Η Ρωσία καθέλκυσε πυρηνικό παγοθραυστικό σε ένα ακόμη βήμα για κυριαρχία στην Αρκτική

Valentin Yegorshin / TASS
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβλεψε την Τρίτη την καθέλκυση ενός νέου πυρηνικού παγοθραυστικού, καθώς η Ρωσία πιέζει να αναπτύξει την Αρκτική και αναζητά νέες αγορές ενέργειας εν μέσω κυρώσεων για την Ουκρανία.

Απευθυνόμενος σε τελετή της Αγίας Πετρούπολης για την καθέλκυση του παγοθραυστικού Yakutia μέσω σύνδεσης βίντεο, ο Πούτιν μίλησε για την «στρατηγική» σημασία του σκάφους για τη Ρωσία.

Εκτός από την εκτόξευση του Yakutia, οι αρχές ύψωσαν συμβολικά σημαία σε ένα άλλο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό, το Ural.

Το Ural και το Yakutia αποτελούν μέρος ενός στόλου πυρηνικών παγοθραυστικών που προορίζονται να εξασφαλίσουν την κυριαρχία της Μόσχας στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν γρήγορα καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται.

Ο αρχηγός του Κρεμλίνου δεσμεύτηκε να αναπτύξει τον πυρηνικό στόλο της χώρας του παρά τις τρέχουσες οικονομικές και παραγωγικές δυσκολίες της Ρωσίας.

«Θα αυξήσουμε τις δυνατότητες του στόλου των πυρηνικών παγοθραυστικών μας», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως η Ρωσία θα το κάνει «χρησιμοποιώντας εγχώριο εξοπλισμό και εξαρτήματα».

Το Ural αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το Δεκέμβριο, ενώ το Yakutia θα ενταχθεί στον στόλο στα τέλη του 2024, είπε ο Πούτιν.

Τα σκάφη έχουν σχεδιαστεί για να αντιστέκονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες στον Άπω Βορρά, έχουν μήκος 173 μέτρα (568 πόδια) και μπορούν να συντρίψουν πάγο πάχους έως και 2,8 μέτρων.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι τα πλοία αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Μόσχας «να εδραιώσει το καθεστώς της Ρωσίας ως μεγάλης Αρκτικής δύναμης».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail