Η Ρωσία απομακρύνεται από το δολάριο και το ευρώ

Sputnik / Kirill Kallinikov
Freepen.gr - Το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ στις διασυνοριακές πληρωμές της Ρωσίας έχει μειωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο από την αρχή του έτους, από 79% σε περίπου 50%, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των διακανονισμών εξαγωγών και εισαγωγών παραμένει σε δολάρια και ευρώ, αυτές οι πληρωμές παρεμποδίζονται από κυρώσεις, καθώς πολλές ρωσικές τράπεζες έχουν αποσυνδεθεί από το δυτικό σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, SWIFT, και πλέον δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ορισμένες συναλλαγές.

Η χρήση του κινεζικού γουάν από τις ρωσικές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους εννέα μήνες καθώς η Μόσχα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα δυτικά νομίσματα. Ωστόσο, για να διευθετηθούν πληρωμές σε εναλλακτικά νομίσματα, πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα υποδομή για πράξεις συναλλάγματος, είπε η ρυθμιστική αρχή.

Το μερίδιο του γιουάν στον όγκο των συναλλαγών ρωσικού νομίσματος αυξήθηκε από 3% το Μάρτιο σε 33% το Νοέμβριο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Η ρυθμιστική αρχή εξήγησε πως οι παίκτες της αγοράς «όχι μόνο αγόρασαν γιουάν για ρούβλια, αλλά και μετέφεραν μέρος των κεφαλαίων από δολάρια και ευρώ» σε κινεζικό νόμισμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail