Η χρονιά που όλα άρχισαν να καταρρέουν

Pixabay
Με εκπλήσσει που τόσοι πολλοί άνθρωποι ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Το 2022 υποτίθεται ότι θα ήταν μια χρονιά κατά την οποία η Αμερική θα εισερχόταν σε μια νέα χρυσή εποχή ευημερίας, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, ήταν μια πλήρης και απόλυτη καταστροφή. Οι τιμές των μετοχών μειώθηκαν κατά το μέγιστο που έχουμε δει από το 2008, ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων διαλύθηκε, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε παράλογα ύψη και οι πωλήσεις κατοικιών απλώς συνέχισαν να μειώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Χωρίς αμφιβολία, το 2022 αντιπροσώπευε μια σημαντική καμπή. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη χάσει συλλογικά τρισεκατομμύρια δολάρια και πολλοί ειδικοί μας λένε ότι το 2023 θα είναι ακόμη χειρότερο.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Προειδοποιούσαμε ξανά και ξανά πως το πάρτι στη Wall Street θα έφτανε τελικά σε ένα πολύ πικρό τέλος, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ήθελαν να ακούσουν.

Λοιπόν, το πάρτι έχει πλέον τελειώσει και οι απώλειες στο χρηματιστήριο που έχουμε δει τους τελευταίους 12 μήνες ήταν απολύτως συγκλονιστικές:

Από την ώρα κλεισίματος το απόγευμα της Παρασκευής, ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones υποχώρησε κατά σχεδόν 3.500 μονάδες από την αρχή του έτους, σημειώνοντας πτώση 9,4% .

Ο S&P 500 υποχώρησε επίσης κατά 957 μονάδες φέτος, με τον τεχνολογικό δείκτη να υποχωρεί σχεδόν κατά 20%, κλείνοντας ένα βάναυσο έτος για τον κλάδο της τεχνολογίας.

Εν τω μεταξύ, ο Nasdaq βυθίστηκε κατά περισσότερες από 5.600 μονάδες, μια πτώση σχεδόν 34 τοις εκατό το 2022.


Πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής αξίας του Nasdaq έχει ήδη χαθεί.

Σκεφτείτε μόνο αυτό.

Φυσικά ορισμένες μετοχές χτυπήθηκαν πολύ περισσότερο από άλλες.

Η Tesla έχει υποχωρήσει περίπου 70 τοις εκατό από την κορύφωση και ο Έλον Μασκ «έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έχασε 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή του αξία»:

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έχασε 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

Ο Μασκ, 51 ετών, έγινε στο παρελθόν ο δεύτερος άνθρωπος που συγκέντρωσε περιουσία άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2021, μετά τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Ο Μασκ έχει δει πλέον την περιουσία του να μειώνεται στα 137 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την πρόσφατη πτώση των μετοχών της Tesla.

Ο Μασκ είδε την περιουσία του να κορυφώνεται το Νοέμβριο του 2021, αγγίζοντας τα 340 δισεκατομμύρια δολάρια και κατείχε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο μέχρι τον περασμένο μήνα. Ο Musk ανατράπηκε τελικά από το θρόνο από τον Bernard Arnault, τον διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού κολοσσού πολυτελείας LVMH.

Πρέπει να του αποδώσεις τα εύσημα που άντεξε τόσο καλά υπό τις περιστάσεις.

200 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένα χρηματικό ποσό τόσο μεγάλο που είναι σχεδόν αδιανόητο.

Το Facebook είχε επίσης σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια του 2022. Σε αυτό το σημείο, η μετοχή του Facebook έχει υποχωρήσει πάνω από 64 τοις εκατό από εκεί που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο:

Την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης φέτος, η μετοχή της Meta υποχώρησε περισσότερο από 64 τοις εκατό σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, με τις τιμές να βυθίζονται από πάνω από 338 δολάρια ανά μετοχή σε τώρα 120 δολάρια ανά μετοχή.

Η εταιρεία έχει χάσει περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση καθώς ξοδεύει δισεκατομμύρια για να κάνει το αμφιλεγόμενο άλμα της στην εικονική πραγματικότητα με το Metaverse, με τις προσπάθειες να συνεχίζουν να αποτυγχάνουν.

Ίσως το Facebook δε θα έπρεπε να έχει καταβάλει τόση προσπάθεια για να απαγορεύσει και να λογοκρίνει εκατομμύρια από τους καλύτερους χρήστες του.

Τι απίστευτα ηλίθιο πράγμα να κάνεις.

Όταν μπαίνω στο Facebook αυτές τις μέρες, το νιώθω τόσο απίστευτα νεκρό.

Υπάρχουν ακόμα λίγοι σκληροί χρήστες που τριγυρνούν, αλλά συνολικά είναι απλώς ένα αξιολύπητο κοίλο κέλυφος μιας πλατφόρμας κοινωνικών μέσων σε αυτό το σημείο.

Μιλώντας για εκρήξεις, το 2022 ήταν μια απόλυτη καταστροφή για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Η ακόλουθη περίληψη των όσων είδαμε τους τελευταίους 12 μήνες προέρχεται από το Zero Hedge:

Ανάμεσα σε όλο το χάος και την πτώση πολλών ανταλλακτηρίων κρυπτογράφησης και κορυφαίων εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι επενδυτές κρυπτογράφησης. Αν το κάψιμο της bear market δεν ήταν αρκετό, εκατομμύρια επενδυτές κρυπτογράφησης που είχαν τα κεφάλαιά τους στο FTX έχασαν τις οικονομίες τους μέσα σε μια νύχτα.

Η Terra ήταν κάποτε ένα οικοσύστημα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το εγγενές διακριτικό του, το LUNA — τώρα γνωστό ως Terra Classic (LUNC) — ήταν ένα από τα κορυφαία πέντε μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Με εκατομμύρια πελάτες να έχουν επενδύσει στο οικοσύστημα, η κατάρρευση έφερε στο μηδέν την επένδυσή τους μέσα σε λίγες ώρες. Μετά την κατάρρευση του Terra, οι επενδυτές κρυπτογράφησης έχασαν τα κεφάλαιά τους σε μια σειρά κεντρικών ανταλλαγών και πλατφορμών πονταρίσματος όπως οι Celsius, BlockFi και Hodlnaut. Οι επενδυτές κρυπτογράφησης έχασαν επίσης σημαντικά στην αγορά μη ανταλλάξιμων κουπονιών, με την τιμή πολλών δημοφιλών συλλογών να έχει μειωθεί κατά 70%. Συνολικά, οι επενδυτές κρυπτογράφησης είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους του έτους.

Η συνολική αξία όλων των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στην κορύφωση της αγοράς.

Τώρα η συνολική αξία όλων των κρυπτονομισμάτων έχει πέσει σε λιγότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ελπίζω να βγήκες πριν συμβεί το ατύχημα.

Το 2022 ήταν επίσης μια χρονιά που βιώσαμε πολύ επώδυνο πληθωρισμό.

Οι τιμές των τροφίμων, οι τιμές της ενέργειας και οι τιμές των οχημάτων ήταν όλα εντελώς τρελές, και πολλοί συνέκριναν αυτό που ζούσαμε με την εποχή του Jimmy Carter της δεκαετίας του 1970.

Αλλά αυτό δε θα έπρεπε να ήταν έκπληξη για κανέναν από εμάς. Ξεκινώντας το 2020, οι ηγέτες μας πλημμύρισαν το σύστημα με νέα μετρητά και το μέγεθος της προσφοράς χρήματος εξερράγη εντελώς.



Η αύξηση του μεγέθους της προσφοράς χρήματος τόσο δραματικά θα προκαλούσε αναπόφευκτα το χάος των τιμών και όποιος πίστευε το αντίθετο απλώς δεν ήταν λογικός.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καταπολεμήσουν το τέρας του πληθωρισμού που βοήθησαν να δημιουργηθεί, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια σε μεγάλο μέρος του 2022.

Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε τώρα στη μέση ενός άλλου φρικτού δυστυχήματος στην αγορά κατοικιών. Οι αξίες των κατοικιών υποχωρούν πλέον σταθερά σε όλη τη χώρα και οι πωλήσεις κατοικιών μειώνονται κάθε μήνα.



Οι πωλήσεις κατοικιών έχουν ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

Πόσο πιο κάτω μπορεί να πάνε;

Δεν ξέρω, αλλά μας προειδοποιούν να προετοιμαστούμε για πιο δύσκολες στιγμές.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχεται δημόσια πως «τα χειρότερα έρχονται»:

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα γίνει αισθητό σαν ύφεση», δήλωσε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας ότι η επιβράδυνση «θα έχει ευρεία βάση» και μπορεί «να ανοίξει ξανά οικονομικές πληγές που επουλώθηκαν μόνο μερικώς μετά την πανδημία»

Αν ήξεραν.

Δεν οδεύουμε απλώς σε μια προσωρινή οικονομική ύφεση. Τελικά, ολόκληρο το σύστημα αρχίζει να καταρρέει παντού γύρω μας και τα επόμενα χρόνια θα είναι απίστευτα προκλητικά.

Οι ηγέτες μας κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο για δεκαετίες και τώρα πληρώνουμε το τίμημα.

Λύστε λοιπόν και κρατηθείτε γερά, γιατί το 2023 δεν πρόκειται να είναι καθόλου ευχάριστο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail