Τα ιρανικά drones αυτοκτονίας χρησιμοποιούν ισραηλινή τεχνολογία. Τα περισσότερα εξαρτήματα κατασκευάζονται σε ΗΠΑ - Ιαπωνία!

Freepen.gr - Η Wall Street Journal [WSJ] ανέφερε ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποίησε η Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία αποδείχθηκε πως περιείχαν κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας Ισραηλινής κατασκευής, οι οποίες χρησιμοποιούνται για σκοπούς επίθεσης και παρακολούθησης, αποκαλύπτει το defense-arabic.com.

Η δημοσίευση της WSJ περιλάμβανε έγγραφα από Ουκρανούς εμπειρογνώμονες που εξέτασαν καταρριφθέντα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρά το σκληρό πλαίσιο κυρώσεων, τα περισσότερα εξαρτήματα κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, το Ισραήλ και άλλες δυτικές χώρες.

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους δυτικούς αναλυτές, προκαλώντας έρευνα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έρχεται επίσης σε μια εποχή που η Δύση έχει αρχίσει να βλέπει το οπλοστάσιο των drones της Τεχεράνης ως απειλή μετά την αποτελεσματικότητά του στην Ουκρανία.

Ανακαλύφθηκε από Ουκρανούς ερευνητές κατά την εξέταση ιρανικής κατασκευής drones, συμπεριλαμβανομένου του Mohajer-6, στο οποίο αποκτήθηκε ο έλεγχος κατά τη διάρκεια της πτήσης και προσγειώθηκε άθικτο.

Οι ιρανικής κατασκευής φωτογραφίες Mohajer-6 που αναλύθηκαν από ειδικούς δείχνουν ότι ο τηλεσκοπικός υπέρυθρος φακός υψηλής ανάλυσης της συσκευής είναι παρόμοιος με το μοντέλο που σχεδίασε η ισραηλινή εταιρεία Ophir Optronics Solutions Ltd.

Η MKS Instruments Inc., μητρική εταιρεία της Ophir, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι δεν πουλά εξαρτήματα στο Ιράν και ότι συμμορφώνεται με τις κυρώσεις.

Στις 16 Νοεμβρίου, σε απάντηση στην έκθεση, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας είπε ότι το Ισραήλ αξιολογούσε τα ευρήματα. Μια αρχική έρευνα αποκάλυψε πως ο εν λόγω φακός δεν ήταν ούτε αδειοδοτημένος αμυντικός εξοπλισμός ούτε αντικείμενο διπλής χρήσης.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών πιστεύει ότι η υπέρυθρη κάμερα που εντοπίστηκε στο Mohajr-6 κατασκευάστηκε από την Sierra-Olympic Technologies Inc με έδρα το Όρεγκον, η οποία χρησιμοποιεί φακούς Ophir.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Chris Johnston, είπε στο WSJ ότι ενώ ορισμένες πτυχές της συσκευής φαίνονται ίδιες, άλλα μέρη είναι διαφορετικά, υποδεικνύοντας πως δεν κατασκευάστηκε από την εταιρεία του.

Ο Τζόνστον είπε πως τα εξαρτήματα μπορεί να προέρχονται από δυτικά αεροπλάνα που καταρρίφθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ή από μεσάζοντες που παραβίασαν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Δυτικά εξαρτήματα σε ιρανικά drones

Εκτός από το ισραηλινό εξάρτημα, ο ερευνητής ανακάλυψε περίπου 200 άλλα εξαρτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και άλλες συμμαχικές χώρες στα ιρανικά drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Σχεδόν τα μισά από τα σχεδόν 200 τεχνικά εξαρτήματα του Immigrant-6 κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το άλλο τρίτο κατασκευάζεται στην Ιαπωνία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail