Bye Bye Κίεβο, γεια σου Κυανή Ακτή: Πώς οι διεφθαρμένες ελίτ της Ουκρανίας επωφελούνται από τη σύγκρουση ενώ οι Δυτικοί στέλνουν βοήθεια

 YouTube / Украинская правда
Αξιωματούχοι και ολιγάρχες έχουν εκτρέψει μεγάλο μέρος της οικονομικής στήριξης που εστάλη στο Κίεβο

Από την αρχή της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση –και οι σύμμαχοί τους– έχουν παράσχει στο  Κίεβο βοήθεια αξίας 126 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αριθμός σχεδόν ίσος με το συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον, εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην ΕΕ, όπου τους παρασχέθηκε στέγη, φαγητό, άδειες εργασίας και συναισθηματική υποστήριξη. Το εύρος είναι τεράστιο, ακόμη και για τα δυτικά πρότυπα. Λαμβάνοντας υπόψη πως το μπλοκ χρηματοδοτεί το Κίεβο ενώ αντιμετωπίζει μια δική του οικονομική και ενεργειακή κρίση, η βοήθεια είναι ίσως ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. 

Της Olga Sukharevskaya, πρώην Ουκρανή διπλωμάτης - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Κίεβο βασίζει τα ατελείωτα αιτήματά του για χρηματοδότηση στην κατάρρευση της οικονομίας του, λόγω του πολέμου, και στην ανάγκη του να «αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα». Αλλά η βοήθεια φτάνει στον προορισμό της;

Το τάγμα του Μονακό

Ενώ η Ουκρανία έχει υποβληθεί σε γενική επιστράτευση που επηρεάζει όλους τους άνδρες κάτω των 60 ετών, πολλοί πρώην και νυν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και ολιγάρχες έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό - κυρίως στην ΕΕ.

Η μαζική φυγή των ουκρανικών ελίτ ξεκίνησε ακόμη και πριν από την ένοπλη σύγκρουση. Στις 14 Φεβρουαρίου 2022, 37 βουλευτές από την κοινοβουλευτική παράταξη του Ουκρανού προέδρου «Υπηρέτης του Λαού» «εξαφανίστηκαν» ξαφνικά. Αν δεν απαγορευόταν στους βουλευτές να εγκαταλείψουν τη χώρα την επόμενη μέρα, σίγουρα θα είχαν ακολουθήσει και άλλοι. Εν τω μεταξύ, πρώην αξιωματούχοι και ολιγάρχες απολάμβαναν περισσότερη ελευθερία να μετακινούνται. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, 20 επαγγελματικά τζετ απογειώθηκαν επίσης από το αεροδρόμιο Boryspol του Κιέβου την ίδια μέρα.

Οι μεγιστάνες ήταν στο μπροστινό μέρος της γραμμής. Ο επιχειρηματίας και βουλευτής Vadim Novinsky, οι επιχειρηματίες Vasily Khmelnitsky και Vadim Stolar, Vadim Nesterenko και Andrey Stavnitzer έφυγαν όλοι από τη χώρα με πτήσεις τσάρτερ. Ο εκατομμυριούχος πολιτικός Ιγκόρ Αμπράμοβιτς έκλεισε μια ιδιωτική πτήση για την Αυστρία για 50 άτομα – επιβιβάζοντας συγγενείς, επιχειρηματικούς εταίρους και συναδέλφους του κόμματος. Οι ολιγάρχες πέταξαν από το Κίεβο στη Νίκαια, το Μόναχο, τη Βιέννη, την Κύπρο και άλλους προορισμούς της ΕΕ. Μια άλλη ομάδα επιχειρηματιών απογειώθηκε από την Οδησσό με ιδιωτικά αεροπλάνα. Ο ιδιοκτήτης της Vostok Bank αναχώρησε για το Ισραήλ, ενώ ο επικεφαλής του ομίλου Transship πέταξε στη Λεμεσό. Ένας πρώην κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού, ο Βλαντιμίρ Νεμιρόφσκι του Stalkanat, έφυγε επίσης από τη χώρα.

Το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου του 2022, η «Ukrainska Pravda» ετοίμασε πολλά ερευνητικά ντοκιμαντέρ για κατάλληλους για υπηρεσία Ουκρανούς δισεκατομμυριούχους και αξιωματούχους που εντοπίστηκαν να κάνουν διακοπές στην Κυανή Ακτή κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μια ταινία με τον ειρωνικό τίτλο «The Monaco Battalion» δείχνει Ουκρανούς ολιγάρχες να ξεκουράζονται στις βίλες, τις επαύλεις και τα γιοτ τους. Στο πρώτο μέρος, βλέπουμε τον επιχειρηματία Konstantin Zhevago, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα καταζητούμενων της Interpol, να χαλαρώνει στο ιδιωτικό του γιοτ αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Το γιοτ κοσμεί την ακτή της Κυανής Ακτής καθώς η οικογένεια του Ζεβάγκο αποβιβάζεται. Ο επιχειρηματίας του Kharkov, Alexander Yaroslavsky, ο οποίος υποσχέθηκε να πουλήσει το γιοτ του και να μεταφέρει τα κεφάλαια για την αποκατάσταση του Kharkov, φαίνεται να πλέει δίπλα του.

Οι δημοσιογράφοι της «Ukrainska Pravda» είδαν επίσης τους αδερφούς Surkis στη Γαλλία, οι οποίοι σήμερα νοικιάζουν διαμερίσματα αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Εν τω μεταξύ, μια Bentley αξίας 300.000 δολαρίων που ανήκει στον Ουκρανό επιχειρηματία Vadim Ermolaev εθεάθη κοντά στο καζίνο στο Μονακό και ο Eduard Kohan, ο συνιδρυτής της Euroenergotrade, εθεάθη σε ένα από τα κομψά ξενοδοχεία του Μόντε Κάρλο.

Μια ολόκληρη αποικία Ουκρανών ολιγαρχών προφανώς έχει εγκατασταθεί στην ελίτ γαλλική κοινότητα Cap-Ferrat. Ο κατασκευαστής γης Vadim Solar, οι ολιγάρχες Dmitry Firtash, Vitaly Khomutynnik και Sergey Lovochkin είναι μεταξύ εκείνων που απολαμβάνουν τη ζωή στη μέση του πολέμου. Η βίλα Cap-Ferrat που κάποτε ανήκε στον βασιλιά Λεοπόλδο Β' του Βελγίου αγοράστηκε από τον πλουσιότερο Ουκρανό ολιγάρχη Rinat Akhmetov. Γείτονές του είναι ο Alexander Davtyan,  Πρόεδρος του Investment Group DAD LLC και ο Vladislav Gelzin, πρώην μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ντόνετσκ.

Όπως τονίζουν επανειλημμένα οι δημιουργοί της ταινίας, βουλευτές και επιχειρηματίες «φιλορωσικών» κοινοβουλευτικών παρατάξεων εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, πολλοί ενεργοί υποστηρικτές της σημερινής κυβέρνησης προτιμούν επίσης να υπερασπιστούν την πατρίδα τους από το εξωτερικό.

Η «Ukrainska Pravda» κατάφερε να πάρει συνέντευξη από τον Αντρέι Χολόντοφ, βουλευτή της παράταξης του Βλαντιμίρ Ζελένσκι «Υπηρέτης του Λαού», από την τωρινή του κατοικία στη Βιέννη. Η αυστριακή πρωτεύουσα επιλέχθηκε επίσης από τον εθνικιστή Nikita Poturaev και τον Sergei Melnichuk, πρώην επικεφαλής του τάγματος Aidar, γνωστό για εγκλήματα πολέμου που αναφέρθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία. Ο πρώην επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας, ο 59χρονος Αλεξάντερ Τουπίτσκι, και ο 45χρονος πρώην γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Ρουσλάν Ριαμποσάπκα προτίμησαν επίσης ξένες «τάφρους».

Τα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου δε βιάζονται να υιοθετήσουν ζωτικής σημασίας νόμους για τη χώρα σε καιρό πολέμου. Σύμφωνα με το κανάλι Telegram «Volyn News», έως τις 11 Μαρτίου 2022, περισσότεροι από 20 βουλευτές είχαν μετακομίσει στο εξωτερικό για αδιευκρίνιστους λόγους. Η γεωγραφία είναι εκτεταμένη: Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Κατάρ, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μολδαβία, Ισραήλ κ.λπ. Το Μάρτιο, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ξεκίνησε έρευνα για τις ενέργειες έξι βουλευτών που έχουν παραμείνει στο εξωτερικό.

Προφανώς, ούτε ο πόλεμος ούτε η τιμωρία μπορούν να βάλουν τους Ουκρανούς νομοθέτες να δουλέψουν. Μόνο 99 βουλευτές από τους 450 παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου. Προφανώς αποσπασμένοι από το καλοκαίρι, σε Κυανή Ακτή, Μαλδίβες και γιοτ… Όσο για την υπεράσπιση της ίδιας της Ουκρανίας – αφήστε το στους ξένους εθελοντές, λένε.

Πού πάει όλη η στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια;

Ορισμένοι δυτικοί ευεργέτες παρατήρησαν πρόσφατα πως το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας δεν φτάνει ποτέ στον στρατό της Ουκρανίας ή στους απλούς πολίτες.

Σε ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ, το CBS ανέφερε ότι περίπου το 70% της στρατιωτικής βοήθειας απέτυχε να βρει το δρόμο προς τους επιδιωκόμενους δικαιούχους και οι χώρες δωρητές συχνά αδυνατούν να ελέγξουν τη χρήση για την οποία προορίζονται. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του ρεπορτάζ, ορισμένα από τα όπλα πωλούνται στη μαύρη αγορά. Όπως είπε ο βετεράνος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Andy Milburn, «Μπορώ να σας πω αναμφισβήτητα ότι στις μονάδες πρώτης γραμμής αυτά τα πράγματα δεν φτάνουν εκεί. Drones, Switchblades, IFAK. Δεν είναι, εντάξει. Θωράκιση σώματος, κράνη, πείτε το». 

Η Grayzone γράφει πως όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Δύση στον ουκρανικό στρατό κλέβονται στην πορεία και δεν φτάνουν ποτέ στους στρατιώτες. Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί βουλευτές έδωσαν πρόσφατα στους εαυτούς τους αύξηση μισθού 70%. Ο συγγραφέας του άρθρου υποστηρίζει ότι δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ έχουν εκτραπεί.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης ονόματι Ιβάν είπε στους δημοσιογράφους πως τα δυτικά ταμεία δεν έφτασαν ποτέ στο μέτωπο: «Φανταστείτε να λέτε σε έναν Αμερικανό στρατιώτη ότι χρησιμοποιούμε τα προσωπικά μας αυτοκίνητα στον πόλεμο και είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την πληρωμή επισκευών και καυσίμων. Αγοράζουμε τη δική μας πανοπλία και κράνη. Δεν έχουμε εργαλεία παρατήρησης ή κάμερες, επομένως οι στρατιώτες πρέπει να βγάλουν τα κεφάλια τους για να δουν τι έρχεται, πράγμα που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, ένας πύραυλος ή ένα τανκ μπορεί να τους κόψει τα κεφάλια».

Η Samantha Morris, γιατρός από τις ΗΠΑ, επέστησε την προσοχή στην κλοπή ιατρικών προμηθειών και τη συνολική διαφθορά: «Ο επικεφαλής γιατρός στην στρατιωτική βάση στο Sumy έχει παραγγείλει ιατρικές προμήθειες από και για τον στρατό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, και 15 φορτηγά με προμήθειες εξαφανίστηκαν εντελώς», είπε. Οι γιατροί δεν μπορούσαν καν να οργανώσουν μαθήματα για ιατρούς μέχρι που μεσολάβησε ένας φίλος του κυβερνήτη της περιοχής του Σούμι.

Το CNN μίλησε με έναν απόστρατο συνταγματάρχη των ΗΠΑ ο οποίος είπε πως τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν έλλειψη σε προμήθειες. Φορητά όπλα, ιατρικός εξοπλισμός, νοσοκομεία υπαίθρου και πολλά άλλα βρίσκονται υπό τον έλεγχο ιδιωτικών οργανισμών – ανησυχούν περισσότερο για την κλοπή χρημάτων παρά για τη διάσωση των ζωών των συμπατριωτών τους.

Όπως επέμεινε ο Stephen Myers, πρώην μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Διεθνή Οικονομική Πολιτική, «Δεν υπάρχουν πολλά που εμποδίζουν έναν διοικητή πεδίου να εκτρέψει μέρος του εξοπλισμού σε αγοραστές, γνωστοί και ως Ρώσοι, Κινέζοι, Ιρανοί ή όποιος άλος, ενώ ισχυρίζεται πως καταστράφηκε ο εξοπλισμός και τα όπλα…»

Χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας κλέβονται. Το Σεπτέμβριο, το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) απέδειξε ότι ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, Andrei Yermak, ο αναπληρωτής του Kirill Tymoshenko, ο επικεφαλής της παράταξης «The Servant of the People» David Arakhamiya και ο φίλος του Vemir Ο Davityan ήταν πίσω από την κλοπή μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή Zaporozhye. Οι αξιωματούχοι του Zaporozhye Starukh, Nekrasova, Sherbina και Kurtev έκαναν μόνο επιφανειακά το έργο της διανομής βοήθειας. Σε έξι μήνες οργάνωσαν την κλοπή 22 θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων, 389 σιδηροδρομικών αυτοκινήτων και 220 φορτηγών. Πωλήθηκε ανθρωπιστική βοήθεια σε ATB και Selpo – σούπερ μάρκετ που ανήκουν στους Gennady Butkevich και Vladimir Kostelman, αντίστοιχα. Φυσικά, η Τιμοσένκο, η Νεκράσοβα και ο Νταβιτιάν έγιναν «πρόσφυγες» και βρήκαν άσυλο στη Βιέννη.

Ομολογουμένως δεν είναι όλοι σε φυγή. Ο Αντρέι Γιαρμόλσκι, ο σκανδαλώδης πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Βολίν –  κατηγορούμενος για κλοπή ανθρωπιστικής βοήθειας, προμήθεια ελαττωματικών αλεξίσφαιρων γιλέκων και παράνομη μετακίνηση ανδρών από τη χώρα – προήχθη. Τώρα εργάζεται για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Κλέβονται και ιατρικές προμήθειες αναφέρει η Telegraph: «μερικές από τις δωρεές προμήθειες έφτασαν αργότερα στα ράφια των φαρμακείων των νοσοκομείων, τιμολογήθηκαν και καταχωρήθηκαν προς πώληση», λέει το άρθρο.

Μια παρόμοια ιστορία διηγήθηκε ο προαναφερόμενος γιατρός Dr Morris: «Μου τηλεφώνησε μια νοσοκόμα σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ντνίπρο. Είπε πως ο πρόεδρος του νοσοκομείου είχε κλέψει όλα τα παυσίπονα για να τα μεταπωλήσει και ότι οι τραυματίες στρατιώτες που νοσηλεύονται εκεί δεν είχαν ανακούφιση από τον πόνο. Μας παρακάλεσε να της δώσουμε με το χέρι παυσίπονα. Είπε πως θα τα κρύψει από τον πρόεδρο του νοσοκομείου για να φτάσουν στους στρατιώτες. Αλλά ποιον μπορείς να εμπιστευτείς; Ο πρόεδρος του νοσοκομείου έκλεβε πραγματικά τα φάρμακα ή αυτή προσπαθούσε να μας εξαπατήσει να της δώσουμε παυσίπονα για να τα πουλήσει ή να τα χρησιμοποιήσει; Ποιός ξέρει. Όλοι λένε ψέματα».

Πόλεμος για κάποιους, Gucci για άλλους

Τεράστιες ταμειακές ροές από δυτικές χώρες χρησιμοποιούνται συνεχώς από διεφθαρμένους Ουκρανούς αξιωματούχους για προσωπικό πλουτισμό και για την απόκτηση πολυτελών αγαθών.

Σε ένα σύστημα διαφθοράς που εξαρθρώθηκε πρόσφατα, το τελωνείο της Οδησσού εισήγαγε λαθραία πουκάμισα, σακίδια πλάτης, αθλητικά παπούτσια, ζώνες και άλλα είδη πολυτελείας από τους Givenchy, Gucci, Polo, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Chanel, Louis Vuitton και Armani υπό το πρόσχημα του στρατιωτικού εξοπλισμού. Τα έγγραφα, που δηλώνουν το φορτίο ως «για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», υπογράφηκαν από τον αναπληρωτή επικεφαλής του τελωνείου της Οδησσού Vitaly Zakolodyazhny. Σύμφωνα με τον βουλευτή Alexander Dubinsky, πρόκειται για ένα κοινό σχέδιο κλοπής. «Το έργο των τελωνείων δεν είναι ικανοποιητικό γιατί ενώ κάποιοι πολεμούν στο μέτωπο, άλλοι βγάζουν χρήματα με το πρόσχημα των τελωνειακών στολών τους», είπε ο βουλευτής.

Για να πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα, το Μάιο του 2022, οι δυτικές χώρες κατάργησαν τους τελωνειακούς δασμούς για την Ουκρανία. Μέσα σε μια εβδομάδα, πάνω από 14.000 επιβατικά αυτοκίνητα εισήχθησαν στη χώρα. Όπως σχολίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Mustafa Nayem, «Λαμβάνοντας υπόψη πως είμαστε μια χώρα σε πόλεμο, οι εταίροι μας στην Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία εξεπλάγησαν από αυτή τη γρήγορη αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων μας».

Καθώς προχωρούν στην απόκτηση πολυτελών ρούχων και αυτοκινήτων, οι κλέφτες φροντίζουν επίσης να αποσύρουν κεφάλαια από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, από τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας λείπουν φόροι αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων UAH από αγρότες: «Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2022, σχεδόν 12 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και πετρελαίου που υπολογίζονται σε 137 δισεκατομμύρια UAH εξήχθησαν μέσω του τελωνειακού εδάφους της Ουκρανίας. Από αυτούς, σχεδόν 4 εκατομμύρια τόνοι εξήχθησαν από ψεύτικες εταιρείες που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά». Επιπλέον, «οι περισσότερες από τις μη εγχώριες εταιρείες στις οποίες εξάγονται σιτηρά είναι υψηλού κινδύνου και εμπλέκονται σε ποινικές έρευνες». Είναι αυτή η «συμφωνία σιτηρών» που επευφημεί ενεργά η παγκόσμια κοινότητα; Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί απατεώνες διαφθείρουν όχι μόνο τη χώρα τους, αλλά και ξένα κράτη. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά.

Όταν οι αδελφοί Σούρκις έφυγαν από την Ουκρανία, πήραν μαζί τους 17 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτό είναι απλώς ένα ασήμαντο ποσό σε σύγκριση με τους «ήρωες του Euromaidan». Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή του λαού της Ουκρανίας Oleg Tsarev, μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών κορυφαίοι Ουκρανοί πολιτικοί έστειλαν τόσο το κεφάλαιό τους όσο και τις οικογένειές τους στο εξωτερικό.

Αναφέρει ότι οι γονείς και οι συγγενείς του προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι και της συζύγου του έφυγαν όλοι από τη χώρα. Ο προκάτοχος του Ζελένσκι, ο πρώην πρόεδρος Πετρ Ποροσένκο, μετέφερε όχι μόνο τα παιδιά του αλλά και περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ίδιο ισχύει και για άλλους σημαντικούς Ουκρανούς αξιωματούχους: ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Arsen Avakov, ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Andriy Yermak, ο δεύτερος Πρόεδρος της Ουκρανίας Leonid Kuchma, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk και πολλές άλλες οικογένειες και περιουσίες, που υπολογίζονται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, εκτός χώρας. Και αυτό για να μην αναφέρουμε τους πολυάριθμους πολιτικά συνδεδεμένους ολιγάρχες.

Οι απατεώνες μικρότερου αναστήματος μπορούν επίσης «να ενταχθούν μεμονωμένα στην ΕΕ». Ένα σύστημα δωροδοκίας επιτρέπει σε άνδρες στρατιωτικής ηλικίας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με την Izvestia, το τέλος κυμαίνεται από 8.000 έως 10.000 δολάρια. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ενεργά άτομα που πληρώνουν για να περάσουν τα σύνορα.

***

Η συμπάθεια των Δυτικών προς μια χώρα σε πόλεμο είναι κατανοητή. Όμως, ενώ ορισμένες χώρες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία –ακόμα και ενώ οι ίδιες αντιμετωπίζουν μια οικονομική κρίση– διεφθαρμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση για να συγκεντρώσουν προσωπικές περιουσίες και να ζήσουν τη μεγάλη ζωή σε φανταχτερά θέρετρα. Και όλα αυτά σε βάρος των φορολογουμένων στη Δύση.

Το 2015, ο Arseniy Yatsenyuk, αποχωρώντας από τη θέση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, δήλωσε ανοιχτά ότι είχε γίνει δισεκατομμυριούχος. Μένει ακόμη να δούμε πόσοι νέοι Ουκρανοί υπερπλούσιοι μεγιστάνες – που γαλουχήθηκαν από ξένη στρατιωτική βοήθεια – θα εμφανιστούν στη Δύση μέχρι το τέλος της σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail