F-15, Rafale, KF-21: Η Ινδονησία προσπαθεί να χτίσει ισχυρή πολεμική αεροπορία

SnottyBoggins / pixabay
Freepen.gr - Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδονησίας (IDAF) επανέλαβε τις πληρωμές στη Νότια Κορέα για το μερίδιό της στο κόστος που σχετίζεται με την κοινή επιχείρηση για την ανάπτυξη του αεροσκάφους stealth KF-21. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές ανησυχίες φαίνεται να παρεμποδίζουν τις φιλοδοξίες της Τζακάρτα να αποκτήσει άλλο μαχητικό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η πιθανή πώληση 36 μαχητικών αεροσκαφών F-15 και συνοδευτικού εξοπλισμού στην Ινδονησία από τον αμερικανικό αμυντικό γίγαντα Boeing έχει παρεμποδιστεί από ανησυχίες για τη χρηματοδότηση.

Τον Φεβρουάριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση του αεροσκάφους, το οποίο έχει εκτιμώμενη αγοραία αξία 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης σχετικό εξοπλισμό αξίας περίπου 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η τελευταία έκθεση ανέφερε ότι στελέχη της Boeing ταξίδεψαν στην Τζακάρτα αυτή την εβδομάδα για να μιλήσουν με Ινδονήσιους αξιωματούχους σχετικά με τη συμφωνία στο περιθώριο της ετήσιας έκθεσης για την άμυνα. Ο αμερικανικός κατασκευαστής αεροσκαφών ανησυχεί ιδιαίτερα για την ικανότητα της Τζακάρτα να πληρώσει για τα πολεμικά αεροσκάφη.

Από την άλλη, η Τζακάρτα επιμένει να κάνει τις πληρωμές σε δόσεις. Οι συναντήσεις δεν είχαν διευθετηθεί, είπαν στελέχη της εταιρείας στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι πιθανό η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, η οποία είχε οριστεί νωρίτερα στο τέλος του τρέχοντος έτους, να μετατεθεί ακόμη περισσότερο. Εκπρόσωπος της Boeing είπε πως η εταιρεία συνεχίζει να πραγματοποιεί ουσιαστικές και παραγωγικές συναντήσεις με ανώτερα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδονησίας και του Υπουργείου Άμυνας. 

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Prabowo Subianto, υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την Boeing ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Τότε, ο Subianto δήλωσε ότι ζήτησε ρητά την αγορά των πολεμικών αεροσκαφών πληρώνοντας σε δόσεις γιατί δεν θα μπορούσαν να το κάνουν όλα με τη μία. «Η κυβέρνηση δίνει πάντα προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η δημοσιονομική πίεση που προκαλείται από την πανδημία σε συνδυασμό με τον υπερπληθωρισμό παραμένει σημαντικό εμπόδιο για την απόκτηση νέων όπλων. Ο ρόλος του κράτους στην ανάπτυξη ενός αεροσκάφους stealth με τη Νότια Κορέα είχε επίσης αμφισβητηθεί στο παρελθόν λόγω καθυστερήσεων πληρωμών.

Η χώρα ξανάρχισε να πληρώνει τη Νότια Κορέα για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων KF-21 Boramae. Η Τζακάρτα πλήρωσε 9,4 δισεκατομμύρια W (6,6 εκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη του KF-21.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας πρέπει να συνεισφέρει το 20% της τιμής του μαχητικού W8,8 δισεκατομμυρίων (6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας. Το κράτος έπρεπε να κάνει τις πληρωμές μέχρι το 2028 αλλά σταμάτησε το 2019.

Όσον αφορά τη γεωπολιτική, η πώληση του F-15 είναι κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς θα ενισχύσει έναν από τους βασικούς περιφερειακούς συμμάχους τους. Η συμφωνία είναι επίσης σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εμποδίσουν τις ασιατικές χώρες να αποκτήσουν ρωσικά όπλα.

Το 2018, η Ινδονησία υπέγραψε συμφωνία 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Μόσχα για την αγορά 11 ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35. Ωστόσο, η συμφωνία ουσιαστικά διακόπηκε και τελικά ακυρώθηκε λόγω του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).

Τον Φεβρουάριο του 2022, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση έως και 36 πολεμικών αεροσκαφών F-15ID και συναφούς εξοπλισμού σε μια συμφωνία αξίας έως και 13,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδονησία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε μια ημέρα αφότου ο Subianto αποκάλυψε ότι είχαν επιτευχθεί συμφωνίες με τη Γαλλία για την αγορά 42 πολεμικών αεροσκαφών Dassault Rafale και δύο υποβρυχίων κλάσης Scorpene.

* πληροφορίες defense-arabic.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail