Στο Ισραήλ δε φοβούνται να "λερωθούν" με πετρέλαιο!

Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια- νοτιοδυτικά της Κρήτης, αγνοούνται οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου, ακόμη και σε ώριμα κοιτάσματα, όπως αυτό στο Κατάκολο Ηλείας.

Από: energia.gr  / Του Αδάμ Αδαμόπουλου

Η Εnergean που πρωταγωνιστεί στον τομέα των ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, προέβλεψε χθες, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, σημαντική αύξηση τη παραγωγής φυσικού αερίου το έτος που διανύουμε, μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του κοιτάσματος Karish στο Ισραήλ, τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, στην τελευταία παράγραφο της χθεσινής ανακοίνωσης, αναφέρεται ότι η εταιρεία, στο πλαίσιο

της εμπορικής συμφωνίας που έχει συνάψει με την Vitol, την ελβετική πολυεθνική εταιρεία εμπορίας ενέργειας και εμπορευμάτων και κορυφαίο trader σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να παραδόσει, τον προσεχή μήνα, Φεβρουάριο, το πρώτο φορτίο με ρευστούς υδρογονάνθρακες (hydrocarbon liquids). Πρόκειται για ελαφρύ πετρέλαιο πολύ καλής ποιότητας.

Τουτέστιν, το Ισραήλ δεν περιορίζει τη δραστηριότητά του στην άντληση του άφθονου φυσικού αερίου από το τεράστιο κοίτασμα Karish, αλλά προχωρά και στην εξόρυξη πετρελαίου που υπάρχει σε αυτό, όπως επιτάσσει η κοινή λογική.  Σημειώνουμε πως η παραγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ ανέρχεται σε 12 bcm ετησίως με την οποία καλύπτει όχι μόνο τις δικές του ανάγκες αλλά και εξάγει σημαντικές ποσότητες προς την γειτονική Αίγυπτο.


(Nέα μονάδα διαχωρισμού πετρελαίου/συμπυκνώματος (oil train) της Energean)

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, η ημερήσια παραγωγή ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων από το εν λόγω κοίτασμα, μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χιλιάδες βαρέλια, ενώ εάν προστεθεί στην εξίσωση η αναβάθμιση των εξοπλισμών που έχει δρομολογηθεί για εντός του 2023, (Second Gas Export Riser- Second Oil Train) με την οποία θα αυξηθεί η δυναμικότητα του FPSO, η παραγωγή hydrocarbon liquids θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 30 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

Ασφαλώς, δεν πρόκειται για παραγωγή που μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντική, δίνει, όμως, και σε κάθε περίπτωση των στίγμα της βούλησης της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ για το πώς προσεγγίζει το στρατηγικό θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας της χώρας.   

Ανάλογο ενδιαφέρον έχει επιδείξει η Ισραηλινή ηγεσία και για τα αποθέματα πετρελαίου που κρύβει το έτερο μεγάλο κοίτασμα, Leviathan, αν και οι αρχικές πληροφορίες από την περιοχή, αναφέρουν πως η παραγωγή που προβλέπεται να ξεκινήσει από το 2025, θα είναι επουσιώδης –ενδεχομένως θα συγκρατηθεί κοντά στα 1000 βαρέλια την ημέρα. 

Όσον αφορά στις δραστηριότητες στην Ελλάδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κοίτασμα υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, για το οποίο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει στις 11 Νοεμβρίου 2022 πως εφόσον η επιβεβαιωθούν τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών από τη δοκιμαστική γεώτρηση της Energean, που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για μια δεκαετία. Όπως έχει όμως αναφερθεί, η πιθανότητα να βρεθεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα ανέρχεται στο 15%. Όμως, είναι ενδεικτικό της βούλησης της εταιρείας να ολοκληρώσει τον κύκλο των ερευνών στην περιοχή, το γεγονός ότι κατόπιν θετικής εκτίμησης των σεισμικών δεδομένων, προτίθεται να επενδύσει ακόμη 35 εκατ. ευρώ στα ήδη 46 εκατ. ευρώ που έχει εκταμιεύσει για την έρευνα και ανάπτυξη του εν λόγω κοιτάσματος. 



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail