Η Πολωνία αποδέχεται διστακτικά την ανάπτυξη του γερμανικού συστήματος Patriot

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak ανακοίνωσε ότι η χώρα του ετοιμάζεται να αναπτύξει το γερμανικό σύστημα αεράμυνας Patriot στο έδαφός της, αφού το Βερολίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά να αναπτύξει το σύστημα στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν στοχεύει μόνο στη Ρωσία, αλλά και στις ευρωπαϊκές οικονομίες και βιομηχανίες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία πρόσφερε για πρώτη φορά στη Βαρσοβία το σύστημα Patriot μετά την πυραυλική επίθεση του περασμένου μήνα στην Πολωνία, η οποία σκότωσε δύο άτομα. Αυτός ο αδέσποτος πύραυλος ώθησε τον Blaszczak να ζητήσει από τη Γερμανία να στείλει τους Patriots στην Ουκρανία.

«Αφού μίλησα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, απογοητεύτηκα που αποδέχτηκα την απόφαση να απορρίψω την υποστήριξη της Ουκρανίας. Η ανάπτυξη των Patriots στη δυτική Ουκρανία θα αύξανε την ασφάλεια των Πολωνών και των Ουκρανών», έγραψε ο Blaszczak στο Twitter στις 6 Δεκεμβρίου. «Έτσι προχωράμε σε ρυθμίσεις για την τοποθέτηση των εκτοξευτών στην Πολωνία και τη σύνδεσή τους με το σύστημα διοίκησης μας».

Παρά το γεγονός πως αντιμετώπισε τεράστια κριτική από τη Βαρσοβία και το Κίεβο για την απόφασή του, το Βερολίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λόγω πολλών άμεσων ζητημάτων, όπως ο ουκρανικός στρατός που δεν εκπαιδεύεται στο πώς να χρησιμοποιεί τους Patriots και τις πιθανές απαντήσεις της Μόσχας, είναι αβάσιμο τα γερμανικά πυραυλικά συστήματα να αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος.

Ο ουκρανικός στρατός ξέρει μόνο πώς να χειρίζεται σοβιετικά όπλα και συστήματα αεράμυνας, όπως το S-300. Η Ουκρανία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ σύστημα Patriot και θα χρειαζόταν τουλάχιστον μισό χρόνο εκπαίδευσης για να μάθει τις λειτουργίες του.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θέσει μια πολύ σαφή κόκκινη γραμμή. Η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να δοκιμάσει την κόκκινη γραμμή και ενδεχομένως να έρθει σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός πως οι Patriots θα αναπτυχθούν μόνο στην Πολωνία, παρά το ότι αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις να τους αναπτύξουν στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, το Βερολίνο στις 7 Δεκεμβρίου υπερασπίστηκε τις ουκρανικές στρατιωτικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας, περιγράφοντάς το ως «δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

«Φυσικά, σημειώσαμε επίσης τις διάφορες αναφορές για την καταστροφή ρωσικών αεροπορικών βάσεων. Για περισσότερους από εννέα μήνες, η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και η τελευταία έχει θεσμοθετημένο δικαίωμα αυτοάμυνας που απορρέει από το άρθρο 51 του Καταστατικού του ΟΗΕ και η Ουκρανία δεν είναι υποχρεωμένη να περιορίσει τις αμυντικές της προσπάθειες στη δική της επικράτεια», δήλωσε ο Γερμανός. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit στην καθημερινή εβδομαδιαία ενημέρωση τύπου.

Αν και η Γερμανία μπορεί να είναι απρόθυμη να περάσει την κόκκινη γραμμή του Κρεμλίνου, εξακολουθεί να είναι σταθερός σύμμαχος της Ουκρανίας, δεσμεύοντας πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία έβλαψε ακόμη και τη βιομηχανία και την οικονομία της εφαρμόζοντας αυτοκαταστροφικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για χάρη της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία.

Η γερμανική στρατιωτική βοήθεια περιλαμβάνει όπλα και εξοπλισμό - αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο με βασικό εξοπλισμό, όπως κράνη, αλλά εξελίχθηκε αργότερα σε βαρέα όπλα, όπως εκτοξευτές ρουκετών, αυτοπροωθούμενα οβιδοβόλα, αντιαεροπορικά πυροβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού και συστήματα αεράμυνας.

Ωστόσο, ενώ η Γερμανία εμβαθύνει τη δέσμευσή της στον ουκρανικό στρατό, η οικονομία της υποφέρει σε επίπεδο που δεν έχει βιώσει εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Οκτώβριο. Αν και η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1 τοις εκατό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, σηματοδοτεί πως δε διαφαίνεται ανάκαμψη.

Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING bank, πιστεύει ότι «η γερμανική οικονομία δεν έπεσε από γκρεμό αλλά συνεχίζει να διολισθαίνει σε ύφεση» παρά τις σημαντικές κρατικές παρεμβάσεις για το μετριασμό των επιπτώσεων του ταχέως αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

«Το δημοσιονομικό κίνητρο της κυβέρνησης είναι αρκετά σημαντικό για να μετριάσει τη συρρίκνωση και να μετατρέψει μια σοβαρή χειμερινή ύφεση σε ρηχή», είπε ο Brzeski, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «τα μειονεκτήματα εξακολουθούν να υπερτερούν των θετικών» καθώς οι εισερχόμενες παραγγελίες είχαν μειωθεί και το παγκόσμιο εμπόριο φαινόταν να είναι αποδυνάμωση.

Τα οικονομικά δεινά του Βερολίνου πηγάζουν κυρίως από τις αντιρωσικές πολιτικές του, ιδιαίτερα τις κυρώσεις που αυξάνουν την τιμή της ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχει μόλις μια πρόσφατη συνειδητοποίηση στη Γερμανία πως τέτοιες πολιτικές ωφελούν τις ΗΠΑ, ενώ όλα αυτά κάνουν την Ευρώπη να υποφέρει.

Ο διάσημος Γερμανός δημοσιογράφος Gabor Steingart σημείωσε στις 28 Νοεμβρίου: «Η γερμανική οικονομία έχει παγιδευτεί σε ένα επικίνδυνο κίνημα τσιμπίδας. Το τρελό είναι ότι και τα δύο χέρια της λαβίδας δεν κινούνται από τους Ρώσους ή τους Κινέζους, αλλά από τους Αμερικανούς που είναι ξεκάθαρα αποφασισμένοι να οργανώσουν τη μελλοντική τους ευημερία σε βάρος των Κινέζων και των Ευρωπαίων».

Γι' αυτόν τον λόγο το Βερολίνο προέτρεψε τους Ευρωπαίους στις 5 Δεκεμβρίου να απόσχουν να δανειστούν περισσότερα χρήματα για να ανταγωνιστούν τις πράσινες επιδοτήσεις των ΗΠΑ, διαφορετικά θα απειληθεί η ανταγωνιστικότητά του. Το CNBC ανέφερε πως οι Βρυξέλλες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA), λέγοντας ότι οι επιδοτήσεις προς τους κατασκευαστές αυτοκινήτων της Βόρειας Αμερικής παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες εμπορίου και απειλούν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Γερμανοί αρχίζουν σιγά-σιγά να συνειδητοποιούν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δεν αποσκοπεί απλώς στην αποδυνάμωση και τον περιορισμό της Ρωσίας, αλλά και στην καταστροφή της οικονομίας και της βιομηχανίας της Ευρώπης. Μη θέλοντας να επιδεινώσει τη σημερινή του κατάσταση, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το Βερολίνο δεν συνθηκολόγησε με τις απαιτήσεις να αναπτυχθεί το πυραυλικό σύστημα Patriot στην Ουκρανία αντί για την Πολωνία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail