Οι μεγάλες προκλήσεις του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που η Τουρκική επιθετικότητα κορυφώνεται – Οι προτεραιότητες στα εξοπλιστικά προγράμματα

Ανοιχτό παραμένει και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ».

Η  αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και μάλιστα τόσο σε επίπεδο Αρχηγού ΓΕΝ όσο και σε επίπεδο Αρχηγού Στόλου έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία για το μέλλον του την ώρα που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε η Τουρκία αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα επί του πεδίου. Και ενώ παραμένουν νωπές οι μνήμες από το καλοκαίρι του 2020 όταν ο Στόλος δοκιμάστηκε και παρά την παλαιότητα των κύριων Μονάδων Επιφανείας κατέδειξε ότι σε ενδεχόμενη κρίση με τη γείτονα θα κληθεί να σηκώσει ίσως το μεγαλύτερο βάρος της αποτροπής. Με δεδομένο ότι οι διεκδικήσεις της Άγκυρας είτε αφορούν άμεσα θαλάσσιες ζώνες οι οποίες δεν της ανήκουν είτε στρέφονται έναντι των Ελληνικών ακριτικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Εκεί όπου το Πολεμικό Ναυτικό θα αποτελέσει την από θαλάσσης "ασπίδα" για την εδαφική Κυριαρχία της χώρας.

Από: newpost.gr / Γράφει ο Κώστας Σαρικάς

Η ανάπτυξη του Ελληνικού Στόλου τους μήνες της κρίσης όταν η Τουρκία έβγαλε το ερευνητικό Oruc Reis και πίσω του το σύνολο των Μονάδων του σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ήδη αποτελεί παράδειγμα άριστης τακτικής εκτίμησης και ενεργειών επί του πεδίου. Που έδωσε στο Πολεμικό μας Ναυτικό τακτικό πλεονέκτημα από την πρώτη έως και την τελευταία ημέρα της κρίσης όταν ο Τουρκικός στόλος επέστρεψε στους ναυστάθμους. Και μόνο η εικόνα από τις θέσεις πλοίων και υποβρυχίων πάνω στο χάρτη αρκούσε για να καταλάβει κάποιος ποιος ήταν ο «κυνηγός» και ποιος το «θήραμα». Ανάπτυξη και διαχείριση που πιστώνεται στους απερχόμενους Αρχηγούς ΓΕΝ και Στόλου Αντιναυάρχους Στυλιανό Πετράκη και Παναγιώτη Λυμπέρη. Και υλοποιήθηκε χάρη στη ναυτοσύνη, στην εκπαιδευτική αρτιότητα και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των μάχιμων Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

Από τότε το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε δύο ακόμη Μονάδες Επιφανείας με μεγάλη ισχύ πυρός, τις πυραυλακάτους «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» και «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», δύο σκάφη υποστήριξης, τέσσερα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V και περιμένει το επόμενο διάστημα τα Αμερικανικά σκάφη επιτήρησης Island αλλά και τα μεταχειρισμένα Ολλανδικά ναρκοθηρευτικά Alkmaar.

Χωρίς αμφιβολία όμως το μεγάλο εξοπλιστικό άλμα ήταν η συμφωνία για την απόκτηση των τριών υπερσύγχρονων Γαλλικών φρεγατών FDI κλάσης «ΚΙΜΩΝ» η πρώτη από τις οποίες αναμένεται στις αρχές του 2025. Αν και η ηγεσία δεν έκρυψε την επιθυμία της για ενεργοποίηση της option απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας FDI αυτό δείχνει πλέον να συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες.

 Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το πρόγραμμα των κορβετών με την απερχόμενη ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προτάσεων με επικρατέστερες αυτές των Ιταλών για τις DOHA και των Γάλλων για τις GOWIND. Ενώ οι εξελίξεις και στα Ελληνικά ναυπηγεία τόσο του Σκαραμαγκά όσο και της Ελευσίνας προκαλούν αισιοδοξία. Οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και η επερχόμενες εκλογές με την κυβέρνηση να στρέφει εκεί το ενδιαφέρον της «πάγωσαν» κάθε εξέλιξη και πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα προχωρήσει σε κίνηση επιλογής πλοίου πριν στηθούν οι κάλπες.

Ανοιχτό παραμένει και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ». Με την απερχόμενη ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να έχει καταλήξει στην επιλογή της Γερμανικής κοινοπραξίας TKMSThalesNetherlandsMε το ναυτικό Επιτελείο πάντως να τονίζει ότι πρόκειται για πρόγραμμα αυξημένου ρίσκου λόγω της παλαιότητας των πλοίων τα οποία πλησιάζουν τα τριάντα χρόνια υπηρεσίας. Επιπλέον δύο ακόμη καίρια προγράμματα αφορούν τον εκσυγχρονισμό των Ταχέων Σκαφών αλλά και των υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».
«Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, είχα το προνόμιο να είμαι παρών σε μία σειρά απολύτως αναγκαίων και επί μακρόν προσδοκώμενων εξοπλιστικών αποφάσεων, που η ελληνική Πολιτεία έλαβε αφουγκραζόμενη την αγωνία της ναυτικής μας οικογένειας, προκειμένου να μας εφοδιάσει με τα αναγκαία μέσα για την εκτέλεση της αποστολής μας», τόνισε χαρακτηριστικά το πρωί στην τελετή παράδοσης πραλαβής ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. 

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν η αλλαγή στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θα σημάνει και στροφή πλεύσης. Τόσο ο νέος Αρχηγός Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης όσο και ο παραλαμβάνων Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτρης Κατάρας έχοντας θητεία σε καίριες και μάχιμες θέσεις στην ιεραρχία του Πολεμικού Ναυτικού διαθέτουν άριστη γνώση των αναγκών και πολύτιμη εμπειρία. Το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν δείχνει μεγάλο με πρώτο στοίχημα την απόκτηση καινούργιων Μονάδων και τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων πλοίων και υποβρυχίων. Ενώ αναμένεται και η παραλαβή των πρώτων υπερσύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R.

“Στόχοι μου είναι:

 – Η επαύξηση της διαθεσιμότητας, της ετοιμότητας  και της Μαχητικής Ικανότητας.

– H προετοιμασία του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να καταστεί ικανό να εκπληρώσει επιτυχώς όλες τις αποστολές που θα ανατεθούν.
– Η αναθεώρηση της επιχειρησιακής σχεδίασης, δογμάτων και τακτικών προσαρμοσμένων στα νέα μέσα, όπλα και τακτικές.
– Η προετοιμασία Υποδοχής των νέων μονάδων που αναμένεται να παραληφθούν τα επόμενα χρόνια, Φρεγάτες, Ελικόπτερα, Εκσυγχρονισμένα Αεροσκάφη Ναυτικής Επιτήρησης και υπόλοιπες μονάδες επιφανείας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος ΑΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης δίνοντας το πρώτο στίγμα των προθέσεων του για την επόμενη μέρα του Πολεμικού Ναυτικού.

 

 

 

 

 



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail