Η Συρία λέει ότι οι απώλειες από την κατοχή των ΗΠΑ ξεπερνούν τα 111 δισεκατομμύρια δολάρια

Freepen.gr -
Οι απώλειες που προκύπτουν από την κατοχή της βόρειας Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια περιοχή που έχει πρόσβαση σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πολλούς άλλους φυσικούς πόρους, ξεπέρασαν τα 111 δισεκατομμύρια δολάρια, αποκάλυψε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών στις 14 Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στη Συρία το 2014 με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ISIS. Σήμερα, ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και με την υποστήριξη των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ελέγχει τεράστια τμήματα της βόρειας περιοχής, συμπεριλαμβανομένων βασικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις από το al-Omar στο Deir Ezzor έως το Rmelan.

Ο συνασπισμός διατηρεί επίσης μια μεγάλη φρουρά στη νοτιοανατολική περιοχή του al-Tanf με τη βοήθεια ορισμένων ντόπιων ανταρτών. Η φρουρά μπλοκάρει έναν βασικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, με τη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του γειτονικού Ιράκ.

Σε ανακοίνωσή του, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών αναλύει τις απώλειες που προκάλεσε η αμερικανική κατοχή, αποκαλύπτοντας ότι ο τομέας του πετρελαίου ήταν ο πιο επηρεασμένος.

«Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως η συνολική αξία των άμεσων απωλειών από τις επιθέσεις που διέπραξαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, οι πολιτοφυλακές και οι συνδεδεμένες τρομοκρατικές οντότητες στο συριακό έδαφος ανήλθαν σε 25,9 δισεκατομμύρια δολάρια. 19,8 δισεκατομμύρια δολάρια λεηλασίας πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων, 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από βανδαλισμούς και λεηλασίες εγκαταστάσεων. 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια η αξία των ζημιών που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από τους λεγόμενους βομβαρδισμούς αυτών των εγκαταστάσεων από το διεθνή συνασπισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι έμμεσες απώλειες ξεπερνούν τα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιπροσωπεύει την αξία της χαμένης παραγωγής (αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, οικιακό αέριο, παράγωγα πετρελαίου, ορυκτοί πόροι) ως αποτέλεσμα χαμηλότερης παραγωγής από τους προγραμματισμένους ρυθμούς σε κανονικές συνθήκες εργασίας, και επομένως τη συνολική αξία. Οι απώλειες του συριακού πετρελαϊκού τομέα έχουν καταγράψει 111,9 δισεκατομμύρια δολάρια».

Το υπουργείο συνέχισε τη δήλωσή του καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να τερματίσουν την κατοχή από τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία και να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

«Η Συρία απαιτεί εκ νέου από τον ΟΗΕ να λάβει επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και να εξασφαλίσει αποζημίωση για αυτές τις παραβιάσεις, να τερματίσει την παράνομη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων, να επιστρέψει τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατέλαβαν αυτές οι δυνάμεις στο συριακό κράτος και την άμεση και άνευ όρων άρση των άδικων καταναγκαστικών μέτρων για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και την παροχή κατάλληλων συνθηκών για την εθελοντική, ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή των εκτοπισμένων και των προσφύγων στην πατρίδα τους», ανέφερε το υπουργείο.

Η δήλωση έγινε καθώς η Συρία υποφέρει από μια άνευ προηγουμένου έλλειψη καυσίμων που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής στη χώρα.

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail