Γιατί στην Ελλάδα δεν πέφτουν γρήγορα οι τιμές στο ρεύμα

Την ώρα που στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τιμολογείται για σήμερα στα 282,95 ευρώ/MWh, στη Γερμανία η τιμή της επόμενης ημέρας είναι αρνητική -0,79 ευρώ/MWh, δηλαδή οι καταναλωτές θα πληρώνονται για να καταναλώνουν ρεύμα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Τσεχία όπου η αρνητική τιμή είναι -2,05 ευρώ/MWh, ενώ σε μια σειρά από άλλες χώρες η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είναι μονοψήφια: Πορτογαλία 1,57 ευρώ/MWh, Ισπανία 2,65 ευρώ/MWh, Γαλλία 4,38 ευρώ/MWh, Αυστρία 5,56 ευρώ/MWh, Βέλγιο 5,76 ευρώ/MWh. 

 Από: capital.gr  / Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αντίστοιχα μεγάλες διαφορές στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης καταγράφηκαν και χθες όταν στην Ελλάδα η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 228,15 ευρώ/MWh ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι τιμές ήταν αισθητά χαμηλότερες : Γερμανία 14,63 ευρώ/MWh, Γαλλία 18,48 ευρώ/MWh, Ισπανία ­­– Πορτογαλία 6,02 ευρώ/MWh, Βέλγιο 16,77 ευρώ/MWh, Ελβετία 26,04 ευρώ/MWh, Αυστρία 42,87 ευρώ/MWh, Σλοβενία 35,09 ευρώ/MWh, Κροατία 39,82 ευρώ/MWh Ουγγαρία 54,81 ευρώ/MWh, Τσεχία 25,19 ευρώ/MWh, Πολωνία 94,65 ευρώ/MWh, Ρουμανία 54,50 ευρώ/MWh, Βουλγαρία 54,50 ευρώ/MWh, Σερβία 51,16 ευρώ/MWh.

Η αποκλιμάκωση των τιμών στις χώρες της Ευρώπης οφείλεται σε μια σειρά από θετικές συγκυρίες όπως η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, η άφθονη παραγωγή ΑΠΕ και η διαθεσιμότητα των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά και η χαμηλή ζήτηση λόγω των ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών αλλά και λόγω της περιόδου των εορτών που διανύουμε. Σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου αυτή πλέον κινείται μεταξύ 80 και 85 ευρώ/MWh, κλείνοντας προχθες στα 83,83 ευρώ/MWh ενώ για χθες η τιμή υποχώρησε φτάνοντας μέχρι και τα 80,125 ευρώ/MWh για να κλείσει στα 83,8 ευρώ/MWh.

Στο ερώτημα γιατί οι θετικές αυτές συγκυρίες δεν αποτυπώνονται και στις ελληνικές τιμές του ρεύματος η απάντηση είναι λόγω του τρόπου με τον οποίο τιμολογείται το φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα στη χώρα μας η τιμή διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των προηγούμενων 30 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι στην άνοδο, οι τιμές στη χώρα μας παρουσιάζουν μια πιο ήπια αύξηση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ αντίθετα στην πτώση καθυστερούν να αποτυπωθούν οι χαμηλότερες τιμές.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail