Η χειμερινή επίθεση της Ρωσίας και η απάντηση του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την απαραίτητη δύναμη στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να καταστρέφουν τις ουκρανικές γραμμές επικοινωνίας - το ηλεκτρικό δίκτυο, τις γέφυρες, τους δρόμους και τους σιδηρόδρομους - υποδομές χωρίς τις οποίες οι δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν. Μόλις ολοκληρωθεί η καταστροφή των γραμμών επικοινωνίας, ο ρωσικός στρατός, ιδιαίτερα το εκτεταμένο πυροβολικό του, θα παρουσιάσει στις ουκρανικές δυνάμεις τη δυσάρεστη πραγματικότητα πως είναι πολύ υπο-οπλισμένες και αριθμητικά κατώτερες.

James w. Mcconnell - ronpaulinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το πόσο μακριά επιλέγει να προχωρήσει η δυτική Ρωσία είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, αλλά πρέπει να υποτεθεί πως εκτός από τις τέσσερις περιφέρειες που έχουν ήδη διεκδικηθεί —Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα— θα ήθελαν τουλάχιστον το Μικολάγιεβ και την Οδησσό. Με αυτές τις δύο επιπλέον περιφέρειες η Ρωσία θα είχε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας που αναφέρεται ως Novorossiya (Νέα Ρωσία) και θα στερούσε ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία όσον αφορά την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, η Οδησσός μοιράζεται σύνορα με την Υπερδνειστερία, ένα αποσχισμένο μολδαβικό κράτος που φιλοξενεί μια μικρή (δύο τάγματα) παρουσία του ρωσικού στρατού από το 1995.

Μόλις ξεκινήσει η ρωσική προέλαση, το ΝΑΤΟ μπορεί είτε να αποδεχθεί τη νίκη της Ρωσίας είτε να εμπλακεί με τους Ρώσους με δυνάμεις του . Ενώ μπορεί να γίνει μια πειστική υπόθεση ότι αυτή η σύγκρουση θα έπρεπε να είχε θεωρηθεί ως ένα τοπικό ζήτημα με αναπόφευκτη έκβαση, υπάρχουν λίγα που να υποδηλώνουν πως η ηγεσία του ΝΑΤΟ είναι ικανή να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Δυστυχώς, η Ρωσία είναι ένας τρομερός αντίπαλος. Η Ρωσία ηγείται παγκοσμίως στα συστήματα αεράμυνας. Οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα εμπλέκονται με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400. Το S-400 θεωρείται γενικά ως το καλύτερο σύστημα ευρέως πεδίου στον κόσμο. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, αγόρασε την εξαγωγική έκδοση του S-400 παρά τις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ και κατά προτίμηση έναντι του αμερικανικού συστήματος Patriot. Το ρωσικό S-500, μια βελτίωση του S-400, μόλις πρόσφατα εισήλθε στην παραγωγή και αυτή την στιγμή αναπτύσσεται σε κρίσιμες τοποθεσίες στη Ρωσία.

Η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει προβάδισμα πέντε ετών έναντι των ΗΠΑ στους υπερηχητικούς πυραύλους. Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία άμυνα έναντι των υπερηχητικών πυραύλων, οι οποίοι ταξιδεύουν με υπερηχητική ταχύτητα και μπορούν να αλλάξουν τις διαδρομές πτήσης τους. Ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διεξάγουν υπερηχητικές δοκιμές, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει τέσσερις διαφορετικούς υπερηχητικούς πυραύλους στις υπάρχουσες οικογένειες πυραυλικών συστημάτων τους — Kinzhal, Kalibr, Iskander και Tsirkon — μέχρι στιγμής. Έχουν επίσης ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης, το Avengard.

Μεταξύ των στρατιωτικών στόχων υψηλότερης αξίας οπουδήποτε είναι ένα αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ εισέλθει σε πόλεμο με τη Ρωσία, η ειδική ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Ιόνιο Πέλαγος είναι ένας προφανής ρωσικός στόχος. Πώς μπορεί να αμυνθεί επιτυχώς έναντι της ταυτόχρονης και πιθανώς μαζικής επίθεσης υπερηχητικών και συμβατικών πυραύλων της Ρωσίας;

Η αδυναμία μιας ειδικής ομάδας αερομεταφορέα, του βασικού άξονα του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, να επιβιώσει από επίθεση πυραύλων θα είχε τεράστιες επιπτώσεις και άμεσο αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο.

Σε περίπτωση που οι Ρώσοι βυθίσουν μια ειδική ομάδα αερομεταφορέων, η Ταϊβάν θα πρέπει, για παράδειγμα, να επανεξετάσει τις ψευδαισθήσεις της σχετικά με τις ΗΠΑ που έρχονται να τις βοηθήσουν σε μια σύγκρουση με την Κίνα και να γίνει πολύ πιο επιδεκτική σε μια ήπια κατάκτηση παρόμοια με την κινεζική κατάκτηση του Χονγκ Κονγκ.

Οι βασικές αποστολές του Ναυτικού των ΗΠΑ είναι η Power Projection (προβολή ισχύος), Sea Control (θαλάσσιος έλεγχος), Strategic Deterrence (στρατηγική αποτροπή) και η Strategic Sea Lift (στρατηγικό ανώτερο επίπεδο στη θάλασσα). Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει εξαιρετικά υποβρύχια που παίζουν σημαντικό ρόλο, οι βασικές αποστολές του Ναυτικού απαιτούν έναν ισχυρό στόλο επιφανείας, κατασκευασμένο επί του παρόντος γύρω από αεροπλανοφόρα.

Η κατασκευή ικανών και επιβιώσιμων σύγχρονων πολεμικών πλοίων είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Είναι αυτό που κάνει το Πολεμικό Ναυτικό την πιο ανελαστική και εντάσεως κεφαλαίου υπηρεσία. Όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι ενός ικανού αντιπάλου, το Ναυτικό είναι επίσης η πιο ουσιαστική υπηρεσία της Αμερικής.

Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα περισσότερες από 850 βάσεις σε όλο τον κόσμο. Οι μπότες στο έδαφος δίνουν στις ΗΠΑ ενός είδους επιρροή που το Ναυτικό δεν μπορεί να ταιριάξει και είναι απαραίτητες για όσους βλέπουν τις ΗΠΑ ως τον αστυνόμο του κόσμου. Ασυγχώρητα, το κόστος αυτών των βάσεων και οι εκτεταμένες (και αντιπαραγωγικές) προσπάθειες στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και τώρα την Ουκρανία, έχουν βαρύνει το Ναυτικό και την άμυνα της Αμερικής.

Ενώ το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι, μακράν, το μεγαλύτερο Ναυτικό στον κόσμο σε χωρητικότητα, το Ναυτικό της Κίνας έχει περισσότερα πλοία και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ναυτικής κατασκευής. Ο στόλος της Κίνας αναμένεται να συνεχίσει την ταχεία ανάπτυξή του, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνωθεί. Το Κογκρέσο έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει την περιορισμένη χωρητικότητα ναυπηγείων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αλλά συνεχίζει να περιορίζει τον προϋπολογισμό του Ναυτικού κατά προτίμηση σε σχέση με τις άλλες υπηρεσίες.

Η χρηματοδότηση και η χωρητικότητα των ναυπηγείων δεν είναι τα μόνα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο νόμος Buy American του 1933, ο νόμος περί εμπορικών συμφωνιών του 1979 και η τροποποίηση Berry — που υπάρχει από την αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε μόνιμος νόμος το 1993 — είναι οι κύριοι νόμοι στρατιωτικής κατασκευής εγχώριου περιεχομένου. Αν και πρόκειται για ένα περίπλοκο νομικό θέμα που περιορίζεται από διάφορους παράγοντες, οι παραιτήσεις από κρίσιμα στοιχεία που επιτρέπουν τη χρήση ξένων εξαρτημάτων στην εγχώρια στρατιωτική κατασκευή έχουν καθυστερήσει για επανεξέταση, καθώς η αποβιομηχάνιση της Αμερικής έχει διευρύνει πολύ την ανάγκη για παραιτήσεις. Η περίπτωση για πρόσθετες εξαιρέσεις ενισχύεται επίσης επιτρέποντας την εξέταση του κόστους των εξαρτημάτων. Όλα αυτά συνδυάζονται για να αφήσουν την στρατιωτική κατασκευή ευάλωτη σε μια μελλοντική σύγκρουση. Το Κογκρέσο θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανάγκη γρήγορης μετάβασης στο 100% των εξαρτημάτων των ΗΠΑ και να κατανοήσει πως το αρχικό κόστος που προκύπτει στην εγχώρια παραγωγή είναι ένα εφάπαξ κόστος. Οι απαιτήσεις στρατιωτικής κατασκευής μπορεί να είναι ένας σημαντικός καταλύτης για την αμερικανική κατασκευή, ο οποίος, σε μια σύγκρουση, θα αποδειχθεί απαραίτητος.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι προσπάθησαν να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους, ενώ η ηγεσία της Αμερικής, σε δικομματική βάση, είχε εμμονή με τη Μέση Ανατολή. Ως αποτέλεσμα, ένα πειστικό επιχείρημα υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ασυναγώνιστες. Ας ελπίσουμε πως δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξουμε πορεία.

* Ο McConnell είναι συνταγματάρχης, εφεδρεία του αμερικανικού στρατού, συνταξιούχος και απόφοιτος του Πολεμικού Κολεγίου Στρατού των ΗΠΑ. Πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Νιου Χάμσαϊρ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail