Αυτόματο αυτοκίνητο: Τι σημαίνουν τα γράμματα P-R-N-D;

Αρκετός κόσμος οδηγεί τα τελευταία χρόνια αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά πόσοι γνωρίζουν τι σημαίνουν οι ενδείξεις πάνω στο επιλογέα του;

Από: carandmotor.gr

Τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων μπορεί να δείχνουν πολύπλοκα, που είναι, αλλά η χρήση τους είναι απλή και διευκολύνουν αρκετά όλους τους οδηγούς, ανεξαρτήτως εμπειρίας πίσω από το τιμόνι.

Σε περίπτωση όμως που γνωρίζετε πώς είναι ο επιλογέας ταχυτήτων ενός αυτόματου αυτοκινήτου, αλλά αναρωτιέστε τι σημαίνουν τα γράμματα και οι αριθμοί πάνω του, μην αισθανθείτε άσχημα γιατί υπάρχουν και άλλοι που δεν γνωρίζουν.

Τα γράμματα PRND είναι το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε σε ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και σημαίνουν Park, Reverse, Neutral και Drive. Αυτές είναι οι τέσσερις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θέσεις στον επιλογέα ενός αυτόματου κιβωτίου, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι σημαίνουν όλες.

P(ark): Αυτή η θέση του επιλογέα κλειδώνει το κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου σας ώστε να μην μπορεί να κινηθεί. Αυτή η επιλογή γίνεται πάντα όταν σταθμεύουμε το αυτοκίνητο, για ευνόητους λόγους.
R(everse): Η επιλογή αυτή εμπλέκει την όπισθεν στο αυτόματο σασμάν και χρησιμεύει στην οπισθοπορεία και την διαδικασία στάθμευσης.
N(eutral): Με την επιλογή της «νεκράς» στον επιλογέα αποσυνδέεται ο κινητήρας από τους τροχούς και μπορεί να κινηθεί χωρίς κόπο και στις δύο κατευθύνσεις.
D(rive): Η θέση D στον επιλογέα εμπλέκει την μετάδοση για να μπορείτε να κινηθείτε σε πορεία προς τα εμπρός.

Auto gearbox 3

Πέρα όμως από τα τέσσερα «κλασικά» γράμματα του επιλογέα, σε ορισμένα υπάρχουν και οι ενδείξεις S και Μ. Η ένδειξη S σημαίνει Sport και αλλάζει το πρόγραμμα λειτουργίας αλλαγής των σχέσεων, πραγματοποιώντας τις αλλαγές σε υψηλότερες στροφές περιστροφής του κινητήρα. Η ένδειξη M σημαίνει Manual και δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να χειριστεί οι ίδιος τις αλλαγές σχέσεων, χειροκίνητα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail