Ενδέχεται να προκύψουν απρόβλεπτες συνέπειες από τον περιορισμό του ρωσικού πετρελαίου

Η Δύση σχεδιάζει να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο από τις 5 Δεκεμβρίου. Η δηλωμένη πρόθεση ανάμειξης σε αυτή την πτυχή της αγοράς πετρελαίου υποτίθεται ότι θα στερήσει τη Ρωσία από τα κεφάλαια που χρειάζεται για να συνεχίσει την ειδική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Αυτή η δραματική κίνηση πραγματοποιείται αφού οι κυρώσεις της Δύσης όλο αυτό το έτος απέτυχαν να επιτύχουν τον ίδιο στόχο, αλλά είναι πιθανό να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Πριν προβλέψετε ποια θα μπορούσαν να είναι, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον αναγνώστη σχετικά με τους μηχανισμούς επιβολής του προτεινόμενου ανώτατου ορίου τιμής. Εκείνοι που συνεχίζουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από αυτήν την τιμή δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν δυτικές υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση και η ναυτιλία για τη διευκόλυνση αυτών των συναλλαγών, διαφορετικά θα τους επιβληθούν κυρώσεις. Αυτό υποδηλώνει πως οι δυτικές κυβερνήσεις μπορούν απλώς να παρακολουθούν αυτές τις εταιρείες για να δουν ποιος τις χρησιμοποιεί για ποιο σκοπό μετά τις 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσουν εάν παραβιάζει τους κανόνες τους.

Σχετικά με αυτά, αυτή η πολιτική ενσωματώνει την αντίληψή τους για τη λεγόμενη «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» όπου εφαρμόζονται αυθαίρετα διπλά μέτρα και μέτρα για την προώθηση των συμφερόντων της Δύσης. Από τη μία πλευρά, αυτές οι χώρες ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν το ελεύθερο εμπόριο, ενώ από την άλλη, απειλούν με κυρώσεις όσους συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο στην τιμή της αγοράς. Εκεί βρίσκεται μια από τις πρώτες συνέπειες αυτής της πολιτικής που η Δύση δεν είχε προβλέψει, δηλαδή ότι δυσφημεί την ήπια ισχύ της.

Δεύτερον, ο περιορισμός της τιμής του ρωσικού πετρελαίου είναι απίθανο να χρεοκοπήσει το Κρεμλίνο, πόσο μάλλον να επηρεάσει την πορεία της ειδικής επιχείρησής του με οποιονδήποτε τρόπο. Όσον αφορά την πρώτη πρόβλεψη, αυτό οφείλεται στο ότι το Κρεμλίνο έλαβε έσοδα ρεκόρ φέτος παρά τις κυρώσεις λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ η δεύτερη οφείλεται στο γεγονός πως η ηγεσία του θεωρεί ότι αυτή η εκστρατεία υπερασπίζεται την ακεραιότητα της εθνικής κυριαρχίας και τις κόκκινες γραμμές ασφαλείας στην Ουκρανία αφού το ΝΑΤΟ τις πέρασε εκεί.

Η τρίτη απρόβλεπτη συνέπεια είναι πως η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναδιαμορφώνεται ριζικά ως αποτέλεσμα του διαφαινόμενου ανώτατου ορίου τιμών. Αν και η Ρωσία έχει ήδη χάσει το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς, αντισταθμίζει τις αυξημένες εξαγωγές σε χώρες της Ασίας-Ειρηνικού όπως η Ινδία, η οποία έχει εισάγει κυριολεκτικά πενήντα φορές περισσότερο πετρέλαιο από πέρυσι. Εν τω μεταξύ, η αναγκαστική αποχώρηση της Ρωσίας από την ευρωπαϊκή αγορά άφησε ένα κενό που κάλυψαν οι ΗΠΑ αφού οι εξαγωγές πετρελαίου τους εκεί αυξήθηκαν κατά 52,2% .

Τέταρτον, η ριζική αναμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου που προκλήθηκε από την πολιτική παρέμβαση της Δύσης θα μπορούσε επίσης να αναδιαμορφώσει ριζικά την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου προς όφελος και των ΗΠΑ. Η ΕΕ πιέστηκε από τις ΗΠΑ να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και να αντικαταστήσει αυτόν τον πόρο με πιο ακριβό LNG από τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ειρωνικό καθώς η δηλωμένη πρόθεση «αποσύνδεσης» από τη Ρωσία ήταν να μην εξαρτάται πλέον δυσανάλογα από κανέναν μεμονωμένο προμηθευτή, ωστόσο τώρα η ΕΕ εξαρτάται από τις ΗΠΑ.

Το θέμα της εξάρτησης φέρνει την ανάλυση στην πέμπτη συνέπεια που συνδέεται με το επερχόμενο ανώτατο όριο τιμών, και είναι ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μια εναλλακτική οδός για τις άτυπες συνεχείς εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη. Μια έκθεση τον Νοέμβριο από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα που εδρεύει στη Φινλανδία υποστήριξε πως η Τουρκία πουλάει εξευγενισμένο ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ όλο αυτό το έτος. Εάν ισχύει, τότε αυτή η διαδρομή θα μπορούσε να βοηθήσει το μπλοκ να καλύψει τη ζήτηση χωρίς να εξαρτάται πολύ από τις ΗΠΑ.

Έκτον, όλα τα προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτική της Δύσης δεν θα επιτύχει τη δηλωμένη πρόθεσή της να χρεοκοπήσει τη Ρωσία και να επηρεάσει έτσι την ειδική της επιχείρηση, αν και πιθανότατα θα θεωρηθεί εν μέρει επιτυχημένη. Για το σκοπό αυτό, το αναδυόμενο στρατιωτικό αδιέξοδο στην Ουκρανία που προκλήθηκε από την περιορισμένη στρατιωτική-βιομηχανική ικανότητα της Δύσης να διατηρήσει το εύρος, την κλίμακα και τον ρυθμό υποστήριξης προς τον εταίρο της και η έναρξη του χειμώνα θα αποδοθεί δημοσίως στο ανώτατο όριο τιμών για πολιτική ευκολία.

Για να τα συνοψίσουμε όλα, ο περιορισμός της τιμής του ρωσικού πετρελαίου: δυσφημεί την ήπια δύναμη της Δύσης αντικρούοντας τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, θα αναδιαμορφώσει ριζικά την παγκόσμια αγορά ενέργειας αλλά δε θα χρεοκοπήσει το Κρεμλίνο ούτε θα επηρεάσει την στρατιωτική επιχείρησή του ωστόσο πιθανότατα θα θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε μείωση των μαχών. Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται επίσης τη συμμόρφωση της ΕΕ με αυτήν την πολιτική για να αποκομίσουν κέρδη κατακτώντας τις αγορές του μπλοκ. Συνολικά, μπορεί να ειπωθεί πως αυτή η επικείμενη κίνηση είναι επομένως ένα σημαντικό αμερικανικό παιχνίδι ισχύος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail