Νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά – Αυξήσεις φωτιά στην ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, τα καύσιμα

Οι νέες ανατιμήσεις – φωτιά φέρνουν μια νέα περίοδο ακρίβειας για την ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, το νερό, τα καύσιμα κ.ά. Ήδη στα 400 ευρώ πέταξε η τιμή της μεγαβατώρας, καθιστώντας επίσημα τη χώρα μας μια από τις πιο ακριβές γωνιές της Ευρώπης.

Από: topontiki.gr / Της Αντριάνας Βασιλά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πριν από έναν χρόνο η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,744 ευρώ, ενώ φέτος είναι στα 1,969. Αυτή του ντίζελ κίνησης ήταν 1,489 και τώρα 1,905. Το ίδιο συμβαίνει με το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα όλα να έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Ακόμη και το νερό, όμως, αναμένεται να το πούμε… νεράκι, αφού έρχονται αυξήσεις με προτροπή μάλιστα του ΥΠΟΙΚ!

Το θέμα ξεκίνησε όταν οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης ανά την Ελλάδα, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργείου, αφού διαπίστωσαν ότι η πρόσθετη επιβάρυνση από τον Αύγουστο του 2021 ξεπερνάει τα 120 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ και πληρώνουν «έναντι» για να μην διακοπεί η παροχή.

Η απάντηση τότε του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, αφού πρώτα… «ένιψε τας χείρας του», ήταν «αυξήστε την τιμή του νερού». Όπερ αναμένεται να γίνει!

Τιμές στον… θεό

Στην ήδη ακριβή κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος (ακόμη και μετά την επιδότηση), στην ακριβή αμόλυβδη και στη φουσκωμένη τιμή του φυσικού αερίου έρχεται να προστεθεί το ολοένα αυξανόμενο κόστος των τροφίμων – τον Νοέμβριο καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μεταβολή στα τρόφιμα από το ξέσπασμα της κρίσης.

Το πρόβλημα είναι ότι στα τρόφιμα οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και δεν αναμένεται ότι θα φρενάρουν. Επειδή ο κλαδικός πληθωρισμός των ειδών διατροφής «τρέχει» με περίπου 13%-14%, τα 295 ευρώ που απαιτούνταν πριν από την κρίση έχουν γίνει ήδη 336 ευρώ.

Τα 295 ευρώ αποτελούν έναν μέσο όρο. Ένα φτωχό νοικοκυριό με εισόδημα 750 ευρώ εμφανιζόταν πριν από την κρίση να ξοδεύει 153 ευρώ για τρόφιμα, δηλαδή το 20% του εισοδήματός του. Τώρα, τα 153 ευρώ έχουν ήδη γίνει 173 και απαιτείται η διάθεση του 23% του εισοδήματος αντί του 20%.

Μάλιστα οι τρελές αυξήσεις ξεκινούν από τα βασικά προϊόντα διατροφής. Ήδη τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα πληρώνουμε χρυσάφι, με ανατιμήσεις που αγγίζουν ακόμη και το 90%.

Η φέτα, μέσα σε έναν χρόνο από τα 8,5 ευρώ το κιλό έφθασε τα 15, ενώ η γραβιέρα από 11,5 ευρώ σκαρφάλωσε στα 13.

Την ίδια ώρα το γάλα υψηλής παστερίωσης κόστιζε 1,38, ενώ πλέον 1,87. Τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνει το σοκολατούχο γάλα, που, ενώ πέρυσι κόστιζε 1,90 ευρώ, φέτος εκτοξεύθηκε στα 3,60 – αύξηση 90%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το αυξημένο κόστος παραγωγής και το μειωμένο ζωικό κεφάλαιο είναι οι αιτίες που προκαλούν τις συνεχείς ανατιμήσεις, ενώ προαναγγέλλουν μάλιστα νέες αυξήσεις.

Έτσι, με το καλημέρα του 2023 οι νέες ανατιμήσεις θα έχουν ήδη μπει στα τρόφιμα, καθώς τα σούπερ μάρκετ παραλαμβάνουν νέους, «φουσκωμένους» τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές τους σχεδόν σε όλα τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι θα είναι αυξημένοι κατά επιπλέον 10% σχεδόν σε όλους τους κωδικούς. «Νέες αυξήσεις έχουμε…

Όχι μόνο από τις πολυεθνικές. Από όλες τις εταιρείες. Όταν ανεβαίνει το κόστος μεταφοράς, το κόστος παραγωγής, όλα θα ανέβουν… Αν δεν επιδοτήσουν το κόστος μεταφοράς, το κόστος παραγωγής, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα» δηλώνουν οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Όσο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αν και ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις αναφορικά με το πού θα φτάσει η τιμή της γαλοπούλας, οι κρεοπώλες μιλούν για αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα υπόλοιπα κρέατα ήδη οι χονδρεμπορικές τιμές είναι αισθητά υψηλότερες, χωρίς ενδείξεις για αποκλιμάκωσή τους το επόμενο διάστημα.

Έτσι λοιπόν στα κρέατα, τα αρτοσκευάσματα, τα τυροκομικά προϊόντα, τα ποτά και τα αναψυκτικά η συνολική αύξηση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10%.

Σύμφωνα με κρεοπώλες, από πέρυσι οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά και μεσοσταθμικά η αύξηση ξεπερνά το 17%.

Μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στο χοιρινό, το μοσχάρι και τα πουλερικά. Με τις σημερινές τιμές λένε ότι στο γουρουνόπουλο γάλακτος η μέση τιμή θα ξεπεράσει τα 9,5 ευρώ το κιλό στη λιανική, όταν πέρυσι η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα 8,50 ευρώ το κιλό.

Ανάλογες είναι οι αυξήσεις και στα άλλα είδη, όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο, του οποίου για παράδειγμα τον περασμένο χρόνο η τιμή ήταν από 3,6 έως και 3,70 ευρώ το κιλό και έχει φτάσει να πωλείται έως 4,5 ευρώ το κιλό.

Αυξημένες είναι και οι τιμές στα κηπευτικά, με τη χονδρική τιμή στις πατάτες να έχει διαμορφωθεί στα 0,65 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν στα 0,45 ευρώ το κιλό, και στα μαρούλια στα 0,30 ευρώ το τεμάχιο από 0,25 πέρυσι. Πλέον όμως αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία με την αλλαγή του καιρού, η οποία ήδη έχει αρχίσει.

Μέχρι πρότινος το πρωτόγνωρο για την εποχή καιρικό φαινόμενο είχε συγκρατήσει τα ζαρζαβατικά όπως το μπρόκολο, το μαρούλι, το λάχανο κ.λπ., η τιμή των οποίων κυμαίνεται στα 0,50 με 0,70 λεπτά. Τα λιπάσματα από 10 ευρώ πέρυσι έχουν φτάσει στα 35 ευρώ, ενώ ανάλογη αύξηση έχουν και τα καύσιμα. Αυτή η ανατίμηση, του 30% με 40%, οι μανάβηδες υποστηρίζουν ότι θα περάσει στα προϊόντα όταν πιάσουν τα πολλά κρύα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η τομάτα για παράδειγμα θα φτάσει να πωλείται στα τρία ευρώ.

Στα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες οδηγούν σε υψηλότερες τιμές στα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών, δηλαδή σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, εκτός από το ενεργειακό κόστος, οι τιμές στο αλεύρι είναι διπλάσιες, όπως και στο βούτυρο, το ηλιέλαιο και τα σπορέλαια, ενώ η ζάχαρη πέρυσι αγοραζόταν έως 0,40 λεπτά το κιλό και σήμερα πάνω από 1,5 ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι δύο με τρία ευρώ επάνω να βρίσκουμε φέτος στα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Από 12 με 13 ευρώ το κιλό, φέτος στοιχίζουν 15 με 16 ευρώ το κιλό.

Έτσι, λοιπόν, αν αναλογιστεί κάποιος, σύμφωνα με στοιχεία των φορέων της αγοράς, ότι το περσινό κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμάνθηκε μεταξύ 82,56 και 113,90 ευρώ, φέτος με μια συντηρητική προσέγγιση και δεδομένων των τιμών που σήμερα ισχύουν αναμένεται ότι θα είναι πάνω από 10% ακριβότερο, δηλαδή θα κοστίσει μεταξύ 100 και 150 ευρώ.

Το υπουργείο τρέχει και δεν φτάνει

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχωρά στη δημιουργία του εορταστικού «καλαθιού του νοικοκυριού» στις 14 Δεκεμβρίου, το οποίο θα είναι και διευρυμένο με νέα προϊόντα λόγω των αγορών για το χριστουγεννιάτικο και το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Στο εορταστικό καλάθι θα ενταχθούν επιπλέον είδη κρέατος, καθώς επίσης και χριστουγεννιάτικα εδέσματα (όπως τσουρέκι, βασιλόπιτες κ.ά.).

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά την κατηγορία του κρέατος, στο «καλάθι του νοικοκυριού» έχουν ενταχθεί μόνο το κοτόπουλο και το χοιρινό, ενώ στο «εορταστικό καλάθι» αναμένεται να μπουν και άλλα είδη, ενδεχομένως η γαλοπούλα, αλλά και μοσχάρι, αρνί και κατσίκι.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου «καλαθιού παιχνιδιών» για τα παιδιά, με περιορισμένη διάρκεια κατά την περίοδο των εορτών, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ομάδες παιχνιδιών.

Σε αυτό θα συμμετάσχουν γνωστές εμπορικές αλυσίδες. Προϋπόθεση για τη νέα πρωτοβουλία είναι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας στρεβλώσεων στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο που εξετάζεται είναι το συγκεκριμένο «καλάθι» να λειτουργεί εθελοντικά από τις επιχειρήσεις και να μην έχει υποχρεωτικότητα, βάσει τζίρου δηλαδή των επιχειρήσεων, όπως ισχύει για τα σούπερ μάρκετ.

Αναμένεται ότι θα έχει μικρή χρονική διάρκεια στην εφαρμογή του και θα συμπεριληφθούν σε αυτό κατηγορίες όπως για παράδειγμα εκπαιδευτικά – διαδραστικά παιχνίδια, επιτραπέζια και παζλ, και εκείνα που προάγουν γνωστικές δεξιότητες στα παιδιά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail