Ο Πούτιν έχει σχέδιο να διαφύγει στη Νότια Αμερική εάν χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία - Πρώην βοηθός του Πούτιν

Ρωσικά ελικόπτερα Mi-8 κατά τη διάρκεια της άσκησης JSE-Zapad-2021. (Φωτογραφία: Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας)
Freepen.gr - Ένας πρώην βοηθός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι έχει σχέδιο να διαφύγει στην εξορία στη Νότια Αμερική εάν χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφει η αμυντική ιστοσελίδα defense-arabic.com.

Το Κρεμλίνο άρχισε να επεξεργάζεται ένα εφεδρικό σχέδιο, που ανεπίσημα ονομάστηκε «Κιβωτός του Νώε», την άνοιξη, είπε ο Abbas Galliamov, πολιτικός σύμβουλος και πρώην συντάκτης ομιλίας του Πούτιν, σε μήνυμα στο Telegram.

Ο Γκαλιάμοφ επικαλέστηκε ανώνυμες ενημερωμένες πηγές. Δεν έχει εργαστεί για τον Πούτιν από το 2010 και ο ίδιος ζει εξόριστος από τη Ρωσία. Περιέγραψε την εκκένωση ως ακραίο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Οι αναλυτές γενικά δεν αναμένουν ο Πούτιν να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία, παρά τις σοβαρές αποτυχίες στην εισβολή στην Ουκρανία.

Δυτικοί διπλωμάτες και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters τον Οκτώβριο ότι η εξουσία του παραμένει ισχυρή. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN τον Μάιο ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική αποπομπής του Πούτιν.

Ο Γκαλιάμοφ είπε ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιελάμβανε «την εύρεση νέων εδαφών όπου μπορείτε να πάτε εάν το σπίτι σας γίνει πολύ άβολο».

Πρόσθεσε ότι «το περιβάλλον του ηγέτη δεν αποκλείει να χάσει τον πόλεμο, να χάσει την εξουσία και να αναγκαστεί να εκκενωθεί επειγόντως κάπου».

Είπε επίσης πως ο Πούτιν εξέτασε αρχικά ένα σχέδιο διαφυγής στην Κίνα - αλλά αργότερα απέρριψε την ιδέα με το σκεπτικό ότι οι πιθανότητες "συνεργασίας" από την πλευρά της Κίνας θα ήταν πιθανώς ελάχιστες.

Έγραψε: «Οι Κινέζοι είναι πολύ συνειδητοποιημένοι και περιφρονούν τους άλλους – ειδικά τους ηττημένους. Η ελπίδα, όπως γίνεται πλέον σαφές, δεν τους αρκεί».

Η Αργεντινή και η Βενεζουέλα είναι τώρα μεταξύ των βασικών επιλογών για να καταφύγει ο Πούτιν, είπε ο Γκαλιάμοφ, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ιγκόρ Σετσίν έχει καλή σχέση με τον αυταρχικό πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκαλιάμοφ είπε ότι ο Σετσίν, το δεξί χέρι του Πούτιν, είχε τεθεί επικεφαλής του σχεδίου εκκένωσης.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Ο Γκαλιάμοφ εργάστηκε αρχικά στην ομάδα συγγραφής λόγου του Πούτιν από το 2000 έως το 2001 και στη συνέχεια από το 2008 έως το 2010. Από το 2018 ζει εξόριστος στο Ισραήλ.

Σχολίαζε τακτικά την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail