Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ουκρανία βόμβες που μπορούν να πλήξουν τη ρωσική Κριμαία

Freepen.gr - Το Πεντάγωνο εξετάζει πρόταση της Boeing να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραυλοκίνητες βόμβες ακριβείας που θα επιτρέψουν στις δυνάμεις του Κιέβου να χτυπήσουν πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, ανέφερε το Reuters στις 28 Νοεμβρίου.

Πηγές από το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων πως το προτεινόμενο σύστημα της Boeing, που ονομάζεται Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), είναι ένα από περίπου μισή ντουζίνα σχέδια για την παραγωγή νέων πυρομαχικών για την Ουκρανία και τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Ευρώπη.

Το GLSDB, το οποίο αναπτύχθηκε από την Boeing και τη Σουηδική Saab, συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με τον κινητήρα πυραύλων M26.

ΗSDB βάρους 129 κιλών καθοδηγείται από ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GPS. Η χρυσή βόμβα μπορεί να χτυπήσει στόχους 150 χιλιόμετρα μακριά όταν εκτοξευθεί από τον πυραυλοκινητήρα M26 ως μέρος του συστήματος GLSDB.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά όπλα πυροβολικού, το GLSDB προσφέρει κάλυψη 360 μοιρών για υψηλές και χαμηλές γωνίες επίθεσης, πετώντας γύρω από το έδαφος για να χτυπήσει στόχους στο πίσω μέρος των βουνών ή κάνοντας κύκλους πίσω σε έναν στόχο πίσω από το όχημα εκτόξευσης.

Η μη βαλλιστική τροχιά του συστήματος το κάνει πιο ευέλικτο, αλλά η χαμηλή ταχύτητά του σημαίνει πως θα είναι πιο εκτεθειμένο σε πυρά αεράμυνας.

Οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούν να εκτοξεύουν το GLSDB από τα πρόσφατα αποκτηθέντα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 (HIMARS) και M270 Multiple Launch Rocket Systems (MLRS).

Τόσο το SDB όσο και το M26 είναι κοινά στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Το σύστημα θα μπορούσε να παραδοθεί στις δυνάμεις του Κιέβου μέχρι τις αρχές του 2023 χρησιμοποιώντας βόμβες που περισσεύουν από τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τα αιτήματα της Ουκρανίας για τον τακτικό πύραυλο ATACMS που έχει βεληνεκές 297 χιλιομέτρων, το βεληνεκές 150 χιλιομέτρων του GLSDB θα επέτρεπε στην Ουκρανία να χτυπήσει πολύτιμους ρωσικούς στόχους. Από τα περίχωρα της πόλης Kherson, το σύστημα μπορεί να φτάσει σε στρατιωτικές θέσεις, βασικές εγκαταστάσεις και αστικά κέντρα στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με το σύστημα GLSDB θα ήταν μια μεγάλη κλιμάκωση από την πλευρά των ΗΠΑ. Η Ρωσία πιθανότατα θα ανταποκριθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

* απόδοση από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail