Τρίγωνο – φωτιά για την κυβέρνηση… Ακρίβεια, υποκλοπές, ελληνοτουρκικά – Στον αέρα ο στόχος της αυτοδυναμίας

Το 2023 ξεκινάει για την κυβέρνηση όπως ακριβώς τελείωσε το 2022. Με ανοιχτά μέτωπα, προβλήματα σε φάση όξυνσης και την πολιτική ατμόσφαιρα να… μυρίζει μπαρούτι! Και όλα αυτά προσλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Από: Το Παρόν

Οι προοπτικές για την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, καθώς η φθορά από την άσκηση της εξουσίας αυξάνεται σταθερά. Η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας υποχωρεί, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολα επιτεύξιμο τον στόχο της αυτοδυναμίας. Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με τα σημερινά δεδομένα δείχνει να είναι μονόδρομος.

Με το πέρας της εορταστικής περιόδου και της… χαλάρωσης, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα γνωστά αλλά δυσεπίλυτα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακρίβεια, υποκλοπές και ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο ζενίθ τους και εγκυμονούν κινδύνους σε διάφορα επίπεδα. Συνθέτουν, δε, ένα «τρίγωνο των Βερμούδων» που απειλεί να τραβήξει στον βυθό το κυβερνητικό σκάφος, μαζί και τα όνειρα του κ. Μητσοτάκη για μια δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία. Παρά τις παρεμβάσεις της Πολιτείας και τις επιδοτήσεις, η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, καθώς οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά – τρόφιμα δυσχεραίνουν σταθερά την καθημερινότητα των πολιτών.

Αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα θέσει σε ισχύ το «Market Pass», αλλά είναι αμφίβολο αν και το συγκεκριμένο μέτρο θα ανακουφίσει ουσιαστικά τα νοικοκυριά. Δεδομένου ότι οι έλεγχοι στην αγορά είναι πλημμελείς, και ως εκ τούτου αναποτελεσματικοί, η αισχροκέρδεια καλπάζει. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι υποθάλπει την αισχροκέρδεια και ότι με την πολιτική που ακολουθεί πριμοδοτεί τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Προοπτικές να εκτονωθεί το κύμα της ακρίβειας δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Με την είσοδο του νέου έτους, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα βρεθούν αντιμέτωποι με το… παγόβουνο των υποκλοπών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιμείνουν να αναδεικνύουν τις κυβερνητικές ευθύνες, να θέτουν ερωτήματα και να ζητούν εξηγήσεις.

Από την άλλη, θεωρείται βέβαιο ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν και νεότερες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο, που θα φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη.

Αυτή θα γίνεται ακόμη δυσκολότερη όσο οι απαντήσεις που δίνουν στα θέματα που ανακύπτουν δεν είναι ούτε ουσιαστικές, αλλά ούτε και πειστικές.

Και σαν να μην έφταναν τα εσωτερικά προβλήματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου που μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Το γεγονός ότι για τη γειτονική χώρα το 2023 είναι χρονιά εκλογών αυξάνει τις πιθανότητες, στην ύστατη προσπάθεια του Τ. Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία. Τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έχει εστιάσει το ενδιαφέρον (και τις προκλήσεις) στην Κρήτη.

Με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε με casus belli στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα επεκτείνει έστω και κατά 1 μίλι τα χωρικά της ύδατα νότια του νησιού. Είχαν προηγηθεί αναφορές στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο Κυρ. Μητσοτάκης σχεδιάζει τον προσεχή Μάρτιο να ανακοινώσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail