Σερβία: Βρέθηκαν νέα κοιτάσματα χρυσού αξίας πολλών δις ευρώ

 

Στη Σερβία, η εκμετάλλευση του χρυσού πραγματοποιείται σε πολλές τοποθεσίες, κυρίως στην περιοχή του Μπορ, αλλά αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει επειδή έχουν βρεθεί νέες τοποθεσίες πλούσιες σε χρυσό.

Από: echedoros-a.gr

Νέα χρυσοφόρα περιοχή

Όπως τόνισε ο πρόεδρος Βούτσιτς στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε δήμο, το όνομα του οποίου κρατείται μυστικό, βρέθηκε «πολύ περισσότερος χρυσός από ό,τι έχουμε στο ορυχείο  Čukaru Peki», στο οποίο υπάρχουν 1,7 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο και υπάρχουν 46,1 εκατομμύρια τόνοι κράματος, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν περίπου 78.370 κιλά χρυσού εκεί, δηλ. 78,3 τόνοι.

Το κοίτασμα χαλκού και χρυσού στο Čukaru Peki εκτιμάται ότι περιέχει 46,1 εκατομμύρια τόνους μετάλλου, με περιεκτικότητα σε μεταλλεύματα 2,7 τοις εκατό χαλκού και 1,7 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο.

Εκτός από αυτό το ορυχείο κοντά στο Μπορ, άλλα ορυχεία δραστηριοποιούνται επίσης στη Σερβία, στα οποία εκμεταλλεύονται πολλά διαφορετικά μέταλλα. Στα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες ασημιού και μόνο σε κάποιο χρυσό.

Στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Επίσης, δύο ορυχεία δραστηριοποιούνται στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία λειτουργούν ως τμήμα του Trepče, το Crnać και το Koperić, γράφει η Blic Biznis.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 200 τοποθεσίες όπου διερευνώνται οι ορυκτοί πόροι.

Η Σερβία είναι πλούσια σε χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο και άνθρακα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα υπάρχοντα κοιτάσματα έχουν τη δυνατότητα για τουλάχιστον άλλα 15-20 χρόνια εκμετάλλευσης.

Ρεκόρ αποθεμάτων χρυσού στην Εθνική Τράπεζα της Σερβίας


Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο ταμείο της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας, το ποσό των αποθεμάτων χρυσού αυξήθηκε το 2022.

 Τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν 1,1 τόνους χρυσού από εγχώρια παραγωγή και έτσι τα συνολικά αποθέματα ανήλθαν στους 38,5 τόνους, συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ.

--
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail