Στα άκρα η Τουρκία με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικά νησιά: Προκαλεί ψάχνοντας την αντίδραση που θα την οδηγήσει στο «επεισόδιο»

Η προαναγγελία από την Τουρκική αεροπορία μιας ακόμη δήθεν ΝΑΤΟικής άσκησης Νexus Ace στο Βόρειο Αιγαίο με δέσμευση περιοχών στα παράλια της Μικράς Ασίας δεν άφηνε καμία αμφιβολία στο Ελληνικό Επιτελείο για όσα θα ακολουθούσαν σήμερα στο FIR Αθηνών. Με μαζικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και μπαράζ νέων υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικά νησιά του Αρχιπελάγους.

Από: newpost.gr - Του Κώστα Σαρικά

Στο στόχαστρο των γειτόνων βρέθηκαν για μια ακόμη φορά οι Οινούσσες και η Παναγιά με τα Τουρκικά F-16 να πετούν πολύ κοντά στα Ελληνικά νησιά τα οποία βρίσκονται στο Ανατολικότερο όριο του FIR Αθηνών και κατά κύματα να προχωρούν σε υπερπτήσεις πάνω από αυτά με διαφορά μόλις λίγων λεπτών. Στην περιοχή είχε σπεύσει πριν καν τα μαχητικά τις TuAFπετάξουν πάνω από το Σύμπλεγμα των Οινουσσών ανάλογος αριθμός Ελληνικών F-16 προκειμένου να στήσουν ‘’φραγμό’’ στα αεροσκάφη των γειτόνων με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σκληρές αερομαχίες.

Το τελευταίο διάστημα όπως αναφέρουν αεροπορικές πηγές η συμπεριφορά των Τούρκων ιπτάμενων έχει αλλάξει σημαντικά αφού και παραμένουν για περισσότερη ώρα εντός του Ελληνικού FIR και του Εθνικού Εναέριου Χώρου και δείχνουν πολύ πιο επιθετικοί. Με ξεκάθαρες οδηγίες να επιδιώξουν την αερομαχία αλλά και εμπλακούν έντονα με τα μαχητικά αναχαίτισης της HAF εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχουν απέναντι στους κυρίαρχους του Αιγαίου. Επιπλέον και μόνο το γεγονός ότι οι εμπλοκές δεν περιορίζονται σε μικρό αριθμό μαχητικών αλλά λαμβάνουν ταυτόχρονα μέρος περισσότερα αεροσκάφη και μάλιστα σε περιορισμένο χώρο. Κατά συνέπεια ο κίνδυνος ατυχήματος εκτινάσσεται και το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Η ανησυχία πλέον στο Ελληνικό Επιτελείο είναι έκδηλη για τις προθέσεις των γειτόνων και τον στόχο που επιδιώκουν να πετύχουν. Με το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν αναζητούν ακόμα και το ατύχημα αδιαφορώντας για τις ζωές ακόμα και των δικών τους ιπτάμενων. Ώστε να φέρουν ακόμη πιο κοντά ένα επεισόδιο το οποίο στην προκειμένη χρονική συγκυρία δείχνει ότι πλέον έχει αυξημένες πιθανότητες.

Όπως αποκάλυψε χθες το Newpost το Αεροπορικό Επιτελείο έχει εδώ και εβδομάδες ‘’διαβάσει’’ τις προθέσεις της Άγκυρας και έχει ήδη λάβει τα μέτρα του. Με πολύ αυξημένο αριθμό μαχητικών σε ετοιμότητα τόσο στα αεροδρόμια επιφυλακής στα νησιά του Αιγαίου όσο και στις μητρικές βάσεις. Και με ξεκάθαρες οδηγίες στους Έλληνες ιπτάμενους. Για ψυχραιμία και αποφυγή κάθε λάθους αλλά με ταυτόχρονη αποφασιστική διάθεση ώστε τα Τουρκικά μαχητικά να πάρουν το μήνυμα ότι τους περιμένουν έως και στο πλέον Ανατολικό όριο του FIR Αθηνών και δεν πρόκειται ποτέ να εισβάλλουν στο Αιγαίο χωρίς να αναγνωριστούν και να αναχαιτιστούν. Ενώ από την πρώτη στιγμή όσο και αυτό να τους ενοχλεί θα βρίσκονται σταθερά ‘’κλειδωμένα’’ στα ραντάρ και στα όπλα των Ελληνικών ‘’γερακιών’’.

Ενήμερη για την  επιθετική διάθεση των Τούρκων που δείχνουν ότι πλέον αναζητούν το επεισόδιο στον αέρα ακόμα και μέσω ενός ατυχήματος είναι πλέον και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με την Αθήνα να ετοιμάζεται να θέσει έντονα το ζήτημα σε Συμμάχους και Διεθνείς Οργανισμούς και να επισημάνει ότι η κατάσταση πάνω από το Αιγαίο με ευθύνη της Άγκυρας βρίσκεται και πάλι σε τεντωμένο σχοινί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail