Καθηγήτρια προειδοποιεί ότι η Ουκρανία θα βιώσει «καταστροφική πτώση» του ποσοστού γεννήσεων

Το ποσοστό γεννήσεων της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθεί σε καταστροφικά επίπεδα το 2023 και να οδηγήσει σε πτώση του πληθυσμού της χώρας στα 35 εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι μια δημογραφική κρίση από την οποία η Ουκρανία θα δυσκολευτεί εξαιρετικά να ξεφύγει, ακόμα κι αν ο πόλεμος τελείωνε αύριο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Το επόμενο έτος θα δούμε μια καταστροφική πτώση του ποσοστού γεννήσεων και υπάρχει κίνδυνος μέχρι το 2030 ο πληθυσμός της Ουκρανίας να μειωθεί στα 35 εκατομμύρια», δήλωσε η καθηγήτρια Ella Libanova, Ακαδημαϊκός Γραμματέας στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας και Διευθύντρια του MV Ptukha (Ινστιτούτο Δημογραφίας και Κοινωνικών Σπουδών).

Πρόσθεσε πως ο κύριος παράγοντας είναι ο πόλεμος, καθώς συμβάλλει σε υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, το στρες, η υπερφόρτωση, η κακή διατροφή και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, τα οποία επηρεάζουν την αναπαραγωγή και τα ποσοστά γεννήσεων.

Η ειδικός σημείωσε πως μια Ουκρανή θα χρειαστεί να γεννήσει 2,13 - 2,15 παιδιά στη διάρκεια της ζωής της για να διατηρήσει το σημερινό πληθυσμό της Ουκρανίας των περίπου 43,1 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με αυτήν, το 2021, το μέσο ποσοστό γεννήσεων στην Ουκρανία ήταν 1,1 και το 2022 θα είναι «ακόμα μικρότερο».

Η Λιμπάνοβα είπε ότι πολλοί από τους ανθρώπους που έφυγαν από την Ουκρανία είναι «νέες γυναίκες σε ενεργό αναπαραγωγική και εργασιακή ηλικία, πράγμα που σημαίνει πως δεν εργάζονται στην Ουκρανία σήμερα και δε γεννούν παιδιά εδώ».

«Είναι σαφές ότι το καθαρά ποσοτικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Αλλά δεδομένης της καταστροφικής παρακμής της οικονομίας λόγω του πολέμου, πιθανότατα αυτές οι γυναίκες δε θα είχαν βρει δουλειά στην Ουκρανία και η παρουσία τους θα είχε αυξήσει την πίεση στην αγορά εργασίας», εξήγησε η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με το MV Ptukha, ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώνεται κάθε χρόνο από το 1994. Ο σημερινός πληθυσμός υπολογίζεται σε 43,1 εκατομμύρια, αλλά υπενθυμίζεται πως στην Ουκρανική Απογραφή του 2001, σχεδόν 48 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στην Ουκρανία.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στις 9 Αυγούστου, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να πάνε σε γειτονικές χώρες. Από τότε, περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Αν και πολλοί άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους, η Λιμπάνοβα τόνισε ότι οι Ουκρανές που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εξωτερικό θα έχουν λιγότερα κίνητρα να επιστρέψουν «γιατί κάθε νέος μήνας παραμονής τους […] βαθαίνει την προσαρμογή τους – βελτιώνεται η γνώση της γλώσσας, τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολεία και πανεπιστήμια και οι μητέρες βρίσκουν δουλειά».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Oleg Soskin, πρώην σύμβουλο του Προέδρου της Ουκρανίας, το Κίεβο μετατρέπεται σε πόλη-φάντασμα λόγω του μαζικού κύματος ανθρώπων που φεύγουν.

«Το ενοίκιο στο Κίεβο πέφτει και δεν υπάρχει πλέον ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες στο Κίεβο αρχίζουν να φεύγουν και είναι 400.000 από αυτούς. Το Κίεβο γίνεται σιγά-σιγά μια πόλη-φάντασμα χάρη στον Klitschko και σε όλους τους ανθρώπους όπως ο Zelensky, ο Yermak και ο Shmyhal», είπε στο κανάλι του στο YouTube.

Ο Σόσκιν προέτρεψε τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν πόλεις και χωριά όπου η παραγωγή έχει σταματήσει να λειτουργεί και όπου δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός και συστήματα θέρμανσης.

«Η μεταποίηση πέφτει, η οικονομία πέφτει, οι τράπεζες σχεδόν δεν μπορούν να αντέξουν. Επομένως, υπάρχει υποτίμηση, πληθωρισμός. Μη μένετε σε πόλεις-φαντάσματα», συμβούλεψε.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση του καθεστώτος του Κιέβου στη γέφυρα της Κριμαίας, η Ρωσία άρχισε να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις κατά της ουκρανικής υποδομής. Οι στόχοι των αντιποίνων ήταν οι εγκαταστάσεις ενέργειας, η αμυντική βιομηχανία, η στρατιωτική διοίκηση και οι επικοινωνίες. Τα αρνητικά αποτελέσματα τέτοιων απεργιών σημαίνουν διακοπές ρεύματος και άλλες ταλαιπωρίες για τους πολίτες.

Ο Soskin τόνισε επίσης ότι οι Ουκρανοί απομακρύνονται από τους δρόμους των πόλεων και εξαναγκάζονται να πάνε στην πρώτη γραμμή, γεγονός που επισημαίνει ότι ο Zelensky γίνεται «ακάλυπτος δικτάτορας στα μάτια του λαού».

«Ο Ζελένσκι λέει τι είναι δημοκρατία, τι είναι ελευθερία και πως δεν έχουμε δικτατορία, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε δικτατορία», είπε, προτού αποκαλύψει ότι λαμβάνει βίντεο με Ουκρανούς να απομακρύνονται από τους δρόμους του Δνείπερου, του Τσερνίβτσι, του Krivoy Rog και άλλες πόλεις για να μπορέσουν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.

Μαζί με το Κίεβο να γίνεται «πόλη-φάντασμα», οι άνθρωποι αναγκάζονται να βγουν από τους δρόμους για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή και οι Ουκρανές στην Ευρώπη είναι απίθανο να επιστρέψουν στη χώρα τους, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια σημαντική δημογραφική κρίση που μόνο θα επιδεινωθεί με την εντεινόμενη οικονομική της κρίση.

Σύμφωνα με την Washington Post, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στην Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησαν ότι εάν ενταθούν οι επιθέσεις της Ρωσίας, «οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φύγουν από την Ουκρανία σωρηδόν, παίρνοντας τα χρήματά τους μαζί τους και να συντρίψουν το εθνικό νόμισμα επιδιώκοντας να ανταλλάξουν το ουκρανικό hryvnia τους με ευρώ ή δολάρια».

«Η ουκρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να μείνει χωρίς διεθνή αποθέματα για να πληρώσει για κρίσιμες εισαγωγές και ανίκανη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο εξωτερικό χρέος – ένα σενάριο καταστροφής γνωστό ως κρίση ισοζυγίου πληρωμών», προστίθεται στην έκθεση.

Με μια τέτοια δεινή οικονομική κατάσταση, είναι αναπόφευκτο τα ζευγάρια της Ουκρανίας να αποκτήσουν λιγότερα παιδιά, και πολύ αργότερα στη ζωή τους, ακόμα κι αν ξαφνικά αποκλειστούν οι παράγοντες της εποχής του πολέμου. Αυτή είναι μια κρίση που η Ουκρανία δεν μπορεί να αποφύγει τώρα, ακόμα κι αν ο πόλεμος πρόκειται να τελειώσει αύριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail