέχεια, η Gazprom είπε πως έπρεπε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου στο 20% της συνολικής χωρητικότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς τέσσερις στους πέντε στρόβιλους στον σταθμό απαιτούσαν συντήρηση. Η Siemens δεν μπορούσε να παράσχει τον στρόβιλο λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δήλωσε η Gazprom.

Η Siemens κατηγόρησε την Gazprom για ψέματα, αν και παραδέχτηκε ότι μόνο μία από τις πέντε τουρμπίνες που χρειάζονταν για τη ροή αερίου ήταν σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2022.

2. Τι έγινε με τους αγωγούς Nord Stream;

Στις 26 Σεπτεμβρίου, οι αγωγοί Nord Stream υπέστησαν ζημιές σε μια σειρά υποβρύχιων εκρήξεων στα ανοιχτά του νησιού Bornholm, εντός των οικονομικών ζωνών της Δανίας και της Σουηδίας. Και οι δύο χορδές του Nord Stream 1 και μία χορδή του Nord Stream 2 κατέστησαν άχρηστες από τις εκρήξεις.

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό, αλλά αρνήθηκαν να μοιραστούν τα αποτελέσματα με τη Ρωσία. Οι ερευνητές της Gazprom είχαν τη δυνατότητα να επιθεωρήσουν το σημείο της έκρηξης μόνο μία φορά στα τέλη Οκτωβρίου 2022. Η Μόσχα χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική πράξη» και έδειξε με το δάχτυλο την Ουάσιγκτον.

Δυτικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία για το περιστατικό. Αργότερα, η Washington Post παραδέχτηκε πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να εμπλέκουν τη Μόσχα. Δεν παρουσιάστηκαν επίσημα αποτελέσματα έρευνας και κανένας ύποπτος δεν κατονομάστηκε επίσημα.

3. Η μοίρα του Nord Stream 2

Ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2021. Ωστόσο, παρέμεινε κολλημένος στη διαδικασία πιστοποίησης από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες μέχρι το Φεβρουάριο του 2022. Η Γερμανία ισχυρίστηκε επανειλημμένα πως το έργο δεν πληρούσε τα πρότυπα της ΕΕ παρά το ότι το υπερασπιζόταν προηγουμένως.

Το έργο αντιμετώπισε επίσης τρομερή πίεση από τις ΗΠΑ από την αρχή. Η Ουάσιγκτον το χαρακτήρισε απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και επέβαλε κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του.

Ο Nord Stream 2 αντιμετώπισε επίσης σφοδρή αντίθεση από την Ουκρανία και την Πολωνία, που και οι δύο χρησιμεύουν ως χώρες διέλευσης για το χερσαίο δίκτυο φυσικού αερίου της Ρωσίας. Το Κίεβο και η Βαρσοβία φοβήθηκαν ότι θα χάσουν τη μόχλευση με την εμφάνιση μιας εναλλακτικής οδού διαμετακόμισης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος αρχικά υποστήριξε το έργο, διέκοψε επ' αόριστον την πιστοποίησή του αφού η Ρωσία αναγνώρισε τις δημοκρατίες του Ντονμπάς της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες το Φεβρουάριο του 2022.

4. Τι θα κάνει τώρα η Ρωσία;

Η Μόσχα εξακολουθεί να θεωρεί την Ευρώπη βιώσιμη αγορά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Aleksandr Novak το Δεκέμβριο του 2022. Το έθνος είναι επίσης έτοιμο να ξαναρχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal-Europe, ο οποίος χρησιμοποιείται τώρα από την Πολωνία για την αντίστροφη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Γερμανία .

Το ρωσικό αέριο εξακολουθεί επίσης να παρέχεται σε ορισμένους Ευρωπαίους αγοραστές μέσω μιας γραμμής διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας και του αγωγού TurkStream μέσω της Τουρκίας.

5. Τι συμβαίνει στη Γερμανία;

Οι γερμανικοί ενεργειακοί κολοσσοί RWE και Uniper κατέθεσαν αγωγές κατά της Gazprom, ζητώντας αποζημίωση για τις προμήθειες φυσικού αερίου που λείπουν. Η Gazprom είπε ότι δεν αναγνωρίζει την παραβίαση των συμβάσεων στην περίπτωση της Uniper.

Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Σαξονίας, Michael Kretschmer, ζήτησαν να αποκατασταθούν οι αγωγοί Nord Stream. Η Γερμανία πρέπει να διατηρήσει την επιλογή «να αγοράσει κάτι διαφορετικό από το ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο μετά τον πόλεμο», είπε την περασμένη εβδομάδα.

Το άνοιγμα αρκετών τερματικών σταθμών LNG στη Γερμανία αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες από ντόπιους και οικολογικούς ακτιβιστές που αντιτίθενται στην έλλειψη ελέγχων ασφαλείας και μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος εν μέσω της επιταχυνόμενης διαδικασίας έγκρισης.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στη Γερμανία καθώς και σε άλλα κράτη της ΕΕ. Τον Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την έκρηξη του Nord Stream «μια τεράστια ευκαιρία να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ευρώπης». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως πουλούν LNG «σε τετραπλάσια τιμή από αυτή που ορίζουν για τους δικούς τους βιομήχανους».

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν πρέπει να καταλήξει σε αμερικανική οικονομική κυριαρχία και αποδυνάμωση της ΕΕ», προειδοποίησε τότε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail