Η Ουκρανία υπό τον έλεγχο της Blackrock. 750 δισεκατομμύρια δολάρια για... μεταπολεμική ανασυγκρότηση

Υπάρχει όριο μεταξύ χρηματοδότησης και τρομοκρατίας; Μάλλον δεν υπάρχει πια. Ο πόλεμος έχει γίνει η καλύτερη επιχείρηση ενός ετοιμοθάνατου καπιταλιστικού κόσμου. Και όταν μια επιχείρηση είναι πραγματικά χυμώδης, η BlackRock, το πιο σημαντικό παγκόσμιο επενδυτικό ταμείο, δε λείπει ποτέ. Ακόμη και η Ουκρανία θα είναι δικό τους πράγμα, ακόμη και η Ουκρανία προορίζεται να καταλήξει στο χαρτοφυλάκιο πελατών της εταιρείας με επικεφαλής τον Λάρι Φινκ [φωτο]. Δεν υπάρχουν πολλά για να εκπλαγείτε. Ο κανόνας είναι απλός: καταστρέψτε ή πετύχετε την καταστροφή ενός έθνους, εξαπολύστε μια σύγκρουση και μετά ντυθείτε άγγελοι ειρήνης και πηγαίνετε να ξαναχτίσετε. Συνέβη στο παρελθόν: ξέχασε κανείς τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που εμπιστεύτηκαν στην τεξανική εταιρεία Hallyburton για την ανοικοδόμηση του μετα-Σαντάμ Ιράκ;

Γράφει ο Πιέρο Μεσίνα - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Με τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και πιθανώς ένα βήμα μακριά από μια ακόμη στρατιωτική κλιμάκωση, σκεφτόμαστε ήδη την ανοικοδόμηση του έθνους που λυγίζει από μήνες ρωσικών βομβαρδισμών υποδομών. Η διεθνής διπλωματία δείχνει τα όριά της όταν πρόκειται να μιλήσει για ειρήνη. Αλλά είναι πολύ αποτελεσματική όταν πρόκειται για μετάβαση σε μετρητά. Έτσι, με τον πόλεμο σε εξέλιξη, ήδη γίνεται λόγος για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Και εμπιστεύονται τα έργα.

Το σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας συζητήθηκε στο Λουγκάνο τις πρώτες ημέρες του περασμένου Ιουλίου. Στο ελβετικό συνέδριο συμμετείχαν 41 χώρες και 19 διεθνείς οργανισμοί. Στο τέλος αποφασίστηκε να επενδυθεί ένα γιγάντιο τζάκποτ: ποσό ίσο με 750 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά σε αυτόν τον κόσμο των φιδιών και των κερδοσκόπων κανείς δε χαρίζει τίποτα. Μόνο δάνεια: και δάνεια που θα ληφθούν με μάλλον αυστηρούς όρους για τη χώρα. 

Πρώτη προϋπόθεση: η ιδιωτικοποίηση των περισσότερων από τις δημόσιες επιχειρήσεις. Ευρωπαίοι και αμερικανικοί καρχαρίες είναι έτοιμοι να σκίσουν τα υπολείμματα του πτώματος της Ουκρανίας. Δεν αρκεί το ότι το Κίεβο χρησιμοποιείται ως κριάρι σε μια αντιρωσική επιχείρηση: τώρα η Ουκρανία, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή τη χώρα, θεωρείται ως μια γιγάντια τούρτα που πρέπει να διαιρεθεί.

Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της πίτας θα καταλήξει στα χέρια της BlackRock. Η ερωτοτροπία μεταξύ του Κιέβου και της εταιρείας με επικεφαλής τον Φινκ κρατά εδώ και μήνες. Μετά την ελβετική σύνοδο και ένα ραντεβού το Σεπτέμβριο, ήδη τον περασμένο Νοέμβριο η διάσημη αμερικανική εταιρεία είχε υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με το ουκρανικό υπουργείο Οικονομίας.

Τότε ο Ζελένσκι έσπευσε στην Ουάσιγκτον. Πάντα με σάπιο πράσινο στρατιωτικό καμουφλάζ. Δεν γνώρισε απλώς τον Τζο Μπάιντεν. Στις αμερικανικές συναντήσεις του ο Ζελένσκι γνώρισε τον Λάρι Φινκ. Στο τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος και ο ισχυρότερος μάνατζερ στον κόσμο έδωσαν τη συμφωνία κυρίων τους σε ένα δελτίο τύπου. Συμφώνησαν «να επικεντρωθούν βραχυπρόθεσμα στον συντονισμό των προσπαθειών όλων των πιθανών επενδυτών και συμμετεχόντων στην ανοικοδόμηση της χώρας μας, διοχετεύοντας τις επενδύσεις στους πιο συναφείς και επιδραστικότερους τομείς της ουκρανικής οικονομίας». Καταρρακτώδης βροχή δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης αναμένεται για την Ουκρανία. Η BlackRock, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων στον κόσμο, έχει παράσχει «συμβουλευτική υποστήριξη για το σχεδιασμό ενός επενδυτικού πλαισίου, με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών για δημόσιους και ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στη μελλοντική ανασυγκρότηση και ανάκαμψη της ουκρανικής οικονομίας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail