Έτοιμη να κλείσει και τον τελευταίο αγωγό η Gazprom: Κατηγορεί την Ουκρανία ότι κλέβει το αέριο της Μολδαβίας

Sputnik / Ilya Pitalev
Freepen.gr - Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, Gazprom, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία εκτρέπει τις προμήθειες φυσικού αερίου που διέρχονται από τη Μολδαβία και η εταιρεία έχει απειλήσει να περιορίσει τις παραδόσεις μέσω ενός βασικού αγωγού ως απάντηση.

«Ο όγκος του φυσικού αερίου που προμηθεύει η Gazprom στον σταθμό μέτρησης αερίου «Sudzha» (GMS) για διαμετακόμιση στη Μολδαβία μέσω Ουκρανίας υπερβαίνει τον φυσικό όγκο που μεταδίδεται στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία», ανέφερε η δήλωση της Gazprom.

Η Μολδαβία πλήρωσε για ορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου του Νοεμβρίου τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Gazprom, η οποία ανέφερε πως το Κίεβο είχε κρατήσει 52,52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προοριζόταν για τη Μολδαβία στο έδαφός του.

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία προειδοποίησε περαιτέρω ότι εάν συνεχιστεί η ανισορροπία στη διαμετακόμιση, τότε θα αρχίσει να μειώνει την παροχή φυσικού αερίου στο Sudzha GMS για διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας από τις 10 π.μ. (7 π.μ. GMT) στις 28 Νοεμβρίου, «στο ποσό της ημερήσιας υποζωογονίας».

Η γραμμή διαμετακόμισης Sudzha μέσω της Ουκρανίας παραμένει η μόνη οδός για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης μετά την καταστροφή του δικτύου Nord Stream από μια ύποπτη έκρηξη το Σεπτέμβριο.

Αργότερα την Τρίτη, το Κίεβο κατηγόρησε την Gazprom για χειραγώγηση των γεγονότων. Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας δήλωσε πως ολόκληρος ο όγκος φυσικού αερίου που δέχεται η Ουκρανία στα σύνορα με τη Ρωσία μεταφέρθηκε στη Μολδαβία. Ωστόσο, μέρος αυτού του φυσικού αερίου επιστρέφεται στην Ουκρανία με τη μορφή «εικονικού αντίστροφου», ισχυρίστηκε ο χειριστής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail