Θανατηφόρα παιχνίδια: Τα Εργατικά Θύματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA του Κατάρ

fifa.com
«Η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 αντιπροσωπεύει την ανεπίσημη έναρξη του αναμενόμενου τουρνουά, με την έναρξη του εναρκτηρίου αγώνα να ακολουθεί λίγο μετά. Το στάδιο Al Bayt στην πόλη Al Khor θα είναι η σκηνή τόσο για την τελετή έναρξης όσο και για τον πρώτο αγώνα. Η εγκατάσταση 850 εκατομμυρίων δολαρίων κατασκευάστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο και άνοιξε το 2021, με αναδιπλούμενη οροφή».

Binoy Kampmark - globalresearch.ca

Παρουσίαση Freepen.gr

Το άρθρο της 21ης ​​Ιουνίου 2021 του καθηγητή Binoy Kampmark επικεντρώνεται στους αμέτρητους θανάτους μεταναστών εργατών που συμμετείχαν στην κατασκευή του σταδίου:

Ο Guardian αποκάλυψε το Φεβρουάριο του 2021 ότι 6.750 εργαζόμενοι μετανάστες με καταγωγή από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα είχαν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από το Δεκέμβριο του 2010. Ένα τέτοιο σύνολο θα διογκωνόταν περαιτέρω εάν συνυπολογίζονταν άλλες χώρες προέλευσης μεταναστευτικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας και των Φιλιππίνων.

Οι συνθήκες πίσω από κάθε θάνατο ποικίλλουν από την αυτοκτονία έως τη δολοφονία σε κακές εγκαταστάσεις εργαζομένων. Αλλά οι αρχές έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να μεταδώσουν τα αίτια με σκοτεινούς όρους, συχνά υποβοηθούμενα από την απροθυμία να διεξαγάγουν αυτοψίες. Το "Natural deaths" βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως το φαβορί, με έντονη αναπνευστική και οξεία καρδιακή ανεπάρκεια"

***

Μια άθλια επιχείρηση, άσχημη, ωμή και περιττή. Αλλά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα είναι, εάν κάποιος μπει στον κόπο να το παρακολουθήσει, κηλιδωμένο από ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απωλειών μεταξύ των εργαζομένων στην ιστορία του, που χαρακτηρίζεται από διαφθορά και λερώνεται από μια φαρισαϊκή ιδιότητα. Τα αθλητικά πλυντήρια, καθαριστικό σε ετοιμότητα, θα είναι σε ισχύ, και οι υποκριτές ντυμένοι άψογα.

Από την αρχή, η σχέση μεταξύ της κορυφαίας διοργάνωσης ποδοσφαίρου του κόσμου και του κράτους του Κόλπου ήταν περίεργη. Το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο συνδέονται τόσο συγγενικά όσο τα γιγάντια παγόβουνα και η ξεραμένη άμμος της ερήμου. Αλλά τα χρήματα ήταν η κόλλα, το κύρος ο στόχος, και υπήρχε πολύ κόλλα για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα για τη διοργάνωση του διαγωνισμού. Αυτό που έλειπε ήταν η ποδοσφαιρική παράδοση, η απουσία αθλητικών υποδομών και η παρουσία του καυτού καιρού.

Το κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την προσπάθεια φαλακρού μοσχεύματος για διακεκριμένη αξία ήταν ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, ο μεγαλοπρεπής ποδοσφαιρικός παράγοντας και μεγιστάνας του Κατάρ. Από τη θέση του ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), λέγεται ότι ενήργησε, κατά καιρούς, περισσότερο ως «αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης» παρά ως απλός υπάλληλος του διοικητικού συμβουλίου. Όλη την ώρα, υποστήριζε ευθαρσώς πως ήταν λάτρης των μεταρρυθμίσεων, ζητώντας «περισσότερη διαφάνεια στη FIFA».

Υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία διαφάνειας όσον αφορά την προσφορά της Ντόχα. Με ελιγμούς και κίνητρα σε μετρητά, οι ψήφοι έπεσαν στο δρόμο του Κατάρ το Δεκέμβριο του 2010. Η επιτροπή δεοντολογίας της ίδιας της FIFA απάλλαξε τους αξιωματούχους της χώρας από κάθε πλημμέλημα («εσωτερικά επαληθεύτηκε» πως δεν είχαν γίνει μυστικές συνωμοσίες μέχρι την απονομή), λέγοντας επίσης σκληρά λόγια για άλλους πλειοδότες, κυρίως την Αγγλία.

Το όργανο ανέθεσε επίσης μια έκθεση 430 σελίδων από το δικηγόρο και ερευνητή δεοντολογίας Μάικλ Γκαρσία, η οποία καθησυχάζει την επίσημη εξουσία τόσο της Ρωσίας όσο και του Κατάρ. Για ένα πράγμα, ο Γκαρσία φάνηκε ήπιος σημειώνοντας ότι, «ορισμένα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής προσπάθησαν να αποκτήσουν προσωπικές χάρες ή οφέλη που θα ενίσχυαν το ανάστημά τους στις χώρες καταγωγής ή τις εκτιμήσεις τους». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Κατάρ, ο Γκαρσία ανέφερε την αθλητική ακαδημία Aspire της χώρας, ειδοποιώντας πως χρησιμοποιείται για «να κερδίσει την εύνοια των μελών της εκτελεστικής επιτροπής». Αυτό έδινε «την εμφάνιση της ανάρμοστης. Αυτές οι ενέργειες υπονόμευσαν την ακεραιότητα της διαδικασίας υποβολής προσφορών». Αλλά δεν αρκεί, όπως φαίνεται, για να ακυρώσει την επιλογή.

Σε όλες τις διαπραγματεύσεις, τα παζάρια και τις συναλλαγές, η μοίρα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων έχει πέσει στο κενό, δείχνοντας ότι οι αθλητικές επιλογές, ακόμη και αν τρέφονται από μια κατάφωρα ανήθικη βάση, θα εξακολουθούν να είναι ανεκτές. Παρόλα αυτά, οι αναφορές για την αποτρόπαια μεταχείριση που προσφέρει το Κατάρ στην εισαγόμενη εργασία του δεν έχουν σταματήσει να έρχονται. Πρώτον, 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι που διατηρήθηκαν για την κατασκευή των διαφόρων σταδίων, ενός νέου αεροδρομίου, των δρόμων, του μετρό, για να μην αναφέρουμε την παροχή μιας σειράς άλλων υπηρεσιών (εστιατόρια, μεταφορές, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ασφάλεια), θα μετρούσαν γενικά ως απαραίτητοι. Το πρόβλημα με τις σύγχρονες πρακτικές εμπορίας και σκλάβων έγκειται στο γεγονός πως, όταν έρθει η ώρα, θα είναι απαραίτητοι. Η πισίνα είναι μεγάλη και συνεχώς ανανεώνεται.

Τα χρόνια από τότε που το Κατάρ έλαβε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν δει έναν βαθμό ασχήμιας που θα έκανε τα μαλλιά να σηκωθούν στην πλάτη οποιουδήποτε ακτιβιστή των εργαζομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλά από αυτά προηγούνται της έναρξης των εργασιών στις εγκαταστάσεις που απαιτούνται για το αθλητικό γεγονός, μια κληρονομιά που διαμορφώθηκε από το σύστημα Kafala. Το σύστημα της απασχόλησης με βάση τους χορηγούς ουσιαστικά συνδέει τον εργαζόμενο στον εργοδότη, παγιδεύοντας τον εργαζόμενο περιορίζοντας την κινητικότητα, την επιλογή εργασίας και το καθεστώς θεώρησης.

Το 2017, το Κατάρ υπέγραψε διστακτικά μια συμφωνία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) που δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την εργασιακή εκμετάλλευση και να «ευθυγραμμίσει τους νόμους και τις πρακτικές του με τα διεθνή πρότυπα εργασίας».

Παρά τις δεσμεύσεις αυτές, ο Guardian αποκάλυψε το Φεβρουάριο του 2021 ότι 6.750 μετανάστες εργάτες που προέρχονταν από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα είχαν σκοτωθεί στο Κατάρ από το Δεκέμβριο του 2010. Ένα τέτοιο σύνολο θα διογκωνόταν περαιτέρω εάν συνυπολογίζονταν άλλες χώρες προέλευσης μεταναστευτική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας και των Φιλιππίνων.

Οι συνθήκες πίσω από κάθε θάνατο ποικίλλουν από την αυτοκτονία έως τη δολοφονία σε κακές εγκαταστάσεις εργαζομένων. Αλλά οι αρχές έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να μεταδώσουν τα αίτια με σκοτεινούς όρους, συχνά υποβοηθούμενα από την απροθυμία να διεξαγάγουν αυτοψίες. Το "Natural deaths" βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως το φαβορί, με την αναπνευστική και την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια να εμφανίζονται έντονα.

Το Μάιο του τρέχοντος έτους, η Human Rights Watch, η Διεθνής Αμνηστία, η FairSquare και μια σειρά από διεθνείς ομάδες για τα δικαιώματα των μεταναστών, εργατικά συνδικάτα, ομάδες επιχειρήσεων και δικαιωμάτων, μαζί με ποδοσφαιρόφιλους και επιζώντες κακοποίησης, έκαναν έκκληση στη FIFA. Σε μια επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρό της Gianni Infantino, η συλλογικότητα γράφει για «εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες» που δεν είχαν λάβει ακόμη «επαρκή θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης οικονομικής αποζημίωσης, για σοβαρές καταχρήσεις εργασίας που υπέστησαν κατά την κατασκευή και εξυπηρέτηση της υποδομής που είναι απαραίτητη για την προετοιμασία και παράδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ».

Προτρέποντας τον Ινφαντίνο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Κατάρ, τα συνδικάτα, τη ΔΟΕ και άλλους σχετικούς φορείς για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων εργασίας, η συλλογικότητα αναγνωρίζει διάφορες μέτριες βελτιώσεις. Αλλά οι μικρές εργατικές μεταρρυθμίσεις και η Ανώτατη Επιτροπή για την παράδοση και τις πρωτοβουλίες κληρονομιάς ήρθαν «πολύ αργά». Οι διάφορες μεταρρυθμίσεις έχουν επίσης εφαρμοστεί άνισα. Πολλοί εργαζόμενοι που είναι απαραίτητοι για την επιχείρηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν εμπίπτουν επίσης στις αρμοδιότητες των πρωτοβουλιών της Ανώτατης Επιτροπής.

Ολόκληρη αυτή η προσπάθεια, εν ολίγοις, παραμένει μαστιζόμενη και κηλιδωμένη από θεσμική αναισθησία. Αλλά πολλά από αυτά θα ξεχαστούν στην τελετή έναρξης και θα χαθούν ανάμεσα στις ορδές των πολιτικά αναλφάβητων οπαδών. Το αθλητικό σόου θα συνεχιστεί και όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί για τα πλεονεκτήματά του θα κινδυνεύσει με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 ριάλ Κατάρ (27.000 δολάρια ΗΠΑ) για «διέγερση της κοινής γνώμης». Αυτό είναι τρομερό άθλημα των αρχών.

* Ο Δρ Binoy Kampmark ήταν υπότροφος της Κοινοπολιτείας στο Selwyn College του Cambridge. Αυτή τη στιγμή δίνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο RMIT. Συνεισφέρει τακτικά στην Παγκόσμια Έρευνα και στην Έρευνα Ασίας-Ειρηνικού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail