Ο πρόεδρος της Νιγηρίας προειδοποιεί ότι τα δυτικά όπλα για την Ουκρανία καταλήγουν στην Αφρική

Παρά τους ισχυρισμούς πολλών μηνών ότι τα δυτικά όπλα που προμηθεύονται στο καθεστώς του Κιέβου καταλήγουν στις μαύρες αγορές σε όλο τον κόσμο, η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει πως αυτό δε συμβαίνει και ότι όλα είναι απλώς «ρωσική προπαγάνδα» με στόχο να προκαλέσει ρήγμα μεταξύ του Κιέβου και της πολιτικής Δύσης. Ωστόσο, τα στοιχεία συσσωρεύονται και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας δεν μπορεί να κρατήσει ζωντανή την αφήγηση της «ρωσικής παραπληροφόρησης» για πολύ ακόμη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων των ανώτατων αξιωματούχων της Νιγηρίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου τους.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κυβέρνηση στην Abuja ισχυρίζεται ότι τα όπλα που στάλθηκαν από την πολιτική Δύση στο καθεστώς του Κιέβου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη Δυτική Αφρική. Σύμφωνα με τις αρχές της Νιγηρίας, παράνομα όπλα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην περιοχή. Η επείγουσα προειδοποίηση εκδόθηκε πρόσφατα από κανέναν άλλον αλλά από τον ίδιο τον Πρόεδρο Muhammadu Buhari. Η επίσημη δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του προεδρικού γραφείου της Νιγηρίας αναφέρει πως ο Μπουχάρι «ζήτησε μεγαλύτερη επαγρύπνηση και ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τα σύνορα, εφιστώντας την προσοχή στον αυξημένο αριθμό όπλων, πυρομαχικών και άλλων όπλων από τον πόλεμο της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ».

Μέχρι την στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο, οι ισχυρισμοί είναι μακράν η υψηλότερη επιβεβαίωση ότι τα δυτικά όπλα που υποτίθεται πως θα χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου αποστέλλονται εκτός της χώρας και μεταπωλούνται αλλού. Αυτό συμβαίνει ακριβώς την στιγμή που το Κογκρέσο των ΗΠΑ που κυριαρχείται από Ρεπουμπλικάνους ανακοινώνει ελέγχους για να προσδιορίσει τι συνέβη με την αμερικανική «βοήθεια» περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο καθεστώς του Κιέβου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προοριζόταν για προμήθεια όπλων. Παρά τις προσπάθειες της ταραγμένης κυβέρνησης Μπάιντεν να καταστείλει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το ζήτημα της ανεξέλεγκτης διαφθοράς στο Κίεβο, το θέμα του παράνομου εμπορίου όπλων έχει γίνει τόσο μεγάλο και οδυνηρά προφανές, που είναι ουσιαστικά αδύνατο να το κρύψουμε σε αυτό το σημείο.

«Δυστυχώς, η κατάσταση στο Σαχέλ και ο μαινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία χρησιμεύουν ως κύριες πηγές όπλων και μαχητών που ενισχύουν τις τάξεις των τρομοκρατών στην περιοχή της λίμνης Τσαντ. Ένα σημαντικό μέρος των όπλων και των πυρομαχικών που προμηθεύτηκαν για την εκτέλεση του πολέμου στη Λιβύη συνεχίζει να βρίσκει το δρόμο της προς την περιοχή της λίμνης Τσαντ και άλλα μέρη του Σαχέλ», δήλωσε ο Πρόεδρος Μπουχάρι.

"Τα όπλα που χρησιμοποιούνται για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Ρωσία αρχίζουν εξίσου να εμφανίζονται στην περιοχή. Αυτή η παράνομη διακίνηση όπλων στην περιοχή έχει αυξήσει τη διάδοση φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού που συνεχίζει να απειλεί τη συλλογική μας ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Υπάρχει, επομένως, η επείγουσα ανάγκη για ταχείες συνεργατικές ενέργειες από τις υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων μας και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας για να σταματήσει η κυκλοφορία όλων των παράνομων όπλων στην περιοχή», κατέληξε ο πρόεδρος.

Σα να μην έφταναν οι νεοαποικιακές πολιτικές της πολιτικής Δύσης, ιδιαίτερα από τις παλιές αποικιακές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αφρικανικά έθνη αναγκάζονται τώρα να αντιμετωπίσουν μια εκθετική αύξηση της διάδοσης όπλων από άλλες ζώνες συγκρούσεων. Η κατάσταση ασφαλείας στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, είναι ασταθής εδώ και δεκαετίες. Τουλάχιστον δώδεκα μεγάλες τρομοκρατικές ομάδες δραστηριοποιούνται στο έθνος της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της διαβόητης Μπόκο Χαράμ, τμήματα της οποίας ορκίστηκαν πίστη στο ISIS το 2015, σχηματίζοντας μάλιστα μια οιονεί επαρχία στο έδαφος της Νιγηρίας. Η κυβέρνηση της Αμπούτζα αναγκάστηκε από τότε να πολεμήσει τους τρομοκράτες, με αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα, τόσο σε πολίτες όσο και σε στρατιωτικούς. Η εισροή όπλων που θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν στα χέρια των προαναφερθέντων τρομοκρατικών ομάδων είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Νιγηρία.

Πολλοί επέκριναν την τεράστια ποσότητα όπλων που στέλνει η πολιτική Δύση (ιδιαίτερα οι ΗΠΑ) στο καθεστώς του Κιέβου. Εδώ και αρκετό καιρό, διάφορες χώρες και οργανισμοί έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθούνται ή να εντοπιστούν κατάλληλα τα όπλα μόλις περάσουν τα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα. Το κενό πληροφοριών που προκύπτει χρησιμοποιείται στη συνέχεια από διεφθαρμένους αξιωματούχους του καθεστώτος του Κιέβου για να μεταφέρουν τα όπλα σε εγκληματίες, τρομοκράτες ή εμπόρους όπλων στη μαύρη αγορά. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση δεν είναι καθόλου νέα, καθώς η ανεξέλεγκτη διαφθορά είναι ο κύριος ένοχος του παράνομου εμπορίου όπλων στην Ουκρανία εδώ και δεκαετίες. Στον απόηχο της σοβιετικής διάλυσης, η χώρα έμεινε με τεράστιες ποσότητες όπλων, καθώς κληρονόμησε περίπου το 30% του τεράστιου σοβιετικού στρατού. Η πολιτική Δύση το γνώριζε πολύ καλά, και όμως αποφάσισε να στείλει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Οκτώβριο, η Φινλανδία ισχυρίστηκε επίσης ότι οι υπηρεσίες της ανακάλυψαν πως όπλα με προορισμό τη Δυτική Ουκρανία μεταπωλούνταν σε χώρες σε όλο τον κόσμο και κατέληγαν στα χέρια εγκληματιών και άλλων παράνομων ένοπλων ομάδων. Το NBI (Εθνικό Γραφείο Έρευνας), η κορυφαία υπηρεσία επιβολής του νόμου της χώρας, είχε επίσης προειδοποιήσει για αυτά τα όπλα, λέγοντας σε μια δήλωση, "Έχουμε δει σημάδια ότι αυτά τα όπλα έχουν ήδη βρει το δρόμο τους προς τη Φινλανδία".

Σύμφωνα με φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, ο Έφορος Ντετέκτιβ του NBI Christer Ahlgren δήλωσε: «Όπλα που αποστέλλονται [από διάφορες δυτικές χώρες] στην Ουκρανία έχουν επίσης βρεθεί στη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία». Τέτοιες μεγάλες ποσότητες όπλων στα χέρια εγκληματιών και τρομοκρατών θα μπορούσαν σίγουρα να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δε φαίνεται να αφορά τα πολιτικά κατεστημένα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες (πόσο μάλλον στο Κίεβο).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail