Ζωή με επιδόματα

Με επιδόματα επιβιώνουν 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, στοιχείο που αναδεικνύει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που υφίσταται, αφού σχεδόν το 15% των πολιτών δεν μπορεί να ζήσει από την εργασία του ή δεν έχει εργασία.

Από: topontiki.gr / Της Αντριάνας Βασιλά

Συγκεκριμένα το ποσοστό συμπολιτών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παραμένει υψηλό και κυμαίνεται στο 15% του συνολικού πληθυσμού.

Θυμίζουμε ότι άτομα που αδυνατούν να καλύψουν σημαντικά υλικά αγαθά θεωρούνται εκείνα τα οποία αδυνατούν να καλύψουν τέσσερα από τα ακόλουθα εννέα αγαθά: 1) ενοίκιο ή εξόφληση δανείου, 2) θέρμανση, 3) απρόοπτα έξοδα, 4) διατροφή με κρέας ή ψάρι κάθε δύο ημέρες, 5) διακοπές εκτός οικίας για μία εβδομάδα, 6) αυτοκίνητο, 7) πλυντήριο ρούχων, 8) τηλεόραση, 9) τηλέφωνο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022, έχει καταβάλει περίπου 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 215,2 εκατ. λιγότερα από το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021.

Ενδεικτικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα καταβλήθηκαν περίπου 643 εκατ. ευρώ και για επιδόματα στέγασης και στεγαστικής συνδρομής περίπου 319,5 εκατ. ευρώ.

Για οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα παιδιού καταβλήθηκαν περίπου 786 εκατ. ευρώ (στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 107,5 εκατ. ευρώ για επίδομα γέννησης σε 106.380 δικαιούχους, περισσότερα από 678,3 εκατ. ευρώ ως επίδομα παιδιού, 2 εκατ. ευρώ ως επίδομα αναδοχής και 51.000 ευρώ σε προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές).

Δαπάνη περίπου 431 εκατ. ευρώ αφορούσε την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ καταβλήθηκαν περίπου 46,7 εκατ. ευρώ ως επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων και 55,5 εκατ. ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικους.

Η συνεισφορά του Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας οφειλετών (κόκκινα δάνεια) ξεπέρασε το 1,4 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προκύπτει πως οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ήταν οι εξής:

● Το επίδομα στέγασης έλαβαν 273.264 άτομα.

● Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα έλαβαν 224.486 άτομα.

● Αναπηρικά επιδόματα έλαβαν 173.532 άτομα.

● Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων έλαβαν 17.291 άτομα.

● Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων έλαβαν 17.752 άτομα.

● Επίδομα γέννησης έλαβαν 11.412 άτομα.

● Οικογενειακά επιδόματα έλαβαν 750.355 άτομα.

● Άλλα επιδόματα έλαβαν 9.391 άτομα.

Στα «άλλα επιδόματα» περιλαμβάνονται τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής, ομογενών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα αναδοχής (από τον Ιούνιο 2021), η συνεισφορά του Δημοσίου στα κόκκινα δάνεια και το επίδομα στα προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail