Η κατάρρευση της τεχνολογικής βιομηχανίας θα γκρεμίσει ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ;

Η βιομηχανία τεχνολογίας έχει γίνει ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας μας και οι μετοχές τεχνολογίας πρωτοστάτησαν κατά τη διάρκεια της άνθησης του χρηματιστηρίου. Αλλά τώρα οι μετοχές τεχνολογίας έχουν καταρρεύσει και πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας τεχνολογίας μας έχουν απολύσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Εάν ο ισχυρότερος τομέας της οικονομίας μας συνεχίσει να επιδεινώνεται ραγδαία το 2023, τι θα σημαίνει αυτό για τους πιο αδύναμους τομείς μας; Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι προφανής. Η αλήθεια είναι πως αντιμετωπίζουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι αντιλαμβάνονται οι «ειδικοί», αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να υποθέτουν πως όλα θα πάνε καλά με κάποιο τρόπο.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εάν οι οικονομικές συνθήκες επρόκειτο πραγματικά να «επιστρέψουν στο φυσιολογικό», η βιομηχανία της τεχνολογίας δε θα απέλυε χιλιάδες και χιλιάδες εργαζομένους. Τα παρακάτω προέρχονται από άρθρο του CNN με τίτλο «Οι απολύσεις στη Silicon Valley πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο»:

Στην Amazon και σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας, το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους χαρακτηρίστηκε από πάγωμα προσλήψεων, απολύσεις και άλλα μέτρα μείωσης του κόστους σε μια σειρά από γνωστά ονόματα στη Silicon Valley. Αλλά αν το 2022 ήταν η χρονιά που τελείωσαν οι καλές στιγμές για αυτές τις εταιρείες τεχνολογίας, το 2023 διαμορφώνεται ήδη ως μια χρονιά που οι άνθρωποι σε αυτές τις εταιρείες προετοιμάζονται για το πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα.

Το έπιασες το τελευταίο μέρος;

Ακόμη και το CNN παραδέχεται ότι το 2023 θα είναι ακόμη χειρότερο για τον κλάδο της τεχνολογίας από το 2022.

Φυσικά η περσινή χρονιά ήταν πολύ, πολύ άσχημη για τον κλάδο της τεχνολογίας. Σύμφωνα με το Challenger, Gray & Christmas, οι απολύσεις τεχνολογίας «αυξήθηκαν κατά 649% το 2022» .

Ήμουν πεσμένος όταν είδα για πρώτη φορά αυτόν τον αριθμό.

Το 649 τοις εκατό είναι μια αρκετά μεγάλη αλλαγή.

Και ένας εξέχων διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικών μετοχών μόλις προειδοποίησε την Fox Business ότι θα μπορούσαμε να δούμε ένα «λουτρό αίματος» για τις μετοχές της τεχνολογίας κατά τους επόμενους μήνες:

Σε συνέντευξή του στο FOX Business την Παρασκευή, ο Eric Schiffer, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας private equity, The Patriarch Organization, δήλωσε: «Επειδή η τεχνολογία είναι τόσο υπερπουλημένη, μπορεί να υπάρξουν πιθανές έξοδοι για ένα περιορισμένο βραχυπρόθεσμο ράλι, αλλά υπάρχει κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μέτοχοι».

«Οι μέτοχοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα βαθύτερο βάναυσο τεχνολογικό λουτρό αίματος που οδηγείται από τη Fed και την αποστολή της σαν τον «Terminator» να αυξήσει τα επιτόκια και να εξαλείψει τον πληθωρισμό», προειδοποίησε. «Πολλές εταιρείες τεχνολογίας θα εφαρμόσουν τη σφαγή θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο, με τις Salesforce και την Amazon να είναι μόνο η αρχή».


Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq έχει ήδη μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο από την κορύφωση της αγοράς και τρισεκατομμύρια πλούτος τεχνολογικών μετοχών έχει ήδη εξαφανιστεί.

Πώς θα είναι, λοιπόν, τα πράγματα αν δούμε πραγματικά άλλο ένα «λουτρό αίματος» για τις μετοχές της τεχνολογίας φέτος;

Σε αυτό το σημείο, δε νομίζω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί συνειδητοποιούν τι έρχεται.

Μαζικές απολύσεις έχουν ήδη αρχίσει να συμβαίνουν σε όλη την Αμερική και ένας οικονομολόγος που μόλις πήρε συνέντευξη από το CNN πιστεύει πως οι συνθήκες θα είναι ακόμη χειρότερες «μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου»:

«Νομίζω ότι βλέπουμε ένα σημείο καμπής. Ο ρυθμός ανάπτυξης των θέσεων εργασίας επιβραδύνεται και πολλές από αυτές τις τεχνολογικές απολύσεις για τις οποίες ακούμε, νομίζω ότι θα αρχίσουν να υλοποιούνται στην ευρύτερη οικονομία μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου», δήλωσε ο John Leer, επικεφαλής οικονομολόγος της Morning Consult στην επικεφαλής επιχειρηματική ανταποκρίτρια του CNN, Christine Romans, σε συνέντευξή της την Παρασκευή.

Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως η αμερικανική οικονομία αιμορραγεί στις καλές θέσεις εργασίας εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με το Fox Business, τα επίσημα νούμερα που μας δίνει η κυβέρνηση δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία έχει χάσει κατά μέσο όρο 2.100 θέσεις πλήρους απασχόλησης από το Μάιο:

Αλλά υπάρχουν πιο ανησυχητικές τάσεις που καταγράφονται στα δεδομένα. Η οικονομία χάνει θέσεις πλήρους απασχόλησης με ανησυχητικό ρυθμό: 2.100 κάθε μέρα από το Μάιο. Οι εργοδότες αλλάζουν από θέσεις πλήρους απασχόλησης σε θέσεις μερικής απασχόλησης, κάτι που συμβαίνει συχνά πριν αυτές οι επιχειρήσεις σταματήσουν να προσλαμβάνουν εντελώς. Μετά φτάνουν οι απολύσεις.

Αυτό είναι συχνά αυτό που βλέπουμε καθώς η οικονομία μας οδεύει προς μια μεγάλη ύφεση.

Πρώτον, πολλοί εργοδότες αρχίζουν να αλλάζουν από εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης σε υπαλλήλους μερικής απασχόλησης και, στη συνέχεια, όταν τα πράγματα γίνονται αρκετά άσχημα, αρχίζουν απλώς να απορρίπτουν τους εργαζομένους.

Και σε αυτό το σημείο έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε μερικές από τις πιο πλούσιες εταιρείες στην Αμερική να αφήνουν τους ανθρώπους να φύγουν. Στην πραγματικότητα, η Goldman Sachs πρόκειται να δώσει το τσεκούρι σε χιλιάδες υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους από την Τετάρτη:

Η παγκόσμια επενδυτική τράπεζα θα απολύσει έως και 3.200 υπαλλήλους από την Τετάρτη, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τα σχέδια της εταιρείας.

Αυτό αντιστοιχεί στο 6,5% των 49.100 εργαζομένων που είχε η Goldman τον Οκτώβριο, ποσοστό χαμηλότερο από το 8% που αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα ως το ανώτερο άκρο των πιθανών περικοπών.


Εν τω μεταξύ, το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Νωρίτερα σήμερα, έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα πως οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για πολλούς κατοίκους της νότιας Καλιφόρνια θα μπορούσαν σύντομα να διπλασιαστούν:

Η Southern California Gas Co. και το San Diego Gas & Electric εξέδωσαν αυστηρές προειδοποιήσεις στους πελάτες ότι οι λογαριασμοί τους φυσικού αερίου τον Ιανουάριο θα μπορούσαν να διπλασιαστούν, επικαλούμενοι παράγοντες για ιστορικά υψηλά κόστη χονδρικής που περιλαμβάνουν βύθιση αποθεμάτων, περιορισμούς εφοδιασμού και το κρύο ξεκίνημα του χειμώνα που έχει εμποτίσει το Δυτική ακτή.

Και παρόλο που η Federal Reserve έχει λάβει ακραία μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να εκτοξεύονται σε παράλογα ύψη.

Έρευνες μετά από έρευνα έχουν δείξει ότι μια σταθερή πλειοψηφία των Αμερικανών ζουν από μισθό σε μισθό αυτή την στιγμή.

Καθώς το κόστος ζωής γίνεται όλο και πιο καταπιεστικό, περισσότεροι Αμερικανοί στρέφονται στις πιστωτικές τους κάρτες για βοήθεια:

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Census Bureau αυτή την εβδομάδα διαπίστωσαν πως περισσότερο από το 35% των νοικοκυριών χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες ή δάνεια το Δεκέμβριο για να βοηθήσουν στις ανάγκες δαπανών την περασμένη εβδομάδα. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση από 32% το Νοέμβριο και μόλις 21% τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με την Έρευνα Σφυγμών Οικογενειών.

Η αύξηση της χρήσης πιστωτικών καρτών είναι κάπως ανησυχητική επειδή τα επιτόκια είναι αστρονομικά υψηλά αυτή την στιγμή. Ο μέσος όρος APR πιστωτικών καρτών, ή το ετήσιο επιτόκιο, σημείωσε νέο υψηλό ρεκόρ 19,14% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων Bankrate.com που χρονολογείται από το 1985. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 19% τον Ιούλιο του 1991
.

Η απληστία των εταιρειών πιστωτικών καρτών φαίνεται ότι δεν έχει όρια.

Όπως έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει τους αναγνώστες μου, δε θέλετε να κουβαλάτε πολλά χρέη κατά τη διάρκεια των δύσκολων οικονομικών στιγμών που έρχονται.

19,14 τοις εκατό είναι το μέσο επιτόκιο στα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών τώρα, και αυτό σημαίνει ότι η μισή χώρα έχει επιτόκια που είναι ακόμη υψηλότερα από αυτό.

Ωχ!

Εάν αυτή τη στιγμή έχετε χρέος πιστωτικής κάρτας, θα σας ενθαρρύνω να το εξοφλήσετε το συντομότερο δυνατό.

Επειδή οι οικονομικές συνθήκες θα γίνουν μόνο πιο σκληρές από εδώ και σίγουρα δεν θέλετε να σακατευτείτε οικονομικά από υψηλά χρέη επιτοκίων κατά τη διάρκεια της σοβαρής κρίσης που πλησιάζει γρήγορα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail