Ισραηλινός ταξίαρχος: Δε δίνουμε το Iron Dome στην Ουκρανία για να μην πέσει στα χέρια του Ιράν!

An Israeli Iron Dome air defence system launches a missile to intercept rockets fired from the Gaza Strip, on August 7, 2022. -  Jack GUΕΖ / ΑFP
Freepen.gr - Το Ισραήλ είναι απίθανο να υποστηρίξει την Ουκρανία με το σύστημα αεράμυνας Iron Dome λόγω των φόβων ότι η πράξη θα μπορούσε να προκαλέσει μια σκληρή απάντηση από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του έθνους, ταξίαρχος Jacob Nagel, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το The National Interest την Παρασκευή.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να παράσχει στην Ουκρανία την κορυφαία πλατφόρμα αεράμυνας Patriot, ο Nagel σημείωσε πως η κίνηση «στρέφει επίσης τα φώτα της δημοσιότητας στο Ισραήλ», το οποίο αρνείται σταθερά να στείλει όπλα αεράμυνας στο Κίεβο. Ο ταξίαρχος κατονόμασε διάφορους λόγους για την άρνηση.

Πρώτα απ 'όλα, το Ισραήλ έχει «νόμιμους φόβους» ότι εάν κάποιο από τα όπλα του επρόκειτο να αναπτυχθεί στην Ουκρανία, θα μπορούσε τελικά να πιαστεί από τη Ρωσία και θα ήταν «εγγυημένο» πως θα σταλεί στο Ιράν για ανάλυση, πιστεύει ο Nagel. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Τεχεράνη, τον αρχέγονο αντίπαλο του Τελ Αβίβ για πολλές δεκαετίες, να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει τα συστήματα, είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι το Ισραήλ ήταν απρόθυμο να στείλει το σύστημα Iron Dome αλλού όταν ο δικός του στρατός «εκτίμησε την επείγουσα ανάγκη να αποκτήσει περισσότερα συστήματα και αναχαιτιστές για τη δική του προστασία» κατά της μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς.

Ο Nagel σημείωσε επίσης πως η εκπαίδευση του ουκρανικού προσωπικού για τη λειτουργία του Iron Dome θα απαιτούσε χρόνο, καθιστώντας αυτά τα συστήματα άχρηστα για το Κίεβο βραχυπρόθεσμα.

«Τέλος, το Ισραήλ δεν επιθυμεί να προκαλέσει μια σκληρή απάντηση από τη Ρωσία, η οποία διατηρεί σημαντική παρουσία» στη γειτονική Συρία, έγραψε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι ενώ η Μόσχα φαίνεται να αναδιατάσσει μέρος του εξοπλισμού της από εκεί, δεν είναι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Είτε αρέσει στο Ισραήλ είτε όχι, η ρωσική στρατιωτική παρουσία είναι πιθανώς ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ», δήλωσε. 

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail