Ασφυκτικός κλοιός για ισλαμοποίηση των κατεχομένων

Η ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ των κατεχομένων, που αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για βαθμηδόν ενσωμάτωσης στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη από το καθεστώς Ερντογάν. Όχι τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό.

Από: philenews.com

Σημαντικά στοιχεία και κινήσεις επιβεβαιώνουν τον σχεδιασμό αυτό, που προχωρά πιο συστηματικά και μεθοδευμένα αυτή την τελευταία περίοδο. Στόχος είναι η ισλαμοποίηση των κατεχομένων και της πλήρους ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων στην τουρκική κοινωνία. Τούτο επιτυγχάνεται μέσα από διάφορες δράσεις της κατοχικής δύναμης. Όπως για παράδειγμα, με τον έλεγχο της παιδείας, που γίνεται μεν εξαρχής, από το 1974, όμως στην πορεία φάνηκε πως καθίσταται πιο ασφυκτικός. Σημειώνεται συναφώς ότι τα δημοτικά έγιναν πέντε τάξεις και όχι έξι για να εναρμονιστούν πλήρως με το σχολικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Όπως σημειωνόταν σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Φ» στα σχολικά εγχειρίδια δεν θα εντοπίσει κανείς, για παράδειγμα, Τουρκοκύπριους λογοτέχνες. Κάποια σχολικά μαθήματα διδάσκονται μόνο από Τούρκους εκπαιδευτικούς (θρησκευτικά, ηθική, εθνική ασφάλεια).

ΣΥΜΦΩΝΑ με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σήμερα στα κατεχόμενα υπάρχουν 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Τα τελευταία χρόνια στα κατεχόμενα κτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974 ανεγέρθησαν μόνο 15 σχολεία. Υπάρχουν 320 θρησκευτικοί λειτουργοί. Επίσης, λειτουργούν και θρησκευτικές σχολές. Οι περισσότεροι θρησκευτικοί λειτουργοί είναι από την Τουρκία, η οποία χρηματοδοτεί ταξίδια στη Μέκκα και αλλού από τα κατεχόμενα.

Ο ΝΕΟΣ «επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων» μιλώντας προ ημερών σε ακροατήριο γυναικών που συγκεντρώθηκε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να παρακολουθήσουν μια ομιλία του, διατύπωσε απόψεις μιας άλλης εποχής. Επιχείρησε να στείλει μηνύματα, που παραπέμπουν σε μια προσπάθεια εναρμόνισης της κοινωνίας των κατεχομένων με ισλαμικές συντηρητικές απόψεις. Ο διορισμένος από την Τουρκία επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων καθηγητής Αχμέτ Ουνσάλ παρουσίασε την «αποδεκτή (ιδανική) σύζυγο» και τα καθήκοντά της στο σεμινάριο αυτό, στέλνοντας το μήνυμα «παντρευτείτε και αυξηθείτε». Ο Ουνσάλ ισχυρίστηκε ότι «όταν μια κοπέλα βρίσκει ταίρι, είναι απαραίτητο να την παντρευτεί αμέσως χωρίς να περιμένει». «Η θρησκεία μας λέει να παντρεύεστε και να αυξάνετε τον αριθμό σας, να πολλαπλασιάζεστε. Λέει ότι η ούμμα (ισλαμική κοινότητα) του Μωάμεθ πρέπει να είναι πολυάριθμη, γι' αυτό παντρευτείτε», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος. Τέτοιες απόψεις επιχειρείται από την Άγκυρα να καταστούν κυρίαρχες στην κατεχόμενη Κύπρο. Δεν είναι, βέβαια, στην ιδιοσυγκρασία των Τουρκοκυπρίων τέτοιες προσεγγίσεις, είναι όμως προφανές ότι θα δεχθούν ασφυκτική πίεση για να επιβληθούν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail