Το ΝΑΤΟ επεκτείνεται αλλά η αρχική αντιρωσική αποστολή είναι στατική 73 χρόνια μετά

Η οργάνωση είναι ο διάδοχος του θρόνου που εκκενώθηκε μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για μια σύνοδο κορυφής στη ρουμανική πρωτεύουσα Βουκουρέστι για μια γιορτή για την επέκταση του μπλοκ.

Editorial - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αντιρωσική ρητορική και η εχθρότητα ήταν επίσης αναβραστικές. «Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο», φώναξαν οι εκπρόσωποι που ορκίστηκαν να «μην υποχωρήσουν» προμηθεύοντας ακόμη πιο θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να χτυπήσουν τις καρδιές της Ρωσίας.

Είναι εκπληκτικό πώς μπορεί να προβληθεί μια τέτοια ανόητη πολεμοχαρής στάση ως προάσπιση του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ιδρύθηκε το 1949 και σηματοδότησε αναμφισβήτητα την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου όταν ο κόσμος οριοθετήθηκε σε ένα στρατόπεδο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι αξιοσημείωτο πως μόνο τέσσερα χρόνια πριν, αυτά τα έθνη ανακηρύχθηκαν σύμμαχοι στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Έτσι, μέσα σε μια μεταφορική ριπή οφθαλμού, η Σοβιετική Ένωση θα χαρακτηριζόταν ως ο «νέος εχθρός». Και αυτό ήταν ακόμη και ενώ ο σοβιετικός λαός εξακολουθούσε να θρηνεί έως και 30 εκατομμύρια νεκρούς κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στο ναζιστικό Τρίτο Ράιχ. Συγκλονιστικό αλλά αποκαλυπτικό.

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος εικαζόταν πως είχε τελειώσει το 1990 με την πολιτική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα διαλυόταν επίσης, αφού ο υποτιθέμενος βασικός σκοπός της ήταν πια περιττός από την ιστορία. Μακριά από αυτό, ο στρατιωτικός οργανισμός έχει διπλασιάσει τα μέλη του στα σημερινά 30 έθνη. Τα περισσότερα από τα κράτη που εντάχθηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν πρώην Σοβιετικοί σύμμαχοι. Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ήταν σε άμεση αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στους τελευταίους Σοβιετικούς ηγέτες από τους Αμερικανούς ομολόγους τους. Αυτό έχει τεκμηριωθεί και επιβεβαιωθεί από αξιότιμους διπλωμάτες και μελετητές των ΗΠΑ όπως ο Jack Matlock, ο John Mearsheimer και ο αείμνηστος Stephen Cohen.

Η διεύρυνση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να είναι έτοιμες να επικυρώσουν την ένταξη. Άλλα υποψήφια μέλη περιλαμβάνουν την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Ρωσία ήταν εδώ και καιρό επικριτική για την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ, πρώτον από αρχή ως αθετημένη υπόσχεση και, δεύτερον, λόγω της απειλής για την εθνική της ασφάλεια, επειδή το εμπειρικό μοτίβο κάνει λόγο για απαίσια περικύκλωση. Η στρατιωτική συμμαχία τοποθετεί εχθρικές δυνάμεις όλο και περισσότερο κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας. Δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταργήσει αρκετές συνθήκες για τον έλεγχο των όπλων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας συνιστά υπαρξιακή απειλή.

Ενάντια σε όλα τα στοιχεία, το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται πως δεν απειλεί τη Ρωσία. Αυτό είναι μια απαίσια προσβολή για τη νοημοσύνη. Η αδιάκοπη επέκταση του ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις στρατηγικές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν οικοδομεί ασφάλεια με τη Ρωσία. Οδηγείται από την οικοδόμηση ασφάλειας κατά της Ρωσίας και τη διαίρεση της ηπείρου της Ευρώπης σε εχθρικά στρατόπεδα όπως στον Ψυχρό Πόλεμο. Πράγματι, θα πρέπει να συμπεράνει κανείς ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ πραγματικά. Απλώς βρήκε μια επανεφεύρεση με τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας στη θέση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το υποστηριζόμενο από τη CIA πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 ήταν βασικό μέρος της ατζέντας του ΝΑΤΟ για την αποσταθεροποίηση και τη στρατιωτικοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Η ένταξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας προτάθηκε για πρώτη φορά επίσημα το 2008 μαζί με τη Γεωργία. Η Μόσχα δηλώνει συνεχώς πως τέτοια σχέδια ήταν ανεπίτρεπτα για την εθνική της ασφάλεια. Ωστόσο, η συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προώθησε τα σχέδιά της με έναν απρόσεκτο τρόπο που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως υπολογισμένη επιθετικότητα.

Το καθεστώς του Κιέβου που τέθηκε στην εξουσία από το πραξικόπημα του 2014 που ενορχηστρώθηκε από τη CIA ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση. Η λατρεία του καθεστώτος προς τους πρώην συνεργάτες των Ναζί και η λυσσαλέα ρωσοφοβία του είναι μια αφόρητη απειλή. Ένας αδυσώπητος πόλεμος χαμηλής έντασης εναντίον του ρωσόφωνου λαού της πρώην Ουκρανίας από το 2014 έως το 2022 εξοπλίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ΝΑΤΟ. Αυτή την εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ευθαρσώς πως ο σημερινός πόλεμος ξεκίνησε πραγματικά το 2014 με την εκπαίδευση και τον οπλισμό των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδά και άλλους.

Είναι λοιπόν σαφές ότι ο τρέχων πόλεμος στην Ουκρανία είναι το αποκορύφωμα και η εκδήλωση της ιμπεριαλιστικής ατζέντας του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Αυτή η ατζέντα δεν εξαφανίστηκε ποτέ με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Έχει γίνει ολοένα και πιο έντονη. Δεν είναι τυχαίο ότι τη διάλυση της ΕΣΣΔ ακολούθησε γρήγορα μια φάση μόνιμων πολέμων που διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες τους ή με τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ. Ο βάρβαρος βομβαρδισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1999 αποκάλυψε τα δόντια της. Ακολούθησαν αιματηροί πόλεμοι και παράνομες επεμβάσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων.

Το ΝΑΤΟ είναι ένα ιμπεριαλιστικό συνδικάτο εγκλήματος που λειτουργεί για να ικανοποιήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα του ηγέτη του, των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον δε θέλει ειρήνη ή διεθνή ασφάλεια. Αυτό θα ήταν ανάθεμα. Χρειάζεται σύγκρουση, εντάσεις και πόλεμο για να ικανοποιήσει την στρατιωτικοποιημένη καπιταλιστική οικονομία της. Είναι απλώς συγκλονιστικό το πώς τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν προσκυνήσει στις επιταγές της Ουάσιγκτον, ακόμη και όταν αυτό σημαίνει πως θα υποστούν τεράστια ζημιά στα συμφέροντα της Ευρώπης. Λοιπόν, για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι οι λαοί της Ευρώπης που είναι διεστραμμένοι. Είναι οι λεγόμενοι ηγέτες τους που προδίδουν τα συμφέροντά τους από ψυχική δουλεία στο θείο Σαμ.

Για γέλια, ενώ ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα για να γλεντήσει με ψητό μοσχάρι και αστακούς με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι Γάλλοι στο σπίτι πλήττονταν από διακοπές ρεύματος λόγω του ενεργειακού πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι το μπλοκ του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τη θεμελιώδη αποστολή του 1949 «να κρατήσει τους Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω». Η παρούσα αντιπαράθεση στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές προεκτάσεις της είναι απόδειξη αυτής της αποστολής. Δεν είναι μόνο να κρατήσουμε τους Γερμανούς κάτω, αλλά να κρατήσουμε την Ευρώπη κάτω και συγκεκριμένα κάτω από την αμερικανική ηγεμονία. Και οι αξιολύπητοι Ευρωπαίοι πολιτικοί κυλιούνται σαν γαλλικό κανίς για να υποχρεώσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η οργάνωση του ΝΑΤΟ μπορεί να έχει επεκταθεί πολύ, αλλά η ιμπεριαλιστική της νοοτροπία είναι τόσο στατική όσο ήταν το 1949. Το θέμα είναι πως ο «κομμουνισμός» δεν ήταν το ιδεολογικό πρόβλημα. Το ιδεολογικό πρόβλημα ήταν και παραμένει ο αμερικανικός καπιταλισμός και ο ακόρεστος μιλιταρισμός και ιμπεριαλισμός του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απόδειξη του προπατορικού αμαρτήματος του ΝΑΤΟ. Η οργάνωση είναι ο διάδοχος του θρόνου που εκκενώθηκε μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Ακόμη και όταν μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αρχηγοί του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν πως το μπλοκ δεν είναι μέρος στη σύγκρουση. Φαίνεται ότι το μπλοκ έχει κληρονομήσει ακόμη και την τάση του Γκέμπελς για τα μεγάλα ψέματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail