Γάλλος ειδικός: Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομία - Πρώτη γραμμή των Ρώσων η πτώση της ευρωπαϊκής οικονομίας

ΑΡ Ρhoto/Libkοs
Freepen.gr - Η ουκρανική σύγκρουση είναι υπαρξιακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, σε περίπτωση που οι φιλικές ευρωπαϊκές οικονομίες εξαντληθούν, θα διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε ο Γάλλος ιστορικός και ανθρωπολόγος Εμμανουέλ Τοντ σε συνέντευξή του στη Le Figaro.

Στο σχόλιό του, θυμάται ένα κομμάτι ανάλυσης του καθηγητή John Mearsheimer, του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος υποστήριξε ότι ενώ για τη Ρωσία αυτή η σύγκρουση ήταν «υπαρξιακή», για τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απλώς ένα ακόμη παιχνίδι μεταξύ άλλων χωρών, και πως νίκη ή ήττα σε αυτό θα είχε μικρή σημασία για τις ΗΠΑ. "Αλλά αυτή η ανάλυση είναι ανεπαρκής. Ο Μπάιντεν πρέπει τώρα να βιαστεί. Η Αμερική είναι εύθραυστη και η αντίσταση της ρωσικής οικονομίας σπρώχνει το αμερικανικό αυτοκρατορικό σύστημα προς την άβυσσο. Κανείς δεν περίμενε πως η ρωσική οικονομία θα ήταν σε θέση να αντέξει την "οικονομική δύναμη" του ΝΑΤΟ», είπε ο Τοντ.

Είναι βέβαιος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μια φάση μακροπρόθεσμης παρακμής και, στο πλαίσιο της φθίνουσας επιρροής τους στον κόσμο, έχουν αποφασίσει να πιέσουν για μεγαλύτερη επιρροή στα «αρχικά προτεκτοράτα» τους, που αποκτήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με άλλα λόγια Ευρώπη και Ιαπωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνει ο ειδικός, είναι γεμάτη μεγάλους κινδύνους για τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εάν η ρωσική οικονομία προσφέρει μακροπρόθεσμη αντίσταση στις κυρώσεις και καταφέρει να αιμορραγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία και να επιβιώσει με την κινεζική υποστήριξη, ο νομισματικός έλεγχος των ΗΠΑ στον κόσμο θα καταρρεύσει, και μαζί του, η ικανότητα των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν το μαμούθ εμπορικό τους έλλειμμα. Αυτός ο πόλεμος έχει γίνει υπαρξιακός για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπορούν να βγουν από τη σύγκρουση πριν από τη Ρωσία. Δεν μπορούν να να φύγουν. Αυτό εξηγεί γιατί βρισκόμαστε τώρα σε έναν πόλεμο απεριόριστης διάρκειας, σε μια αντιπαράθεση που είναι δεσμευμένη με αποτέλεσμα την κατάρρευση της μιας ή της άλλης πλευράς», λέει ο Τοντ.

Οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα

Η σύγκρουση στην Ουκρανία «οδηγεί σε μια πραγματική οικονομία που επιτρέπει τη μέτρηση του πραγματικού πλούτου των κρατών και της παραγωγικής τους ικανότητας», αναφέρει ο ειδικός. Συγκεκριμένα, επισημαίνει τη διπλάσια αύξηση της παραγωγής σιταριού στη Ρωσία μετά την επιβολή των πρώτων μεγάλων κυρώσεων το 2014, καθώς και την ηγετική θέση της Ρωσίας στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό.

Η έκβαση της σύγκρουσης «θα εξαρτηθεί από την ικανότητα και των δύο συστημάτων να παράγουν όπλα», πιστεύει ο Τοντ. Ο ιστορικός σημειώνει πως η μετάβαση σε έναν πόλεμο φθοράς μειώνει την επιρροή των προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών των ΗΠΑ, που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία. Φέρνει στο προσκήνιο τη διαθεσιμότητα ειδικευμένου προσωπικού, υλικών πόρων και βιομηχανικού δυναμικού. «Σε αυτό το σημείο το θεμελιώδες πρόβλημα της παγκοσμιοποίησης της Δύσης αρχίζει να παρεμβαίνει: έχουμε μετακινήσει τόσες πολλές βιομηχανίες [από την επικράτειά μας] που δεν ξέρουμε τώρα εάν τα στρατιωτικά μας εργοστάσια θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον επιθυμητό ρυθμό παραγωγής», πρόσθεσε.

Εκτός από τους φυσικούς και βιομηχανικούς πόρους, ο ειδικός σημειώνει το μεγάλο ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού και της εκπαίδευσης. Επισημαίνει το υπερδιπλάσιο πλεονέκτημα των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας σε πληθυσμό, αλλά συμβουλεύει το αναγνωστικό κοινό να θυμάται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 7% των μαθητών κατέχουν επαγγέλματα μηχανικού, ενώ στη Ρωσία το ποσοστό είναι περίπου το 25% από αυτά, κάτι που τελικά δίνει στην Ρωσία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτουν αυτό το κενό με ξένους φοιτητές, κυρίως Ινδούς και ακόμη και σε μεγαλύτερο βαθμό, Κινέζους. Αυτός ο πόρος υποκατάστασης είναι αναξιόπιστος, ωστόσο, και ήδη μειώνεται", είπε.

Σύγκρουση ιδεολογιών

Ο Τοντ προέτρεψε επίσης να μην ξεχνάμε την «ιδεολογική και πολιτισμική ισορροπία δυνάμεων». Υπενθύμισε ότι κατά τη σοβιετική εποχή, η κομμουνιστική ιδεολογία χρησιμοποιήθηκε ως ήπια δύναμη, η οποία κέρδισε την αναγνώριση στην Κίνα και εν μέρει στην Ινδία και την Ευρώπη. Ωστόσο, για το μουσουλμανικό κόσμο, αυτή η ιδεολογία δεν ήταν ελκυστική λόγω του επίσημου αθεϊσμού της, πιστεύει ο ειδικός. «Σήμερα, η Ρωσία, η οποία τοποθετείται ξανά ως μια μεγάλη δύναμη, όχι μόνο αντιαποικιακή, αλλά και πατρογονική και συντηρητική σε σχέση με τα παραδοσιακά ήθη, μπορεί να προσελκύσει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη», εξήγησε.

«Οι δυτικές εφημερίδες είναι τραγικά αστείες: λένε συνέχεια: "Η Ρωσία είναι απομονωμένη. Η Ρωσία είναι απομονωμένη". Αλλά όταν ρίξετε μια ματιά στις ψήφους στον ΟΗΕ, θα αποδειχθεί πως το 75% του κόσμου δεν ακολουθεί τη Δύση, η οποία σε τέτοιες στιγμές μοιάζει πολύ μικρή», λέει ο Τοντ. "Η τρέχουσα σύγκρουση, την οποία τα ΜΜΕ μας τείνουν να περιγράφουν ως σύγκρουση πολιτικών αξιών, σε βαθύτερο επίπεδο είναι μια σύγκρουση ανθρωπολογικών αξιών. Αυτή η έλλειψη συνειδητοποίησης και βάθους είναι που κάνει την αντιπαράθεση επικίνδυνη".

Παγκόσμια αντιπαράθεση

«Η πραγματικότητα είναι πως ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι προφανές ότι η σύγκρουση, αρχικά ένας περιορισμένος εδαφικός πόλεμος, έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ ολόκληρης της Δύσης, αφενός, και της Ρωσίας, που υποστηρίζεται από την Κίνα, από την άλλη, να έχει γίνει παγκόσμιος πόλεμος», πιστεύει ο Τοντ. Εικάζει ότι δεδομένων των σημερινών οικονομικών και δημογραφικών παραγόντων, οι εχθροπραξίες αναμένεται να τελειώσουν εντός πέντε ετών.

Πιστεύει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι ευρωπαϊκές χώρες «συμμετέχουν στη δολοφονία Ρώσων» προμηθεύοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, παρόλο που δεν θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. "Οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται κυρίως στην οικονομία. Μπορούμε να αισθανθούμε την πραγματική εμπλοκή στον πόλεμο μέσω του πληθωρισμού και των ελλείψεων σε διάφορα αγαθά", τόνισε ο ειδικός.

Η Ρωσία, λέει, ενώ συμμετέχει σε έναν οικονομικό πόλεμο [με τη Δύση], αποκαθιστά εν μέρει την στρατιωτική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί για να φροντίσει τους ανθρώπους».

"Αυτός είναι ο σκοπός της αποχώρησης των στρατευμάτων από τη Χερσώνα που ακολούθησε την απόσυρση από τις περιοχές του Χάρκοβο και του Κιέβου. Μετράμε τα τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατέλαβαν οι Ουκρανοί, ενώ οι Ρώσοι περιμένουν την πτώση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Εμείς είμαστε η κύρια πρώτη γραμμή τους», δήλωσε ο Τοντ.

* απόδοση από ΤΑΣΣ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail