Ο Sun Tzu περπατά σε ένα μπαρ στο Kherson…

Χερσώνα - Eirena / pixabay
Συμφωνία ή καμία συμφωνία, ο στρατηγός Winter (Χειμώνας) έρχεται στην πόλη - έτοιμος να διασκεδάσει τον επίτιμο καλεσμένο του Sun Tzu με τόσα πολλά νέα πιάτα στο τραπέζι του δείπνου τους.

Pepe Escobar - thesaker.is / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ανακοίνωση του Kherson Retreat (υποχώρηση από τη Χερσώνα) μπορεί να σηματοδότησε μια από τις πιο ζοφερές μέρες της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 1991.

Αν αφήσετε τη δεξιά όχθη του Δνείπερου για να δημιουργήσετε μια γραμμή άμυνας στην αριστερή όχθη, μπορεί να υποδηλώνει απόλυτη στρατιωτική αίσθηση. Ο ίδιος ο στρατηγός Αρμαγεδδών, από την πρώτη του μέρα στη δουλειά, άφησε να εννοηθεί πως αυτό μπορεί να ήταν αναπόφευκτο.

Όπως βρίσκεται στη σκακιέρα, το Kherson βρίσκεται στη «λάθος» πλευρά του Δνείπερου. Όλοι οι κάτοικοι της περιφέρειας Kherson – 115.000 άνθρωποι συνολικά – που ήθελαν να μετεγκατασταθούν σε ασφαλέστερα γεωγραφικά πλάτη έχουν εκκενωθεί από τη δεξιά όχθη.

Ο στρατηγός Αρμαγεδδών γνώριζε πως αυτό ήταν αναπόφευκτο για διάφορους λόγους:

Καμία κινητοποίηση μετά τα αρχικά σχέδια του SMO (Special Military Operation, Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση) δεν απέτυχε. Καταστροφή στρατηγικών γεφυρών κατά μήκος του Δνείπερου – πλήρης με τρίμηνη μεθοδική ουκρανική σφυροκόπηση γεφυρών, πορθμείων, πλωτών και προβλήτων, κανένα δεύτερο προγεφύρωμα στα βόρεια της Χερσώνας ή στα δυτικά (προς την Οδησσό ή τον Νικολάεφ) για να διεξάγει επίθεση.

Και μετά, ο πιο σημαντικός λόγος: ο μαζικός εξοπλισμός σε συνδυασμό με το ΝΑΤΟ που διεξήγαγε de facto τον πόλεμο μεταφράστηκε σε τεράστια δυτική ανωτερότητα στην αναγνώριση, τις επικοινωνίες και τη διοίκηση και τον έλεγχο.

Στο τέλος, το Kherson Retreat μπορεί να είναι μια σχετικά μικρή τακτική απώλεια. Ωστόσο, πολιτικά, είναι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή, μια καταστροφική αμηχανία.

Η Χερσώνα είναι μια ρωσική πόλη. Οι Ρώσοι έχουν χάσει –έστω και προσωρινά– την πρωτεύουσα μιας ολοκαίνουργιας περιοχής που συνδέθηκε με την Ομοσπονδία. Η ρωσική κοινή γνώμη θα έχει τεράστια προβλήματα να απορροφήσει τις ειδήσεις.

Η λίστα των αρνητικών είναι σημαντική. Οι δυνάμεις του Κιέβου ασφαλίζουν το πλευρό τους και ενδέχεται να απελευθερώσουν δυνάμεις για να πάνε εναντίον του Ντονμπάς. Ο εξοπλισμός από τη συλλογική Δύση παίρνει μεγάλη ώθηση. Το HIMARS μπορεί πλέον να χτυπήσει στόχους στην Κριμαία.

Τα οπτικά είναι τρομερά. Η εικόνα της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Νότο αμαυρώνεται σοβαρά. Άλλωστε, αυτή η κίνηση ισοδυναμεί με την εγκατάλειψη του ρωσικού εδάφους – ενώ τα κατά συρροή ουκρανικά εγκλήματα πολέμου εξαφανίζονται αμέσως από τη μεγάλη «αφήγηση».

Τουλάχιστον, οι Ρώσοι πριν από πολύ καιρό θα έπρεπε να είχαν ενισχύσει το κύριο στρατηγικό τους πλεονέκτημα - προγεφύρωμα στη δυτική πλευρά του Δνείπερου, ώστε να μπορέσει να αντέξει – εκτός από μια ευρέως προβλεπόμενη πλημμύρα στο φράγμα Kakhovka. Και όμως οι Ρώσοι αγνόησαν επίσης την απειλή βομβαρδισμού του φράγματος για μήνες. Αυτό σημαίνει τρομερό σχεδιασμό.

Τώρα οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να κατακτήσουν ξανά τη Χερσώνα. Και παράλληλα να σταθεροποιήσουν τις πρώτες γραμμές, να σχεδιάσουν οριστικά σύνορα και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να «αποστρατιωτικοποιήσουν» οριστικά τις ουκρανικές επιθέσεις, είτε μέσω διαπραγματεύσεων είτε μέσω βομβαρδισμών.

Είναι αρκετά αποκαλυπτικό ότι μια σειρά τύπων πληροφοριών του ΝΑΤΟ, από αναλυτές έως απόστρατους στρατηγούς, είναι καχύποπτοι για την κίνηση του στρατηγού Αρμαγεδδών: τη βλέπουν ως μια περίτεχνη παγίδα, ή όπως το είπε ένας Γάλλος στρατιωτικός αναλυτής, «μια μαζική επιχείρηση εξαπάτησης». Κλασικός Sun Tzu. Αυτό έχει ενσωματωθεί δεόντως ως η επίσημη ουκρανική αφήγηση.

Έτσι, για να παραθέσω το Twin Peaks, εκείνο το ανατρεπτικό κλασικό της αμερικανικής ποπ κουλτούρας, «οι κουκουβάγιες δεν είναι αυτό που φαίνονται». Εάν συμβαίνει αυτό, ο Στρατηγός Αρμαγεδδών θα επιδιώκει να υπερτείνει σοβαρά τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας. Αποπλανήστε τους στο να εκτεθούν και στη συνέχεια αρχίστε να ρίχνετε στο ψαχνό.

Άρα είναι είτε Σουν Τζου, είτε μια συμφωνία είναι στα φτερά, που συμπίπτει με τη G20 την επόμενη εβδομάδα στο Μπαλί.

Η τέχνη της συμφωνίας

Λοιπόν, φαίνεται πως έγινε κάποια συμφωνία μεταξύ του Jake Sullivan και του Patrushev.

Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τις λεπτομέρειες, ακόμη και εκείνοι που έχουν πρόσβαση σε επιφανείς πληροφοριοδότες της 5ης φάλαγγας στο Κίεβο. Αλλά ναι – η συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει το Kherson. Η Ρωσία θα κρατούσε το Ντονμπάς αλλά δενθα προχωρούσε προς το Χάρκοβο και την Οδησσό. Και η επέκταση του ΝΑΤΟ σίγουρα θα παγώσει. Μια μινιμαλιστική συμφωνία.

Αυτό θα εξηγούσε γιατί ο Patrushev μπόρεσε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για την Τεχεράνη ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Kherson Retreat, και να φροντίσει, αρκετά χαλαρά, μια πολύ σημαντική στρατηγική συνεργασία με τον Ali Shamkhani, Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.

Η συμφωνία μπορεί να ήταν επίσης το ενσωματωμένο «μυστικό» στην ανακοίνωση της Μαρίας Ζαχάροβα πως «είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις».

Οι Ρώσοι θα εγκαταλείψουν την όχθη του ποταμού Δνείπερου σε μια διαχειριζόμενη στρατιωτική υποχώρηση. Αυτό δε θα ήταν δυνατό χωρίς διαχειριζόμενες στρατιωτικές διαπραγματεύσεις.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις για το back channel συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες. Ο αγγελιοφόρος είναι η Σαουδική Αραβία. Ο στόχος των ΗΠΑ, βραχυπρόθεσμα, θα είναι προς ένα είδος συμφωνίας Μινσκ 3 – με Κωνσταντινούπολη / Ριάντ να συνδέονται.

Κανείς δε δίνει την παραμικρή σημασία στον κλόουν της κόκας Zelensky. Ο Sullivan πήγε στο Κίεβο για να παρουσιάσει ένα τετελεσμένο γεγονός.

Ο Δνείπερος θα είναι –κατά τη διατριβή– η διευθετημένη και υπό διαπραγμάτευση πρώτη γραμμή.

Το Κίεβο θα πρέπει να καταπιεί μια παγωμένη γραμμή επαφής στο Zaporizhye, το Donetsk και το Lugansk – με το Κίεβο να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από το Zaporozhye, επομένως να σταματήσει να βομβαρδίζει τις υποδομές του.

Οι ΗΠΑ θα έδιναν δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων συν μέρος των κατασχεμένων – δηλαδή κλεμμένων – ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας. Το Κίεβο θα λάβει σύγχρονα συστήματα αεράμυνας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μόσχα δε θα συμφωνήσει με καμία από αυτές τις διατάξεις.

Σημειώστε πως όλα αυτά συμπίπτουν με το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ – όπου οι Δημοκρατικοί δεν έχασαν ακριβώς.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συσσωρεύει όλο και περισσότερα κέρδη στη μάχη για το Μπαχμούτ.

Δεν υπάρχουν αυταπάτες στη Μόσχα ότι αυτό το κρυπτο-Μινσκ 3 θα γινόταν σεβαστό από την «μη ικανή για συμφωνία» Αυτοκρατορία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν είναι ένας 45χρονος δικηγόρος με μηδενικό στρατηγικό υπόβαθρο και «εμπειρία» που ισοδυναμεί με εκστρατεία υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Ο Patrushev μπορεί να τον φάει για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ αργά το βράδυ – και αόριστα «συμφωνεί» με οτιδήποτε.

Γιατί λοιπόν οι Αμερικανοί θέλουν απεγνωσμένα να προσφέρουν μια συμφωνία; Επειδή μπορεί να αισθάνονται την επόμενη ρωσική κίνηση με την άφιξη του στρατηγού Γουίντερ θα πρέπει να είναι σε θέση να κερδίσει οριστικά τον πόλεμο με τους όρους της Μόσχας. Αυτό θα περιελάμβανε το κλείσιμο των πολωνικών συνόρων μέσω ενός μακριού βέλους από τη Λευκορωσία προς τα κάτω. Με την κοπή των γραμμών εφοδιασμού με όπλα, η μοίρα του Κιέβου είναι σφραγισμένη.

Συμφωνία ή καμία συμφωνία, ο στρατηγός Winter έρχεται στην πόλη - έτοιμος να διασκεδάσει τον επίτιμο καλεσμένο του Sun Tzu με τόσα πολλά νέα πιάτα στο τραπέζι του δείπνου τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail