Είναι το φαγητό ασφαλές; Η Europol καταπολεμά εγκληματικά δίκτυα που ανασυσκευάζουν ληγμένο κρέας και πωλούν σάπιο τόνο

Σε μια επιχείρηση που εκτείνεται σε 26 χώρες σε όλη την ήπειρο, οι αστυνομικές μονάδες της Europol κατέσχεσαν 26.800 τόνους παράνομων τροφίμων και 15 εκατομμύρια λίτρα αλκοολούχων ποτών, ανέφερε την Πέμπτη η Europol.

Οι επιδρομές που διεξήχθησαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Μαΐου 2022 είχαν επίσης ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 80 ατόμων και ξεκίνησαν περισσότερες από 175 ποινικές υποθέσεις.

«Από τον σάπιο τόνο μέχρι την ψεύτικη βότκα με μεθυλική αλκοόλη και παραποιημένες βιταμίνες, τα παράνομα τρόφιμα και ποτά αποτελούν σοβαρή απειλή για τους πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι συχνά δεν γνωρίζουν ότι καταναλώνουν δηλητηριώδη προϊόντα», έγραψε η Europol σε δελτίο τύπου.

«Για τον εντοπισμό εγκληματικών δραστηριοτήτων, οι εθνικές αρχές διενήργησαν ελέγχους σε τελωνειακές περιοχές, σε φυσικές και διαδικτυακές αγορές και σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Οι επιχειρησιακές ενέργειες επικεντρώθηκαν στην απάτη με θαλασσινά και διεξήγαγαν στοχευμένες ενέργειες για το αλκοόλ και το κρασί», πρόσθεσε η υπηρεσία επιβολής του νόμου.

Σε μια περίπτωση, η ιταλική αστυνομία έκλεισε ένα οινοποιείο που παρήγαγε αλλοιωμένο κρασί. πρόσθεταν ζάχαρη και νερό σε φθηνά κρασιά και έβαζαν ακριβές ετικέτες στα μπουκάλια. Σε εκείνη την επιδρομή, η αστυνομία κατέσχεσε το οινοποιείο, 11 αυτοκίνητα και 1 εκατομμύριο λίτρα κρασί.

Σε άλλη επιδρομή στην Ισπανία, η αστυνομία βρήκε ένα εγκληματικό δίκτυο που πουλούσε χημικά αλλοιωμένη γαρδένια ως το σημαντικά πιο ακριβό σαφράν. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιδρομής, η αστυνομία συνέλαβε 11 άτομα και κατέσχεσε 10.000 τόνους εκχύλισμα γαρδένιας, το οποίο θα είχε αξία 750.000 ευρώ εάν πωλούνταν ως σαφράν.

Στην Πορτογαλία, η εθνική αρχή τροφίμων και ασφάλειας, Autoridade de Segurança Alimentar e Económica, έκανε έφοδο σε ένα παράνομο σφαγείο και κατέσχεσε 60 πτώματα χοιριδίων. Καθώς το κρέας που παρήχθη εκεί δεν μπορούσε να εντοπιστεί ως προς την προέλευσή του, δεν πληρούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις και κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση. Η πορτογαλική αρχή κατέσχεσε επίσης κρέας με ληγμένες ημερομηνίες κατανάλωσης που επανασυσκευάστηκε ως νωπό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail