Όλες οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη Ρωσία στο G20 απέτυχαν

Από τις 15 έως τις 16 Νοεμβρίου, η Σύνοδος Κορυφής των G20 έλαβε χώρα στην Ινδονησία, και σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Δύσης, η Ρωσία ήταν ενεργός και ευπρόσδεκτος συμμετέχων. Την παραμονή της Συνόδου, οι ΗΠΑ ζήτησαν να απομονωθεί η Ρωσία, ωστόσο, αυτό που συνέβη στο Μπαλί δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της Ουάσιγκτον - η ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δεν εγκαταλείφθηκε παρά όλες τις προσπάθειες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μάλλον, ο έμπειρος Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός στο νησί διακοπών της Ινδονησίας με κόκκινα χαλιά και μια τιμητική φρουρά στην πασαρέλα. Έγινε ακόμη και παραδοσιακός χορός για αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και η υποδοχή του Λαβρόφ κατέστησε σαφές πως η ρωσική αντιπροσωπεία ήταν ένα ευπρόσδεκτο μέρος στη G20. Σημειώνεται ότι ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έγινε δεκτός με τον ίδιο τρόπο όπως ο Λαβρόφ.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούσαν να γίνονται προσπάθειες να αμαυρωθεί η αποστολή του Λαβρόφ στο Μπαλί, με το πρακτορείο ειδήσεων AP να υποστηρίζει ψευδώς ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας νοσηλεύτηκε. Αυτή η είδηση ​​στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αποδεικνύοντας πως τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θέλουν μόνο να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε κατάσταση για να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες εναντίον της Ρωσίας.

Παρά όλες τις προσπάθειες των δυτικών πολιτικών και μέσων ενημέρωσης, η παρουσίαση της Ρωσίας ως ανεπιθύμητου κράτους σε σημαντικά διεθνή γεγονότα απέτυχε. Η Δύση θα προτιμούσε η Ρωσία να μη συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση των παγκόσμιων υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της G20, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Μόσχα θα αποσυρθεί από τέτοια format.

Ήταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που έπρεπε να παραδεχτεί ότι δεν κατάφεραν να απομονώσουν τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί. Για το ζήτημα της Ουκρανίας, έπρεπε να παραδεχτεί πως «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα». Υπάρχουν αρκετές χώρες της G20 που αρνούνται να καταδικάσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο Scholz έπρεπε να παραδεχτεί ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτές οι επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Λαβρόφ πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις εργασίας με συναδέλφους από άλλες χώρες, δείχνοντας ξεκάθαρα την ανάγκη για διάλογο με τη Ρωσία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Λαβρόφ, ο Γουάνγκ Γι τόνισε πως οι προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας ήταν απαράδεκτες και καταδίκασε τις τιμωρητικές πολιτικές της Δύσης έναντι της Μόσχας.

Επιπλέον, ο Λαβρόφ είχε επίσης συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Ασία, που πραγματοποιήθηκε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των G20, και είχε διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, του Λάος και της Καμπότζης.

Η αποτυχία της Δύσης εναντίον της Ρωσίας στη G20 αποδεικνύεται από την κοινή δήλωση που δόθηκε από τους ηγέτες που συμμετείχαν.

«Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις. Αναγνωρίζοντας ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για την επίλυση ζητημάτων ασφάλειας, αναγνωρίζουμε πως τα θέματα ασφάλειας μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η κοινή δήλωση της G20 σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτή η φράση δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν καταδικάζει κάθε μέλος της G20 τη Ρωσία για την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Η κοινή δήλωση καταδεικνύει επίσης πως μια εμπόλεμη Δύση έπρεπε να συμβιβαστεί παρά το γεγονός ότι τα δικά της συμφέροντα δεν εξυπηρετούνταν.

Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ακόμη πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα στην κοινή δήλωση είναι μεγάλη αξία τόσο για τους Ρώσους διπλωμάτες όσο και για την Ινδονησία, που φιλοξενεί το G20, καθώς και για την Ινδία, την επόμενη χώρα που θα αναλάβει το ρόλο του την προεδρία της G20 και άλλες χώρες εταίρους.

Έτσι, είναι αναμφισβήτητο πως η προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας στο G20 απέτυχε.

Αντί να αποξενωθεί, η ρωσική αντιπροσωπεία έτυχε φιλικής υποδοχής. Εκφράσεις προθυμίας για συνεργασία υπήρξαν επίσης από αρκετές χώρες. Εξίσου σημαντικό, δεν υπήρξε καμία καταδίκη της Ρωσίας στην κοινή δήλωση της G20, καθώς δε βάζει κάθε χώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας της, όπως οι δυτικές χώρες.

Στο παρελθόν, η Ουάσιγκτον μπορούσε, με απειλή, να υπαγορεύσει στις χώρες ποιες θέσεις θα έπρεπε να υιοθετήσουν σχετικά με ορισμένα ζητήματα. Τώρα, η κατάσταση αλλάζει, και αντίθετα με τις δυτικές επιθυμίες, η Ρωσία είναι πολύ σημαντική στην παγκόσμια οικονομία και το πολιτικό σύστημα, καθιστώντας αδύνατη την απομόνωση της χώρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail