Ιράν κι Ινδία προσπαθούν να επαναφέρουν τους δεσμούς τους εν μέσω φθίνουσας επιρροής των ΗΠΑ

Η πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών του Ιράν για πολιτικές υποθέσεις, Ali Bagheri Kani, στο Νέο Δελχί άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων, της Ινδίας και του Ιράν.

Του Mehdi Moosvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ινδία, η οποία ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών ιρανικού πετρελαίου, διέκοψε τις εισαγωγές αργού από το Ιράν το Μάιο του 2019 μετά την απαγόρευση του εμπορίου πετρελαίου με το Ιράν από τις ΗΠΑ, άροντας τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις, ένα χρόνο αφότου η Ουάσιγκτον αποχώρησε μονομερώς από τη σημαντική πυρηνική συμφωνία.

Η απερίσκεπτη κίνηση είχε ως αποτέλεσμα το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να πέσει στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2021-22, σε σύγκριση με 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018-19.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ρωσία ξεπέρασε σιγά-σιγά άλλες πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες για να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού της Ινδίας, με το Νέο Δελχί να αρνείται να συμμετάσχει στη δυτική παρωδία των κυρώσεων κατά της Μόσχας και να δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή της ασφάλεια.

Αυτό άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Τεχεράνη και το Νέο Δελχί να επαναβαθμονομήσουν τους δεσμούς τους και να ξαναρχίσουν το εμπόριο πετρελαίου, αψηφώντας τις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Νέο Δελχί εξετάζει έντονα την επανέναρξη των εισαγωγών πετρελαίου από την Τεχεράνη εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που σιγοβράζει στη χώρα και χωρίς βοήθεια από τις δυτικές χώρες.

Η Ινδία δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια

Η Deepika Saraswat, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων Manohar Parrikar που εδρεύει στο Νέο Δελχί, υποστηρίζει πως το Νέο Δελχί δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή του ασφάλεια.

«Η αγορά πετρελαίου του Νέου Δελχί από τη Ρωσία παρά τις κυρώσεις της Δύσης στη χώρα έδειξε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας δεδομένου του πλαισίου των υψηλών τιμών ενέργειας και των περιορισμών εφοδιασμού», δήλωσε η Σαρασβάτ στον ιστότοπο του Press TV.

«Ως εκ τούτου, η Ινδία υπήρξε μια σημαντική φωνή που υποστήριξε την επιστροφή του πετρελαίου του Ιράν και της Βενεζουέλας στην αγορά», έσπευσε να προσθέσει, υπονοώντας την επανέναρξη του εμπορίου πετρελαίου Ιράν-Ινδίας.

Ο Μπαγκερί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί, φέρεται να παρέδωσε το μήνυμα της Τεχεράνης στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι σχετικά με την προθυμία και την ετοιμότητα της χώρας να ξαναρχίσει το εμπόριο πετρελαίου με το Νέο Δελχί.

«Δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα», φέρεται να είπε ο Μπαγκέρι σχετικά με τη σημασία των στενότερων δεσμών Ινδίας-Ιράν.

«Και οι δύο χώρες απολαμβάνουν διαφορετικού τύπου συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Είναι συνεργάτες και ολοκληρώνουν ο ένας τον άλλον. Το Ιράν απολαμβάνει έναν τεράστιο ενεργειακό πόρο και ως εκ τούτου μπορεί να παρέχει ενεργειακές προμήθειες στην Ινδία», δήλωσε ο Μπαγκέρι στα ινδικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίσκεψη του Μπαγκέρι στο Νέο Δελχί και η συζήτηση για το εμπόριο πετρελαίου έγιναν εβδομάδες αφότου ο Ιρανός πρεσβευτής στην Ινδία, Ιράτζ Ελάχι, τόνισε τη σημασία μιας στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Ιράν και η Ινδία ήταν οι καλύτεροι φίλοι στις συναλλαγές με το πετρέλαιο. Το Ιράν [κάλυπτε] τις ανάγκες της Ινδίας σε πετρέλαιο. Αλλά δυστυχώς, η συνεργασία επηρεάστηκε από κυρώσεις», είπε ο απεσταλμένος.

«Εκφράζουμε πάντα την ετοιμότητά μας να αυξήσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς με την Ινδία. Εξαρτάται από την Ινδία, είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε πετρέλαιο».

Εμπόριο πετρελαίου και κυρώσεις

Το Σεπτέμβριο, η Τεχεράνη είχε καλέσει το Νέο Δελχί να επαναλάβει τις αγορές πετρελαίου από τη χώρα, «αγνοώντας τις μονομερείς» κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, παρόμοια με αυτό που έκανε το Νέο Δελχί με το ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Saurabh Kumar Shahi, δημοσιογράφος και σχολιαστής με έδρα το Νέο Δελχί, ο οποίος καλύπτει κυρίως την περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι επίσης της άποψης πως το Νέο Δελχί πρέπει να προχωρήσει στις αγορές πετρελαίου από το Ιράν.

«Η Ινδία δεν πρέπει να φοβάται τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν από τις ΗΠΑ», είπε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Press TV.

Η Saraswat, αναφερόμενη στην πολιτική της νέας ιρανικής κυβέρνησης «κοίτα προς τα ανατολικά», είπε ότι σημαίνει πως οι σχέσεις της Τεχεράνης με τις περιφερειακές χώρες μόνο θα βελτιωθούν.

«Από τότε που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στο Ιράν, ο «ασιατικός προσανατολισμός» της στην οικονομική διπλωματία σημαίνει ότι οι σχέσεις με χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία έχουν γίνει προτεραιότητα», τόνισε.

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Abdollahian τον Ιούνιο έδωσε μια πολύ αναγκαία ώθηση στους δεσμούς Ινδίας-Ιράν, ειδικά τη δέσμευση που έχουν δείξει οι δύο χώρες στη χάραξη ενός μακροπρόθεσμου οδικού χάρτη για τη σχέση τους».

Εν μέσω της μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής δυναμικής, το Νέο Δελχί έχει αρχίσει να επιβάλλεται στην παγκόσμια σκηνή, με κορυφαίους υπουργούς να υπερασπίζονται την απόφαση να συνεχιστεί η εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας Hardeep Puri κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο είπε πως το Νέο Δελχί «θα αγοράζει πετρέλαιο από όπου χρειαστεί», δείχνοντας τη νέα, ζωντανή εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η Saraswat είπε πως η Ινδία έχει μια «παράδοση» ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στο «λογισμό του εθνικού συμφέροντος» της χώρας.

Ο ΤΡΟΧΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ

Εν μέσω του μαινόμενου πολέμου στην Ουκρανία και του τέλους της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, το κέντρο ισχύος μετατοπίζεται σταδιακά προς την Ασία, σύμφωνα με παρατηρητές, κάτι που σημαίνει το θάνατο της αμερικανικής ηγεμονίας.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές της νέας παγκόσμιας τάξης είναι η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Ινδία.

Αυτή η πολιτική ατμόσφαιρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τέλειος καταλύτης για να αναστήσει διαφορετικές σφαίρες της σχέσης μεταξύ Νέου Δελχί και Τεχεράνης, σύμφωνα με παρατηρητές.

«Ο κόσμος αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και η δυτική τάξη αρχίζει σιγά-σιγά να καταρρέει, υπό αυτές τις συνθήκες η Ινδία θέλει επίσης να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή και πέραν αυτής», είπε ο Shahi.

«Και για την εξασφάλιση αυτών των συμφερόντων, η Ρωσία και το Ιράν είναι πολύ, πολύ σημαντικοί πυλώνες όσον αφορά την Ινδία», έσπευσε να προσθέσει.

Με το Ιράν να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και στον όμιλο BRICS, του οποίου η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία είναι ήδη βασικά μέλη, το μέλλον ανήκει σε αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, δεν είναι όλα απίστευτα, καθώς παίζουν εχθρικές δυνάμεις για να αποτρέψουν την περαιτέρω άνθηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Νέου Δελχί και Τεχεράνης.

Το Νέο Δελχί έχει στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ και είναι επίσης μέρος ομάδων όπως η I2U2 (Ινδία, Ισραήλ, ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), QUAD (Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδια.

«Αυτή η σχέση δεν απέδωσε όπως θα έπρεπε, καθώς η Ινδία εκτιμούσε μια συμμαχία με τις ΗΠΑ κι αμφιταλαντεύτηκε πολύ για ορισμένες από τις ευθύνες που είχε απέναντι στο Ιράν», εξήγησε ο Shahi.

Η Saraswat, ωστόσο, πιστεύει ότι η Ινδία έχει μια «παράδοση στρατηγικής αυτονομίας».

«Η Ινδία δεν πιστεύει σε συμμαχίες εναντίον τρίτου κράτους, αλλά σε εταιρικές σχέσεις που βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα. Στη Δυτική Ασία, η Ινδία ακολουθεί μια ισορροπημένη πολιτική επέκτασης των σχέσεων με όλες τις βασικές χώρες», είπε.

Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος


Εν μέσω των διαταραχών στο διεθνές εμπόριο και τις οδούς μεταφορών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν έχει αναδειχθεί ως κόμβος διέλευσης και μεταφορών που συνδέει την Κίνα και την Κεντρική Ασία με την Ευρώπη, καθώς και τη Ρωσία με την Ινδία κατά μήκος του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC).

Η γεωλογική θέση του Ιράν στην περιοχή είναι τέτοια που γίνεται η πύλη για την Ινδία στο INSTC που έχει θαλάσσιες, σιδηροδρομικές και οδικές διαδρομές μεταξύ Ινδίας, Ρωσίας, Ιράν, Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

«Το INSTC είναι μια σημαντική διαδρομή που συνδέει τη Νότια Ασία με την Ευρασία, καθίσταται σημαντικό για την Ινδία να είναι μέρος της με πιο προληπτικό τρόπο», είπε ο Shahi.

Για την Ινδία, η πύλη σε αυτή τη διαδρομή είναι το λιμάνι Chabahar στη νοτιοανατολική επαρχία Sistan και Baluchistan του Ιράν. Όχι μόνο παρέχει βασική πρόσβαση στην Ινδία για να φτάσει σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, αλλά λειτουργεί και ως πύλη για τα κοινά συμφέροντα του Νέου Δελχί και της Τεχεράνης στον ενεργειακό τομέα, συνδέοντας την πλούσια σε πόρους Κεντρική Ασία με τον Ινδικό Ωκεανό και τις κοινές προκλήσεις ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

Στο Νέο Δελχί, ο Bagheri τόνισε επίσης τη σημασία της ανάπτυξης του λιμανιού, λέγοντας ότι το έργο δεν είναι σημαντικό μόνο για το Ιράν και την Ινδία, αλλά και για άλλες χώρες της περιοχής, καθώς διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ολοκλήρωση του INSTC και τη συνδεσιμότητα στην περιοχή.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Ιράν έχει αναδειχθεί ως ο άξονας της συνδεσιμότητας της Ινδίας με την Κεντρική Ασία, την ευρύτερη Ευρασία και επίσης τον αναπτυξιακό και ανθρωπιστικό ρόλο του στο Αφγανιστάν», είπε η Σαρασβάτ.

Ο Shahi λέει ότι η Ινδία αναζητά τώρα τα συμφέροντά της στην περιοχή, παρακάμπτοντας την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.

Στις αρχές Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 21η Σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών Κυβερνήσεων της SCO (CHG), ο Jaishankar υπογράμμισε τις δυνατότητες του λιμανιού Chabahar στο Ιράν για το οικονομικό μέλλον του ομίλου, λέγοντας πως η Ινδία θα «ξεκλειδώσει» το «οικονομικό δυναμικό αυτής της περιοχής (SCO) στην οποία το λιμάνι Chabahar και ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου θα μπορούσαν να γίνουν «ενισχύοντες».

«Η SCO παρέχει ένα πολυμερές πλαίσιο για την Ινδία για περαιτέρω συνεργασία σε βασικά ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της συνδεσιμότητας με χώρες της Κεντρικής Ασίας και της περιφερειακής σταθερότητας», δήλωσε η Saraswat.

«Με το Ιράν να γίνεται σύντομα πλήρες μέλος του ομίλου, οι δύο χώρες θα επωφεληθούν από τις κοινές τους θέσεις σε πολλά θέματα συνδεσιμότητας μέσω Chabahar, μεταξύ άλλων για το Αφγανιστάν».

Ο Saurabh είπε ότι καθώς ο κόσμος κινείται προς την πολυπολικότητα, η Ινδία και το Ιράν «θα χρειαστούν ο ένας τη βοήθεια του άλλου».
 
* Ο Mehdi Moosvi είναι ένας Ινδός δημοσιογράφος, με έδρα την Τεχεράνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail